Skocz do zawartości

[do 1500] rower górski

Slaug

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! :)

Szukam roweru do 1500 zł.
Jeżdzę głównie po kamieniach, lasach czasami po asfalcie. Zależy mi na dobrym, niezawdonym osprzęcie. Mieszkam na Jurze Krk-Cz, więc teren mam dosyć górzysty, często strome podjazdy i zjazdy. Szukam czegoś niezawodnego co posłużyłoby na dłuższe lata przy robieniu 1200-1800 km na sezon.

Proszę o pomoc ;)

Wzrost: 172-175 cm

Waga : 62-70 kg

Napisano

Witam! :)

Szukam roweru do 1500 zł.

Jeżdzę głównie po kamieniach, lasach czasami po asfalcie. Zależy mi na dobrym, niezawdonym osprzęcie. Mieszkam na Jurze Krk-Cz, więc teren mam dosyć górzysty, często strome podjazdy i zjazdy. Szukam czegoś niezawodnego co posłużyłoby na dłuższe lata przy robieniu 1200-1800 km na sezon.

Proszę o pomoc ;)

Wzrost: 172-175 cm

Waga : 62-70 kg

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

Chyba że używki też wchodzą w grę?

Napisano

Zależy mi na dobrym, niezawdonym osprzęcie. Mieszkam na Jurze Krk-Cz, więc teren mam dosyć górzysty, często strome podjazdy i zjazdy. Szukam czegoś niezawodnego co posłużyłoby na dłuższe lata przy robieniu 1200-1800 km na sezon.

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-romet-mosquito-2.0-2011.html

No masz.Trochę przekracza budżet,ale warto dołożyćDla ciebie rama 18",musisz sprawdzić czy jeszcze osiągalna.

Wzrost 172-175,to jaki konkretnie?

Dla 172 cm,to rama 16" też będzie dobra.

Napisano

Chyba że używki też wchodzą w grę?

Nie. Przy używanych często nie wiadmomo jaki jest faktyczny przebieg, a komponenty się zużywają.

No masz.Trochę przekracza budżet,ale warto dołożyćDla ciebie rama 18",musisz sprawdzić czy jeszcze osiągalna. Wzrost 172-175,to jaki konkretnie?

Zmierzyłem się na boso - 172cm.  Rama 16" jest na styk, a w wieku 18 lat mogę jeszczę trochę podrosnąć, także 16" raczej odpada.

Pułap 1700 jest niestety nieosiągalny. 1600 jeszcze by dało radę. I póki co ten Rockrider wydaję się być rozsądny. Ale czekam jeszcze na inne propozycje.
Dzięki! :)

Napisano

O poprzednich markach nie chce się wypowiadać bo nie testowałem , ale w tej cenie mogę Ci jeszcze polecic Krossa Black Edition 2, wersja dla sklepu Martes.

http://pliki.martessport.com.pl/site_media/pobieranie/martes_sport_WIOSNA_LATO_13_small.pdf

Mam ten rower jakoś od maja , jak na razie jedyny mankament tego roweru to jakis tani suport. U mnie długo nie wytrzymał , ale może to też przez moją lekka nadwagę :) . Wymieniłem na shimano i teraz jest ok. Do tej pory zrobiłem na nim około 700 km i fajne się jeździ. Ja przy nim jeszcze wymieniłem pedały , na tych oryginalnych jakoś często mi sie noga ślizgała i miałem lekko poobijane łydki :) .  Jeżeli nie masz kaski żeby dołożyc 200 , 300 zeta do katalogowego levela A2 to warto sie nad tym Blackiem zastanowić.

Pozdrawiam

Napisano

Za tą cenę uważam że warto. Ale nie znam tego sklepu, jeżeli chcesz kupić przez neta to popytaj o nich , ewentualnie jeżeli masz taką możliwość to postaraj sie odebrać osobiście.

Pozdrawiam

Napisano

Kend co dałeś, to dobry wybór. Ale jesli chcesz, by rower wyglądał w miare jak na MTB to musiałbyś zmienić pare rzeczy, m.in mostek, kiere, etc.

A od rzeczy używanych masz nas, sami ocenimi i Ci powiemy ;)

Kross w miare, możesz brać.

Napisano

Przemyśl naprawdę sprawę używek ;-)

Sam podchodziłem do tego sceptycznie i już praktycznie miałem brać jakiegoś lazaro czy coś z tego segmentu, a tu trafił się 2 letni rower za 1/3 ceny z wymienionym napędem, w perfekcyjnym stanie od blogera i naprawdę widać, że nikt nim nie szalał. Na spokojnie się rozglądaj, a znajdziesz.

