Skocz do zawartości

[pedały] Co może powodować chrząknięcie przy mocnym nacisnięciu pedału?

smilley

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym się was zapytać co może powodować mój problem.

Mianowicie, od jakiegoś czasu przy mocnym naciśnięciu prawego pedała w momencie gdzie siła nacisku jest największa (zaraz po poziomym jego ustawieniu), wydobywa się z tamtych okolic dźwięk jakby coś było pęknięte. Ostatnio zaczęło się to samo z lewej strony. Przy lekkiej jeździe nie ma tego problemu.

Wiec moje pytanie: Czy to wina słabej jakości pedałów? Czy może wina tego, że rower stał na deszczu i potem zabrudziłem coś piachem? I czy aby na pewno to pedały w miejscu łączenia z mechaniznem napędzającym :) (przepraszam nie znam całego nazewnictwa)

Vl5LbkM.jpg

Mój rower to lazaro int v3.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Masz luzy na osi korby od strony zębatek? Jeżeli tak to analizując objawy ;) oraz biorąc pod uwagę stronę korby po której słychać trzaski obstawiam na 99% zajechane łożysko suportu. Rozwiązanie - wymiana suportu albo samego łożyska. Ewentualnie doraźnie można spróbować nasmarować łożysko, ale to na długo nie pomoże.

Napisano

Mam ten sam problem, (chyba wszystkie lazaro,kands,scud itp tak maja ), jednak nie wiem jak to wyczyścić, nie da sie go rozkręcic żeby wyjąć łożysko a woda można lać i lać i nic nie daje. chyba że czegoś nie zauważyłem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...