anailina Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Hej planuję zakup roweru, będzie mi łównie służył do jazdy rekreacyjnej, głownie po drogach asfaltowych, jednakże czasami (może trochę częściej ) także po szutrach, polnych drogach lub lesnych ścieżkach... kompletnie się nie znam daltego nie wiem jakiego charakteru rowwer mam wybrać. isnieje jeszcze jeden ważny aspekt odnośnie roweru: otóż mam problemy z kostką, kilka lat temu nabawiłam się niefajnej kontuzji, dlatego ważne aby rowwer był lekki (obecnie posaidam starego pseudo-górala ciężko się nim jeżdzi, nie wiem czy we względu na wagę czy grubość opon, wiem tylko, że przy zakupie nowgo roweru chcę tego uniknąć. Lubię jeździć lekko ale nie ukrywam że szybko ROwer miałby też mi służyc do jazdy po mieście - w październiku rozpoczynam studia w Warszawie, chciałabym dojeżdżać nim na uczelnię. Miałam upatrzony już model, ale pojawiły się wątpliwości, bowiem jest on umieszczony w zakładce "szosowe" (podobno taki jest, choć ja uważam inaczej, ale się nie znam jak już nadmieniłam ) dlatego obawiam się że bedzie nieodpowiedni na te rzadkie wypady w teren (dal mnie ten rower to cross, ale wolę się zapytać specjalistów o zdanie :) http://allegro.pl/lekka-szybka-dameczka-shimano-lazaro-integral-v1-d-i3422407390.html Dodam, że mam 172 cm wzrostu, ważę 59kg Z góry dzięki za pomoc [nie wiem czy widoczne jest moje poirytowanie, ale piszę tego posta po raz drugi, bowiem pewien mały człowieczek cofnął mi stronę... w każdym bądź razie przepraszam ] A! i jeszcze mam pytanie co do możliwości zamontownia bagażnika w tego typu rowerach, jest taka opcja? jęlsi tak, to jak się to ma w praktyce? Hej planuję zakup roweru, będzie mi łównie służył do jazdy rekreacyjnej, głownie po drogach asfaltowych, jednakże czasami (może trochę częściej ) także po szutrach, polnych drogach lub lesnych ścieżkach... kompletnie się nie znam daltego nie wiem jakiego charakteru rowwer mam wybrać. isnieje jeszcze jeden ważny aspekt odnośnie roweru: otóż mam problemy z kostką, kilka lat temu nabawiłam się niefajnej kontuzji, dlatego ważne aby rowwer był lekki (obecnie posaidam starego pseudo-górala ciężko się nim jeżdzi, nie wiem czy we względu na wagę czy grubość opon, wiem tylko, że przy zakupie nowgo roweru chcę tego uniknąć. Lubię jeździć lekko ale nie ukrywam że szybko ROwer miałby też mi służyc do jazdy po mieście - w październiku rozpoczynam studia w Warszawie, chciałabym dojeżdżać nim na uczelnię. Miałam upatrzony już model, ale pojawiły się wątpliwości, bowiem jest on umieszczony w zakładce "szosowe" (podobno taki jest, choć ja uważam inaczej, ale się nie znam jak już nadmieniłam ) dlatego obawiam się że bedzie nieodpowiedni na te rzadkie wypady w teren (dal mnie ten rower to cross, ale wolę się zapytać specjalistów o zdanie :) http://allegro.pl/lekka-szybka-dameczka-shimano-lazaro-integral-v1-d-i3422407390.html Dodam, że mam 172 cm wzrostu, ważę 59kg Z góry dzięki za pomoc [nie wiem czy widoczne jest moje poirytowanie, ale piszę tego posta po raz drugi, bowiem pewien mały człowieczek cofnął mi stronę... w każdym bądź razie przepraszam ] A! i jeszcze mam pytanie co do możliwości zamontownia bagażnika w tego typu rowerach, jest taka opcja? jęlsi tak, to jak się to ma w praktyce? Czy znacie bardziej odpowiednie typy??? "Zielono mi" dlatego liczę na porady Pozdrawiam
Piehursson Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 primo - do Twojego profilu jazdy najlepszy będzie cross secundo - nie licz na lekki rower za te pieniądze, musisz się przygotować na wagę rzędu 15kg tertio - lepiej wybrać rower z amortyzatorem, przyda się w terenie quatro - tak, do crossa da się zamontowac i bagażnik i błotniki quinto - w tej cenie ciężko będzie kupić coś nowego, sensownego z nowych rowerów nie najgorzej wyglądają Lazaro Senatore lub jego łądniejszy odpowiednik Spratacus Gdybyś jednak chciał rower na jużsensownym osprzęcie musisz się liczyć z wydatkiem 1050 zł. Niemniej jednak problemem może być Twój wzrost bo dla Ciebie odpowiednia byłaby raczej 17" rama a te rowery oferowane są w wersji 19 i 21". Są jednak osoby o wzroście 170 cm ujeżdżające 19" bliźniaka Kellera pt. Lazaro Integral V3 Podaj jeszcze jaki masz przekrok.
