mrosporek Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Pojawił się problem z tylnia przerzutka(Shimano Acera). Najpierw różniło się o 1 wskazanie na kierownicy. 8 na kasecie 7 na kierownicy. Przerzuciłem ręcznie żeby się zgadzało ale i tak przeskakiwało. Potem chciałem zjechać na niższy nr i łańcuch stanął w miejscu na 8 na przerzutce sie zmienia przy czym zwisa linka na ramie. Za cholerę nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Rower (author solution sx) ma pare lat. Raczej nie była przerzutka regulowana nigdy
BikoBiko Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Raczej się linka urwała lub wyślizgnęła z mocowania. Trzeba przykręcić a może wymienic i wyregulowac przerzutkę.
mrosporek Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Raczej się linka urwała lub wyślizgnęła z mocowania. Trzeba przykręcić a może wymienic i wyregulowac przerzutkę. tak myślałem próbowałem lekko pociągnąć o nie wyszła więc chyba jest cała ?
BikoBiko Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Niekoniecznie - mogła się urwać i przez zadziory utknąć w pancerzu. Próbuj wyciągnąć z pancerza z jednej i drugiej strony. I popatrz na zacisk linki przy przerzutce - jeśli się tylko wyślizgnęła to powinien być widać odcinek lekko zagnieciony.
mrosporek Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 dziś się zabrałem za to robiłem tak jak tutaj: doszedłem do momentu w którym naciągamy linkę dokręcamy i regulujemy tym pokrętłem na pancerzu przy wózku. No i biegi zmieniają się wraz z odkręceniem/dokręceniem. Ale nie da się zmienić o więcej niz 1 bieg. Co dalej z tym fantem zrobić ?
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Znaczy masz problem ze manetka pokazuje inny bieg niż masz w rzeczywistości ?? To zrób tak: - odkręć linkę i kręć korbą aż przerzutka zjedzie na sam dół czyli zębatkę 11t. (chyba ze masz wolnobieg to te 14 czy tam 13t.) - na manetce ustaw ostatni bieg 8, 9 czy tam 10 czy ile ich tam masz. - śrubę baryłkową przy przerzutce czy przy manetce ustaw na środek - naciąg linkę, mocno, kleszczami i zakręć. - sprawdź jak działa i ewentualne poprawki śruba baryłkową. Nie ma opcji żeby po tym nie było dobrze.
mrosporek Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 2i regulaminu zrobiłem tak i jest jakis progres przynajmniej przerzutki się zmieniają ale fatalnie. Jest 8 na kasecie i manetce. Naciągam linkę dokręcam. Schodzę o 1 w dół i do góry nie idzie już(nawet potem przy regulowaniu śrubą baryłkowa nie ma opcji żeby wskoczyło, a na manetce pokazuje 7 lub troche więcej i nie chce iść dalej) W dół schodzi do 6 dobrze potem na 5 dopiero zejdzie jak na manetce dam 4. W górę to tak do 4 albo 5 wchodzi ok potem musze kręcić śrubą i wejdzie max do 7 Siedziałem w sumie ponad 2h dziś nad tym i nie wiem jak to ogarnąć
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 a linka i pancerze w stanie dobrym czy dogorywającym ?
mrosporek Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 specjalnie sie na tym nie znam ale rower 8 lat w ruchu i nie bylo wymieniane wiec moze byc srednio z tym polecisz jak sprawdzic czy co kupic
Mod Team michuuu Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 rower 8 lat w ruchu i nie bylo wymieniane No to wymień , tutaj może być problem.
mrosporek Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 http://mkbikeonline.com/pl/c/Linki-i-pancerze/93 coś z tego ? nie ma mnie aktualnie w domu więc nie wiem jak to sprawdzić jakie a mógłbym po drodze kupić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.