Skocz do zawartości

[800-1200zł] Mtb

kierus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Zamierzam kupić nowy rower jednak moja wiedza w tym zakresie jest mierna dlatego zwracam się do was o pomoc.

O mnie: mężczyzna, 178cm wzrostu, 80kg wagi. - jaką wielkość ramy powinienem wybierać?

Charakter jazdy: lubię jeździć dość szybko i agresywnie, zeskakiwać z krawężników itp., roweru głównie używam na asfalcie jednak trawa/piach/żwir też się zdarzają. 

Rodzaj roweru: Zdecydowałem się na Mtb, ale zastanawiałem się też nad crossem.

Przedział cenowy: 800-1200 (gdzie 1200 to absolutny max)

Moje propozycje: znam tylko 4 firmy rowerów: merida, krss, giant i romet z czego rowery 2 ostatnich firm niezbyt mi się podobają stąd mój wybór był trochę ograniczony.

To co znalazłem:

Merida Matts 10-V 

KROSS HEXAGON X3

KROSS HEXAGON V3

MERIDA DRAKAR SPEED 5-V

Czekam na odp. Pozdr.
Napisano

Kands Energy 1300 z V-B za 1149 zł jest najlepszy. Hex ma min. lepsze siodło i tyle.

W tym V3 jest Zoom Gordo 456 a w E1300 Suntour XCM v4 100mm z blokadą i regulacją

W x3 

biegów Widelec SR Suntour M3010AL

a 1300 o wiele lepszy amor

Napisano

Dzięki za odp. Kands to jakaś znana firma? Nieźle wygląda ten rower. Poczekam jeszcze na inne odp. Przy moim wzroście jaką powinienem brać ramę - 19''? 21''?

Napisano

Owszem Masz racje, ale Univega ma równiez inne lepsze podzespoły, pozatym serwis, jest gdzies serwis Kandsa ?

Univega ma serwis Arkus romet z wieloma stacjonarnymi punktami a to mimo wszystko wazne imo.

Napisano

univega ma takze amor z blokadą i regulacją.

sprawę postawię tak...  bierz ten który bardziej Ci się podoba.

Univega na pewno bardziej pewna firma jak kands.. ale ludzie na kandsy nie narzekają, więc mozesz smiało brać. ;)

ja wybrałem jednak univege gdyż moj znajomy jeździ podobnym rowerem juz 3 lata i ani razu nie był w serwisie bo wszystko gra jak należy.. oczywiście podstawowe regulacje potrafi robić sam ;)

ja od siebie moge tez polecic univege.. bo to jest po prostu dobry rower i tyle ;)

pozdro.

Napisano

A jak w porównaniu z podanymi przez was rowerami wypada Merida Matts 10-V, bo nie ukrywam, że wizualnie podoba mi się najbardziej. Co myślicie o lazaro V3?

Porównałem lazaro i kandsa to oprócz wyglądu różnią się tylko piastą: JOY-Tech w lazaro i SHIMANO w kandsie. 

Napisano

Nie, nie nie. Nie nadaje się to do użytku. Nasłabszy osprzęt ze wszystkich. Bierz albo Kandsa 1300, albo Lazaro V3, albo Univegę HT-500. Z czego ostatnia opcja jest według mnie najlepsza.

Napisano

Univega ma serwis Arkus romet z wieloma stacjonarnymi punktami

Jeśli kupisz rower w internecie,to te liczne wspaniałe,stacjonarne serwisy nie chcą ich naprawiać.Przykładem niech będzie CentrumRowerowe w Bydgoszczy.Naprawiają np. Romety te zakupione w ich sklepie. 

Napisano

Przejdę się po stacjonarnych sklepach żeby zobaczyć co mają, ale zakup najprawdopodobniej i tak będzie przez neta ze względu na przebitkę cenową i nieograniczony wybór. 

Napisano

Jeśli kupisz rower w internecie,to te liczne wspaniałe,stacjonarne serwisy nie chcą ich naprawiać.Przykładem niech będzie CentrumRowerowe w Bydgoszczy.Naprawiają np. Romety te zakupione w ich sklepie.

za serwis się płaci... więc nie wiem dlaczego piszesz ze nie chcą serwisować? płacisz i gość powinien się cieszyć ze robotę ma.

po drugie regulacje itp. to proponuje zrobić samemu, poczytać neta i do dzieła.

i mówię to jako amator.. nie mający w ogolę doświadczenia z rowerem, a regulacje już robiłem sam ;) i podejrzewam ze lepiej to zrobiłem jak nie jeden serwis.

Napisano

Z tego co wiem to w kandsie 1300 nie ma problemu z pekającą ramą. Ja mam taką gwarancje że jak mi sie rama zepsuje to mam ją odkrecić i wysłać kurierem do serwisu kandsa, po ok. kilku tygodniach wysyłają mi nową

Napisano

Miałem na myśli naprawy gwarancyjne.Pękające ramy,raczej nie naprawisz. 

no nie naprawisz.. serwis raczej tez nie naprawi, tylko trzeba odesłać sprzedawcy i tyle.

Napisano

Z tego co wiem to w kandsie 1300 nie ma problemu z pekającą ramą.

To był tylko przykład,że na naprawy gwarancyjne rowerów kupionych w necie nie możesz liczyć w serwisach stacjonarnych.Czy jak padnie suport,też będziesz odsyłać rower do sprzedawcy?

Firmy kurierskie,czy poczta nie cackają się z przesyłkami. 

Napisano

Byłem dzisiaj w 2 sklepach u mnie w mieście. W 1 praktycznie same Gianty i ceny mega wysokie, w drugim był kross hexagon x3 za 1250zl z gwarancją na 1rok i serwisem na miejscu w sklepie.

Napisano

drugim był kross hexagon x3 za 1250zl z gwarancją na 1rok i serwisem na miejscu w sklepie.

Jeśli nie potrafisz naprawić roweru sam,to lepiej nie kupuj w necie,takie jest moje zdanie.Kross X3 może nie jest super rowerem,ale nie tak żle jak niektórzy piszą.Jeśli nie będziesz na nim skakał,to wytrzyma parę  ładnych lat.Rower trzeba czyścić i konserwować i nie będzie żle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...