pentagramsss Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, Mój rower to Kross Level A2 DISC 2011 kupiony rok temu . Od pewnego czasu podczas dynamicznej jazdy, szybkim ruszani łańcuch potrafi przeskakiwać (ale nie często). Mało tego gdy jadę 25-30 km/h to przy pedałowaniu słyszę pstrykanie (przy pełnym obrocie korby - nie jest głośne, ale uciążliwe). Wyczyściłem łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej - nasmarowałem. Tylną i przednią kasetę porządnie wyczyściłem. Jednak to nie pomogło. Przypuszczam, że winę ponosi troszkę pokrzywiona tylna przerzutka (na ogniwach 7 i 8 chociaż nie wiem od czego mogła się wykrzywić :/...) + łańcuch. Jednak nie chcę wydawać kasy a później może się okazać, że to jednak nie to. Co radzicie w tym wypadku? Próbować wymieniać odpowiednie elementy napędu?
milka2401 Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Witaj, również posiadam Krossa. Mi cykanie/ przeskakiwanie łańcucha doskwierało przez ponad pół roku zanim odnalazłam przyczynę. Nie wiem czy Ci pomogę, ale w moim przypadku pomogło skrócenie łańcucha o 2 ogniwa. Jak wiadomo w każdym rowerze może być różna, nawet banalna przyczyna. byłam z tym nawet w serwisie i to nie jednokrotnie i mówili,że łańcuch musi się "dotrzeć". skoro Tobie pojawiło się to po roku to przyczyn może być wiele. sprawdź: Stan kasety, czy nie ma luzów zbyt dużych. wyczyść sztycę siodła, dokręcenie najmniejszych śrubek, ponowne wyregulowanie przerzutek/ wyczyszczenie ich, nasmarowanie łożysk, zwłaszcza w tylnym kole, w moim przypadku w tylnym kole łożyska wogóle nie miały smaru, kulki były suche i całość przenosiła się na przedni napęd charakterystycznym stukaniem. mogą to być też pedały, wystarczy że dostało się tam trochę wody i piasku ( najlepiej odkręcić, wyczyścić, nasmarować ). u mnie napęd działał płynnie bez założonego łańcucha, dopiero gdy założyłam było charakterystyczne stukanie, tak jakby łańcuch był właśnie za długi i przeskakiwał co powodowało hałas. Nie wiem na ile Ci pomogę, złożyłam już kilka rowerów od A do Z a jestem samoukiem, wszystko sprawdzam sama i wiem, że większość usterek ma banalną przyczynę. dodam także, że wymieniłam wszystkie 3 elementy: kasete/ wolnobieg, łańcuch oraz korbę, z tym, że łańcuch na samym początku. przez tydzień było ok. potem pojawiło się cykanie z powrotem. domyśliłam się, że to korba, więc wymieniłam i to ale nie pomogło. dopiero skrócenie łańcucha mimo iż producent daje 144 ogniwowy, skróciłam o 2 ogniwa. Jeżdżę na tym łańcuchu od miesiąca i czuje sie jak w niebie:) a wiem jak to moze uprzykrzyć jazdę(
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2013 Pokaż te swój nieszczęsny napęd jak to wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.