Skocz do zawartości

[przerzutka] awaria

mrosporek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojawił się problem z tylnia przerzutka(Shimano Acera). Najpierw różniło się o 1 wskazanie na kierownicy. 8 na kasecie 7 na kierownicy. Przerzuciłem ręcznie żeby się zgadzało ale i tak przeskakiwało.

Potem chciałem zjechać na niższy nr i łańcuch stanął w miejscu na 8 na przerzutce sie zmienia przy czym zwisa linka na ramie. Za cholerę nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić.

Rower (author solution sx) ma pare lat. Raczej nie była przerzutka regulowana nigdy

Napisano

Raczej się linka urwała lub wyślizgnęła z mocowania. Trzeba przykręcić a może wymienic i wyregulowac przerzutkę.

tak myślałem próbowałem lekko pociągnąć o nie wyszła więc chyba jest cała ?

Napisano

Niekoniecznie - mogła się urwać i przez zadziory utknąć w pancerzu.

Próbuj wyciągnąć z pancerza z jednej i drugiej strony. I popatrz na zacisk linki przy przerzutce - jeśli się tylko wyślizgnęła to powinien być widać odcinek lekko zagnieciony.

Napisano

dziś się zabrałem za to robiłem tak jak tutaj:

doszedłem do momentu w którym naciągamy linkę dokręcamy i regulujemy tym pokrętłem na pancerzu przy wózku.

No i biegi zmieniają się wraz z odkręceniem/dokręceniem. Ale nie da się zmienić o więcej niz 1 bieg. Co dalej z tym fantem zrobić ?

• Mod Team
Napisano

Znaczy masz problem ze manetka pokazuje inny bieg niż masz w rzeczywistości ??

To zrób tak:

- odkręć linkę i kręć korbą aż przerzutka zjedzie na sam dół czyli zębatkę 11t. (chyba ze masz wolnobieg to te 14 czy tam 13t.)

- na manetce ustaw ostatni bieg 8, 9 czy tam 10 czy ile ich tam masz.

- śrubę baryłkową przy przerzutce czy przy manetce ustaw na środek

- naciąg linkę, mocno, kleszczami i zakręć. 

- sprawdź jak działa i ewentualne poprawki śruba baryłkową.

Nie ma opcji żeby po tym nie było dobrze.

Napisano

2i regulaminu

zrobiłem tak i jest jakis progres przynajmniej przerzutki się zmieniają ale fatalnie.

Jest 8 na kasecie i manetce. Naciągam linkę dokręcam. Schodzę o 1 w dół i do góry nie idzie już(nawet potem przy regulowaniu śrubą baryłkowa nie ma opcji żeby wskoczyło, a na manetce pokazuje 7 lub troche więcej i nie chce iść dalej)

W dół schodzi do 6 dobrze potem na 5 dopiero zejdzie jak na manetce dam 4.

W górę to tak do 4 albo 5 wchodzi ok potem musze kręcić śrubą i wejdzie max do 7

Siedziałem w sumie ponad 2h dziś nad tym i nie wiem jak to ogarnąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...