arczi1000 Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Cześć, na początku chciałem się przywitać, to mój pierwszy post na tym forum, choć od tygodnia go przeglądam. Chciałbym zakupić sobie porządny rower do rekreacyjnej jazdy (głównie dojazd do pracy 8km, asfaltem i chodnikami), mam 176 cm wzrostu i ważę dość dużo - 92kg. Widzę, że najbardziej chwalicie Lazaro Integral, co prawda przekracza mój budżet ale jestem w stanie dołożyć. Z tego co widzę dla mnie odpowiednia będzie rama 19'' - dostępna będzie dopiero po 10 sierpnia. http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-21grafit-i3451818565.html Czy jest jakaś dobra alternatywa w tej cenie? Czy jednak poczakać na integrala ? Czy 19'' będzie odpowiednim wyborem dla mnie? Czy moja waga ma znaczenie przy wyborze sprzętu ? Z góry dzięki za pomoc!
tobo Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Twoja masa użytkowa nie jest krytyczna, szczególnie przy podanym sposobie użytkowania. Pilnuj ciśnienia w oponach i zwracaj uwagę na to przez co przejeżdżasz - ale wydaje mi się że taka sugestia dotyczy każdego posiadacza roweru. Zmierz odległość od ziemi do krocza (może ktoś może Ci pomóc) i zestaw z wynikami w tabeli. Rozmiar 21 cali na pewno nie jest dla Ciebie a co do dwóch pozostałych - różnica wymiaru A wynosi 3 cm a ludzie różną długość nóg przy tym samym wzroście.
Piehursson Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Możesz kupić odrobinę tańszego bliźniaka Integrala - Keller Aventis. Niestety w tej chwili też brak 19". Możesz przedzwonić do sprzedawcy i zapytać zarówno o Integrala jak i o Aventisa czy na magazynie nie mają jakiejś 19". Tak na przykład kilkoro użytkownikom udało się kupić 17" pomimo, ze nie były one wystawione na aukcjach. Ewentualnie jest jeszcze opcja zakupu kolejnego bliźniaka w cenie 1099 zł pt. Scud Crossland. Na plus tego roweru w stosunku do Integrala czy Aventisa przemawia blokowany amortyzator, dostępność rozmiaru 19" i jak dla mnie wygląd. Różnicę widzę tylko w kasecie. Integral ma HG41 a w Scudzie jest HG31 - nieistotne. Dopytałbym jednak o tylną przerzutkę bo w opisie stoi Alivio i na zdjęciu też ale przy opisie zdjęcia jest hasło Tourney. Podejrzewam, że to błąd edytorski ale lepiej się upewnić. Dopytałbym też o blokadę bo wbrew opisowi o istneiniu takowej, zdjęcia amortyzatora pokazują, że jej brak. Wagą się nie przejmuj (chociaż przy Twoim wzroście przydałoby się trochę zrzucić ). Rowery produkowane przez Trans-Rower mają DMC=120kg a Twoje 92kg + 15kg roweru daje Ci jeszcze zapas na ewentualny bagaż.
ernesto Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam i klaniam sie 92kg to wcale nie duzo ja mam 110 kg i jezdze na rowerze za 1400 zl i nie dzieje sie nic a jezdze nie rzadko z psem w plecaku ktory wazy 12 kg i kola mam prosciotkie. tylko tylna opona sie szybciej sciera . Lazaro dosc porzadny rower w tej cenie bedzie ciezko cos lepszego znalezc warto na niego poczekac
arczi1000 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Napisano 6 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki za podpowiedzi, mam pytanie, czym (prócz ceny i wyglądu) różnią się od siebie integral v3 i keller avensis? Proszę jeszcze o informację jakie są ceny zabezpieczeń (u-lock), które są godne polecenia?
Piehursson Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Niczym się nie różnią. O u-locki pytaj w innym dziale. Sensowne zabezpieczenie to wydatek rzędu ~150 zł. Ale jak pisałem jest odpowiedni dział, w którym możesz znaleźć interesujące informacje nie powielając już istniejących wątków - pierwej poczytaj.
arczi1000 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeszcze jedno pytanie, co sądzicie o takim rowerze? http://allegro.pl/super-rower-romet-rambler-2-0-ht-26-promocja-i3424395281.html Polecił go znajomy, ponoć przeceniony z 1049zl.
Piehursson Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 primo to MTB a nie cross, secundo słabo wyposażony a pod Twoją wagą wolnobieg może nie wytrzymać. Generalnie kiepski rower.
arczi1000 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Napisano 6 Sierpnia 2013 Dzięki, w takim razie czekam na dostawę Keller Aventis albo Integral v3. Pozdrowienia. Jeszcze kolejna wstawka, duża różnica między lazaro integral v3 a lazaro senatore v2? Jest prawie 200zł tańszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.