Tak więc warto zwracać uwagę na używki, zwłaszcza, że za tą cenę możesz już mieć przyzwoity i naprawdę solidny rowerek ;-)

Napisano

Na używki przyjdzie czas jak kolega złapie warsztatowego bakcyla i będzie mógł sam szukać perełek za przysłowiowe grosze, póki co odradzam chyba, że ktoś obeznany jest w zasięgu by odróżnić rower wyszykowany od używany okazjonalnie. Z rowerem podobnie jak i z samochodem na pierwszy rzut oka wszystko cacy się błyszczy a później w naprawę idzie co miesiąc spora część wypłaty. Co do wyboru Rockrider 5.3 albo Rambler 6.0

Napisano

Też prawda, na allegro aż się roi od handlarzy, którzy ładnie spryskają karcherem, wypicują nawet opony na błysk i rowerki idą jako mało używane perełki.

Osobiście wziąłbym rockridera.

Napisano

Między Ramblerem 5.0, a 6.0 są następujące różnicę: 

5.0     |     6.0

MANETKI: Shimano Altus M310        | MANETKI: Shimano Alivio SLM 410

KASETA: Shimano 8-rz                    KASETA: Shimano Alivio SLM410

MECHANIZM KORBOWY: Suntouc XCT 42-32-22T MECHANIZM KORBOWY: Shimano Alivio FCM431

HAMULEC tył, przód: V-brake aluminiowe                 HAMULEC tył, przód: Tarczowe Shimano BRM375

ILOŚĆ BIEGÓW: 24  ILOŚĆ BIEGÓW: 27

I to wszystko :) Według mnie warto dopłacić, chociażby do tych tarczówek.

TABELKA WŁASNEJ PRODUKCJI, KOPIOWANIE ZABRONIONE :P

Pozdrawiam.

Napisano

a tu 6.0 (1380 zł)                versus                       6.0 z deore (1300 zł)

WIDELEC: Suntour SF XCT V3 DS 100mm       \       Widelec: SR Suntour SFI I XCM V3 100mm z blokadą skoku

MANETKI: Shimano Alivio SLM 410        \   Manetki: Shimano Acera

Przerzutka tył,: Shimano Alivio RDM 410             \     Przerzutka tył: Shimano Deore     

OBRĘCZE: aluminowe dwukomorowe           \     Obręcze: stożkowe

OPONY: Schwalbe 26x2,25               \          Opony: Schwalbe Black Jack 26 x 2.1

KASETA: Shimano Alivio SLM410              \           Kaseta: Shimano 8-rz

MECHANIZM KORBOWY: Shimano Alivio FCM431           \        Mechanizm korbowy: Shimano Alivio 42-34-24T

HAMULEC tył, przód: Tarczowe Shimano BRM375         \         Hamulec tył, przód: V-barke   

SIODŁO: Romet by Active           \              Siodło: Selle Royal Mach

Moja już nie taka ładna. Który brać?

Napisano

Ja bym wziął 6.0 za 1380 zł. Poza słabszą przerzutką tylną, wszystko inne jest lepsze. Lepsze manetki, hamulce, korby, kaseta, amortyzator podobny ;) Przede wszystkim ze względu na hamulce, zauważ, że jakbyś chciał hydrauliki to musisz to kupujesz tylko dwa zaciski i klamki i masz. W tym 6.0 z deore musiałbyś jeszcze amortyzator wymienić (bo z tego co widzę nie mam mocowania na zacisk), piasty pewnie też nie mają mocowania, także to już spore koszty. Bierz 6.0 z 2013.

Napisano

Jeszcze coś Odnośnie tego modelu http://www.bikko.pl/...r-6-0-2013.html w sepcyfikacji widzę pewną niekonsekwencje, otóż Kaseta Shimano Alivio SLM410 Ilość biegów 27   Kaseta 8 rzędowa i 27 biegów?

Rower dobry,za tę cenę.Dowiedz się więcej od sprzedawcy,bo rowery Romet(nie tylko)sprzedawane są w różnych konfiguracjach nie katalogowych.

Co do 27 biegów,informatyk z Arkusa się walnął w opisie i tak wszyscy sprzedawcy powielają tę bzdurę. 

Napisano

Rower dobry,za tę cenę.Dowiedz się więcej od sprzedawcy,bo rowery Romet(nie tylko)sprzedawane są w różnych konfiguracjach nie katalogowych.

To znaczy czego więcej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...