anailina Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Napisano 4 Sierpnia 2013 dzieki Nie wiem czy zauwazyłeś, ale jestem kobietą i takiego roweru szukam interesuje mnie "damska" rama Dla damskiej wersji, mój wzrost podpada pod rozmiar ramy 19, z resztą obecnie takiego posiadam i śmię twierdzić, że nadal jest mały a co uważacie o rowerze z linku którego podałam, szosówka czy cross (wiem że nie ma amortyzatorów, ale nie wiem rówież czy zdołam uzbierać dodatkowe środki...)? A, i co to jest przekrok bo się z tym nie spotkałam
Piehursson Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Ups.... mój błąd. Przepraszam. W takim razie przekrok jest nieistotny. Ten rower. Który podalas to cross tylko na sztywnym widelcu. Niestety szału ten rower nie robi. Co do wielkości. Moja żona jest Twojego wzrostu i jeździ na Lazaro Integral V3 w rozmiarze 17" i zarówno ona jak i ja jesteśmy zdania, że jest to rozmiar idealny na ten wzrost.Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
anailina Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Napisano 4 Sierpnia 2013 Ajajaj :/ Rozważałam właśnie czy może nie lepiej byłoby dołozyć te 400zł i zakupić tą V3-jkę... Ale nie wiem czy jest sens, bo nie mam zamiaru przebywać jakichś dłuzych odcinków w terenie, zdecydowanie wolę szosę, a jak już napisałam - w pażdzieniku przprowadzam się do wawy i tam będę się poruszać tylko po mieście (minus weekendy zapewne ) A tak w ogóle, jaka jest różnica pomiędzy v1 a v3 (oprócz amortyzatorów) i czy jest ona warta swojej ceny?
Piehursson Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Lazaro V1 - ma obie przerzutki z grupy tourney, kiepskie manetki, najtańszą korbę, wolnobieg zamiast kasety,. Generalnie cały napęd z najniższej i najgorszej półki u Shimano. V3 jest ogólnie 3 klasy lepiej wyposażony jeśli chodzi o napęd w porównaniu do V1. Czy V3 jest warta swojej ceny? Bez dwóch zdań jest to rower bezkonkurencyjny jeśli chodzi o stosunek cena/jakość - nie ma nic lepszego poniżej tej ceny, w tej cenie a nawet w cenie ~ 1600 zł
anailina Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Napisano 4 Sierpnia 2013 Ehh... to teraz mam niemały dylemat, przyznaję... A już byłam zdecydowana na kupno V1... Nie wiem sama... A może znasz jakieś inne modele tego typu? (zarówno v1 jak i v3)
Piehursson Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 obawiam się, że w tym przedziale cenowym nie masz zbyt dużego wyboru, z nówek albo słabe V1 albo dokładasz do V3. Jeśli żadna z opcji Cię nei satysfakcjonuje pozostaje szukać wśród używek
vitesse Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 jazda na uczelnie by mnie sklaniala do kupna uzywki, nowy blyszczacy rower do uczelnia dlugo moze nie postac a i tak szybko zostanie poobijany deszcz i slonce tez zrobia swoje
anailina Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Napisano 7 Sierpnia 2013 Piehursson.... a jakiego kolorku jest rowerek twojej żony? bo się nie mogę zdecydować między białym, a czarnym... (biały chyba trudno utrzymać w czystości...)
Piehursson Napisano 7 Sierpnia 2013 Napisano 7 Sierpnia 2013 Żona jeździ na "lazuro" czyli tym niebieskim ja z kolei mam biały rower. Niezależnie od koloru każdy się będzie brudził na ciemnym lakierze pewien top zabrudzeń będzie bardziej widoczny a na białym inny. Ale wracając do samego roweru. Jeśli stać Cię na zakup V3 to rzuć okiem jeszcze na bliźniaka Scud Crossland http://allegro.pl/28-markowy-cross-scud-crossland-alivio-rama-alu-i3450419195.html Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
anailina Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Napisano 8 Sierpnia 2013 Dziękuję za propozycję ale pozostanę przy Lazaro (aczkolwiek Scud ma fajniejsze warianty kolorystyczne ), ponieważ na tej aukcji dostanę koszyk i błotniki gratis, a i dogadałam się ze sprzedawcą co do dodatkowego zakupu bagażnika w jednej przesyłce Ale mam jeszcze [pytanie odnośnie opon oferowanych na tej aukcji (Lazaro) - czy nie będą one zbyt ciężkie do poruszania się po szosie - bo naprawdę zalezy mi na tej lekkości, pytam się o tą grubość (chyab - kompletnie się nie znam) czy nie jest ona za duża, bo m. in. dlatego zastanawiałam się nad zakupem V1 - wydawała się bardziej "szosową" propozycją (zarówno ogólnie jak i same opony - inny bieżnik)... A jak już wcześniej wspomniałam w terenie poruszam się rzadziej ("od święta") [np. wczoraj na ok. 50 przejechanych km, teren stanowił raptem niecały kilometr - i to też przypadkowo, bo się najzwyczajniej w świecie zgubiłam ]
Piehursson Napisano 9 Sierpnia 2013 Napisano 9 Sierpnia 2013 V1 i V3 mają ten sam typ opony czyli semi-slick. Z tym, ze jest jedyne 2mm węższa - teoretycznie. Spokojnie na oponach w V3 da się sympatycznie jeździć po asfalcie. Jeśli będziesz odczuwała w związku z nimi dyskomfort to je po prostu wymienisz.
