Skocz do zawartości

[napęd, regulacja] Napięcie linki

SzK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Reguluję rower na zestawie altus, zakupione zostały niedawno manetki, przerzutki mają kilka lat. Chodzi o to, że z tyłu wiadomo, na 8 biegu wszystko wyregulowałem, naciągnąłem linkę, jadę w dół, dalej cacy, spróbowałem w drugą stronę i kicha. Coś jakby przeskoczyło, pierwsze 3 biegi większość drogi w dół (kasety) zrobiły, a później linka zaczęła się luzować i tak ledwie wszedł 7 (na manetce), a 8 dopiero po dociągnięciu linki. Z przodu podobnie, z tym, że tutaj na 1 naciągnąłem wyregulowałem, przerzuciłem na 3 i następny problem, bo śrubka H nic nie zmienia, dopiero po ręcznym naciągnięciu linki zaraz nad przerzutką coś dało się zmienić, ale mniejsza, zrzucam w dół, z 3 na 2 bardzo dużo przeskoczyło, a z 2 na 1 ledwie co. O co w tym wszystkim chodzi?

Napisano

Oj, linki nienasmarowane, a pancerze sprzed pół roku. No to jutro nasmaruje, przeczyszczę i zobaczymy.

Napisano

Ja nie wiem skąd takie pomysły by wymieniać tylko linki? Skoro zardzewiały to znaczy że zamiast smaru lub innego lubrykanta jest syf. Znaczy nowa linka dwa dni będzie hulać a potem czeka ją to samo co poprzedniczkę czyli utknięcie w starym pancerzu...

Napisano

Skoro zardzewiały to znaczy że zamiast smaru lub innego lubrykanta jest syf. Znaczy nowa linka dwa dni będzie hulać a potem czeka ją to samo co poprzedniczkę czyli utknięcie w starym pancerzu...

Niestety o pancerzach się zapomina.

A linki?

Też kupuje się secone,czy jak tam.

A linka ,lince nie jest równa. 

Napisano

Z obserwacji mogę napisać, że powodami kulawości pracy przerzutki są:

1. linki i pancerze

2. źle zamocowane lub poprowadzone linki

3. luzy na przerzutce

4. kółka

Edit: Oczywiście pomijamy źle dobrane manetki do rzędowości kasety .

Napisano

Problem rozwiązany, źle poprowadzone linki przy przerzutce. Teraz tylko wyregulować, bo z przodu jak wrzucam na 2 nic się nie dzieje a na 3 jest 2 w jedną i w drugą stronę, ale teraz tylko regulacja więc tutaj już nie jestem zielony :) Dzięki wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...