zxcasdqwe Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam! Mam problem z regulacją przedniej przerzutki. W serwisie po kupnie zrobili mi to dość kiepsko i było słychać tarcie prowadnika o łańcuch. Robię wszystko wg intrukcji z działu faq i mogę przełączać bez problemu pomiędzy 1 i 2 a przy wrzucaniu 3 czuję opór w manetce, prowadnik idzie na zewnątrz ale się blokuje a łańcuch zostaje na 2 zębatce. W większości poradników pisze aby po ustawieniu pozycji małej tarczy linkę zamocować mocno naciągnięta, w moim wypadku po mocnym naciagnięciu na środkowym biegu prowadnik wychodzi za daleko i są zgrzyty, nie mogę tego skorygować więc mocuję linkę dość luźno, jest prosta, jednak nie czuć większego napięcia, można ją łatwo jednym palcem zbliżyć do ramy. Jakby tego mało podczas wrzucania 3 był opór i wskaźnik manetki zablokował się na 3, mimo że manetka nadal działa to cały czas pokazuje 3, idzie coś z tym zrobić bez rozkręcania? Manetki to Shimano ST-EF40 Przerzutka przednia to Shimano FD-M310 Rower to http://www.cube.eu/p.../cross/ltd-cls/
Mod Team Puklus Napisano 13 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 13 Sierpnia 2013 Wysokość prawidłowa ? na biegu 1x1 jak blisko masz łańcuch prowadnicy i której jego strony ?
zxcasdqwe Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Wysokość taka jak wszędzie zalecają, ok 3-4 mm nad największą tarczą, równlegle do tarczy. Łańcuch ustawiam na ok 1mm od wewnętrznej strony prowadnika, po założeniu linki ta odległość zbliża się trochę do środka. Próbowałem z innymi odległościami ale wtedy nie chciało zrzucać z 2 w dół.
nemo2009 Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Może ten film pomoże. http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a19/10840/Regulacja+przerzutki+przedniej+%5BVIDEO%5D/
zxcasdqwe Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Po paru próbach udało mi się to doprowadzić do działania. Nie jest idealnie, jutro sprawdzę wszystkie konfigurację i dopieszczę. Ale dalej nie wiem co z manetką? Miał ktoś kiedyś taki problem? Nie mogę znaleźć rozwiązania. Nie chciałbym tego rozkręcać bo to nowy rower.
Mod Team Puklus Napisano 13 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 13 Sierpnia 2013 Manetki masz nędzne ale i tak to powinno działać a korbę jaką masz? Możliwe że jakiś magister z koziej wulki dał złą długość suportu i wtedy sie takie jaja lubią dziać
zxcasdqwe Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Korba to Shimano FC-M311, wszystkie komponenty tak jak w katalogu. Ma to wpływ na działanie wskaźnika manetki? Wygląda tak jakby wskazówka zablokowała się za 3 i stoi w miejscu. Próbowałem zwolnić linkę i potrząsać umiarkowanie i nic, ehhh.
Mod Team Puklus Napisano 13 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 13 Sierpnia 2013 Ma to wpływ na działanie wskaźnika manetki? Dłogość osi nie ma jakoś specialnie wpływu na sam wskaźnik jednak na działanie przerzutki o wszem. Samym wskaźnikiem sie nie przejmuj, on do niczego nie potrzeby ale nowy zepsuć sie nie powinien. Odkręć linkę od przerzutki lub przy wylocie linki nad przerzutką sprawdź czy na każdym biegu manetka ciągnie tyle samo linki.
zxcasdqwe Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 Manetka się odwiesiła ale nie wiem czy wszystko z nią ok. Jeśli linkę naciągam w takim stopniu że płynnie wchodzi mi 1 -> 2 -> 3 to wtedy z 3 spada na 1 , pomijając środkową tarczę. Poluźniam linkę, przestaje pomijać 2 ale nie jestem w stanie wrzucić 2 z samego dołu. Nie wiem już co z tym robić :\
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Najlepiej oddać manetkę na gwarancje albo wyrzucić i kupić taką która działa, najtańszym kosztem by była lewa manetka MRX, szukaj z mikro indeksacja to skończą sie problemy z regulacjami..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.