Skocz do zawartości

[napęd] Przeskakujący łańcuch i głośny napęd

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mój rower to Kross Level A2 DISC 2011 kupiony rok temu .

Od pewnego czasu podczas dynamicznej jazdy, szybkim ruszani łańcuch potrafi przeskakiwać (ale nie często).

Mało tego gdy jadę 25-30 km/h to przy pedałowaniu słyszę pstrykanie (przy pełnym obrocie korby - nie jest głośne, ale uciążliwe).

Wyczyściłem łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej - nasmarowałem. Tylną i przednią kasetę porządnie wyczyściłem. Jednak to nie pomogło. Przypuszczam, że winę ponosi troszkę pokrzywiona tylna przerzutka (na ogniwach 7 i 8 chociaż nie wiem od czego mogła się wykrzywić :/...) + łańcuch. Jednak nie chcę wydawać kasy a później może się okazać, że to jednak nie to.

Co radzicie w tym wypadku? Próbować wymieniać odpowiednie elementy napędu?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witaj, również posiadam Krossa. Mi cykanie/ przeskakiwanie łańcucha doskwierało przez ponad pół roku zanim odnalazłam przyczynę. Nie wiem czy Ci pomogę, ale w moim przypadku pomogło skrócenie łańcucha o 2 ogniwa. Jak wiadomo w każdym rowerze może być różna, nawet banalna przyczyna. byłam z tym nawet w serwisie i to nie jednokrotnie i mówili,że łańcuch musi się "dotrzeć". skoro Tobie pojawiło się to po roku to przyczyn może być wiele. sprawdź: Stan kasety, czy nie ma luzów zbyt dużych. wyczyść sztycę siodła, dokręcenie najmniejszych śrubek, ponowne wyregulowanie przerzutek/ wyczyszczenie ich, nasmarowanie łożysk, zwłaszcza w tylnym kole, w moim przypadku w tylnym kole łożyska wogóle nie miały smaru, kulki były suche i całość przenosiła się na przedni napęd charakterystycznym stukaniem. mogą to być też pedały, wystarczy że dostało się tam trochę wody i piasku ( najlepiej odkręcić, wyczyścić, nasmarować ). u mnie napęd działał płynnie bez założonego łańcucha, dopiero gdy założyłam było charakterystyczne stukanie, tak jakby łańcuch był właśnie za długi i przeskakiwał co powodowało hałas. Nie wiem na ile Ci pomogę, złożyłam już kilka rowerów od A do Z a jestem samoukiem, wszystko sprawdzam sama i wiem, że większość usterek ma banalną przyczynę.

dodam także, że wymieniłam wszystkie 3 elementy: kasete/ wolnobieg, łańcuch oraz korbę, z tym, że łańcuch na samym początku. przez tydzień było ok. potem pojawiło się cykanie z powrotem. domyśliłam się, że to korba, więc wymieniłam i to ale nie pomogło. dopiero skrócenie łańcucha mimo iż producent daje 144 ogniwowy, skróciłam o 2 ogniwa. Jeżdżę na tym łańcuchu od miesiąca i czuje sie jak w niebie:) a wiem jak to moze uprzykrzyć jazdę:((

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...