SzK Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Reguluję rower na zestawie altus, zakupione zostały niedawno manetki, przerzutki mają kilka lat. Chodzi o to, że z tyłu wiadomo, na 8 biegu wszystko wyregulowałem, naciągnąłem linkę, jadę w dół, dalej cacy, spróbowałem w drugą stronę i kicha. Coś jakby przeskoczyło, pierwsze 3 biegi większość drogi w dół (kasety) zrobiły, a później linka zaczęła się luzować i tak ledwie wszedł 7 (na manetce), a 8 dopiero po dociągnięciu linki. Z przodu podobnie, z tym, że tutaj na 1 naciągnąłem wyregulowałem, przerzuciłem na 3 i następny problem, bo śrubka H nic nie zmienia, dopiero po ręcznym naciągnięciu linki zaraz nad przerzutką coś dało się zmienić, ale mniejsza, zrzucam w dół, z 3 na 2 bardzo dużo przeskoczyło, a z 2 na 1 ledwie co. O co w tym wszystkim chodzi?
WujekZadyma Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 pancerze wyczyszczone, linki nasmarowane?
SzK Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Napisano 16 Sierpnia 2013 Oj, linki nienasmarowane, a pancerze sprzed pół roku. No to jutro nasmaruje, przeczyszczę i zobaczymy.
Kiciok Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Linki powinienes wymienic... a pancerze chociaz dobrze nasmarowac.
Jaca911 Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Ja nie wiem skąd takie pomysły by wymieniać tylko linki? Skoro zardzewiały to znaczy że zamiast smaru lub innego lubrykanta jest syf. Znaczy nowa linka dwa dni będzie hulać a potem czeka ją to samo co poprzedniczkę czyli utknięcie w starym pancerzu...
nemo2009 Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Skoro zardzewiały to znaczy że zamiast smaru lub innego lubrykanta jest syf. Znaczy nowa linka dwa dni będzie hulać a potem czeka ją to samo co poprzedniczkę czyli utknięcie w starym pancerzu... Niestety o pancerzach się zapomina. A linki? Też kupuje się secone,czy jak tam. A linka ,lince nie jest równa.
SzK Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Napisano 16 Sierpnia 2013 Linki nowe, więc nie tu problem. Pancerz chodzi płynnie, ale i tak jutro przeczyszczę.
Jaca911 Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Z obserwacji mogę napisać, że powodami kulawości pracy przerzutki są: 1. linki i pancerze 2. źle zamocowane lub poprowadzone linki 3. luzy na przerzutce 4. kółka Edit: Oczywiście pomijamy źle dobrane manetki do rzędowości kasety .
SzK Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Napisano 17 Sierpnia 2013 Problem rozwiązany, źle poprowadzone linki przy przerzutce. Teraz tylko wyregulować, bo z przodu jak wrzucam na 2 nic się nie dzieje a na 3 jest 2 w jedną i w drugą stronę, ale teraz tylko regulacja więc tutaj już nie jestem zielony Dzięki wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.