Skocz do zawartości

[suport, korba] lużny wałek suportu.

wnoto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukając rozwiązania swojego problemu trafiłem tutaj. Proszę o wsparcie.

Otóż. Mam nowy rower Coyote Wave.  Przejechałem na nim ok 20km.

Kupiony kilka miesięcy temu.

Nie zwróciłem uwagi na fakt że korba a właściwie suport (dla mnie to ten wałek w środku ramy co łaczy pedały) lekko się rusza. Tzn. jak ruszam pedałem z jednej strony to lekko czuć jak pedał z drugiej strony pedał się rusza. Widać że ten suport przemieszcza się na końcach o 1-2 mm.

Nie przeszkadza to w jeżdzeniu - ale zastanawim się czy to normalne.

Napisano

Nie, nie jest to normalne. Jeżeli nic z tym nie zrobisz, to będzie się tylko pogarszać (luz będzie coraz większy). Poczytaj warunki gwarancji, o ile taką posiadasz, może naprawią Ci to w serwisie lub sklepie w którym kupiłeś rower.

Napisano

Rower kupowany był przez Allegro. Nie wiem jak wygląda wtedy naprawa (ktoś to przechodził ?) - dostawca jest dosyć daleko.

Doczytam warunki gwarancji (muszę ją znaleźć).

Jeśli nie uda się na gwarancji ... to ile kosztuje odpowiedni suport ?

Napisano

mi się wydaje że trzeba dokręcić suport po prostu 

To się robi tym takim dziwnym kluczem (bardzo duzym) ?

Nie wiem czy był w zestawie.

Czy opis tego działania - albo wymiany całego suportu jest gdzieś opisany.

Ponieważ zamierzam rozpropagować u siebie w rodzinie jeżdzenie na rowerze to muszę się nauczyć jego obsługi :)

Napisano

Są różne suporty i klucze do nich. Nie wiadomo jaki masz w swoim rowerze, zrób zdjęcie, tylko takie żeby było na nim cokolwiek widać, to można będzie powiedzieć coś więcej odnośnie klucza.

Żeby wymienić suport trzeba najpierw zdjąć korbę, potrzebny będzie do tego ściągacz. Potem wykręcasz stary suport i wkręcasz nowy. Ważne żeby nowy suport miał oś o takiej samej długości co stary.

Napisano

potrzebujesz klucz do suportu i ściągacz do korb:

......

z jakiego rejonu Wro jesteś? mogę pomóc . :woot:

Nie było blisko ... 20 km w jedną stronę. Ale warto było :)

suport dokręcony.

Hamulce wyregulowane

Koło tylnie wyregulowane ...

Wielkie podziękowania dla @artofnois  za pomoc (!) i garść wiedzy rowerowej m.in dowiedziałem się że we Wrocałwiu jest Las Rakowiecki z kładką nad Oławką :)

Napisano

nie ma za co - na przyszłość, za kładką w prawo , jakieś 150 m dalej jast pałac Hollendrów. Łaziłem po nim jak był jeszcze ruderą - teraz cudeńko....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...