anailina Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Napisano 10 Sierpnia 2013 http://img19.imageshack.us/img19/4715/maestromen21.jpg mam pytanko (po raz n-ty) czy powyższe zdjęcie odwzorowuje grubość opon V3? (link: http://allegro.pl/queen-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-alivio-i3418906146.html - wiem, że zakończona, ale będzie odnawiana ) nie jestem w stanie sama tego stwierdzić, więc pytam tu...
anailina Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 http://img19.imageshack.us/img19/4715/maestromen21.jpg mam pytanko (po raz n-ty) czy powyższe zdjęcie odwzorowuje grubość opon V3? (link: http://allegro.pl/queen-of-the-road-2013-lazaro-integral-v3-alivio-i3418906146.html - wiem, że zakończona, ale będzie odnawiana ) nie jestem w stanie sama tego stwierdzić, więc pytam tu... tak wygląda grubość mojej obecnej opony - na tych z V3 będzie się chyba lepiej (lżej) jeździć, prawda? tak wygląda to w mojej obecnej oponie, czyli na tych z V3 będzie się lepiej (lżej) jeździć, prawda?
Piehursson Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Opona w V3 ma szerokość ~40 mm Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
anailina Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie montażu licznika przewodowego na niesztywnym widelcu tzn z amortyzatorami, czy to będzie jakiś problem?
Piehursson Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie, nie będzie bo dlaczego miałby być? Uważasz, że posiadacze amortyzowanych rowerów montują tylko liczniki bezprzewodowe? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
TomZak Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie montażu licznika przewodowego na niesztywnym widelcu tzn z amortyzatorami, czy to będzie jakiś problem? Trzeba kabelek puścić pod goleniem po amortyzatorze, a potem owinąć nim przewód od hamulca i wszystko będzie ok.
anailina Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Napisano 12 Sierpnia 2013 Proszę o opinię... chyba pytam ostatecznie... czy amortyzator w V3 będzie sprawiał że będzie mi ciężej kręcić pedałami, a co za tym idzie jazda będzie cięższa (mam na myśli szosę oczywiście)? bo spotkałam się z takim zdaniem... to bardzo dla mnie ważne...
Piehursson Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 tu jest olbrzymi temat o Lazaro V3, znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie pytania,
vitesse Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Proszę o opinię... chyba pytam ostatecznie... czy amortyzator w V3 będzie sprawiał że będzie mi ciężej kręcić pedałami, a co za tym idzie jazda będzie cięższa (mam na myśli szosę oczywiście)? bo spotkałam się z takim zdaniem... to bardzo dla mnie ważne... po części tak jest ze amortyzator pochlania energie rowerzysty zwłaszcza na podjazdach, lecz przy spokojnej jeździe tego nie odczujesz
anailina Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 no cóż, najwyżej go zablokuję, bo chyba jest taka opcja... Więc wybór padł na Lazaro Integral V3, dziękuje za pomoc teraz tylko pozostaje mi zamartwianie się czy zdołam go sama złożyć i wyregulować.... :/ ojj będzie ciężko... wróć... nie ma mozliwości blokady... i coś czuję że nie zdołam sama tego zrobić... a i nikt mi tego nie zrobi... na tym zadupiu nawet nie ma porządnego serwisu... kaputt......
wnoto Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Na pewno znajdzie się ktoś na Forum kto Ci pomoże w wyregulowaniu sprzętu. Mi się udało znaleźć. Ale to Wrocław - trochę większe możliwości. Natomiast nawet najlepszy rower a;le źle wyregulowany będzie kiepsko się prowadził i prowadził do frustracji. Jeśli kupujesz w necie to wyraźnie napisz aby Ci go wyregulowali !!!!
anailina Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 a czy wiecie co można domówić u bf_bike? wime o bagazniku, a co więcej???? może jakaś nakóładka żelowwa albo coś...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.