Skocz do zawartości

[Mostek? Opony?] Niestabilne zachowanie roweru (shimmy?)

migajek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, dzisiaj w rowerku dziewczyny (taki troche noł-nejm, made by Pan Z Warsztatu który zimą składa rowery by na wiosnę sprzedać) zmieniłem opony, dodatkowo pochyliłem mostek kierownicy do przodu (taki dziwny, regulowany).

I po tych operacjach stwierdziłem że w czasie jazdy, a już szczególnie na stojąco kierownica samoczynnie zaczyna latać, trochę jak shimmy na motorku (chociaż oczywiście łatwe do opanowania).

Sprawdziłem:

• opony założone przodem do kierunku jazdy :)
  • felgi nie biją
  • opony też nie

Myślałem że to może wina mostka, ale podniosłem z powrotem tak jak był (do pozycji "prawie-jak-holenderka") i dalej to samo, nie wiem czy może nie przywróciłem dokładnie takiej samej pozycji, czy co innego?

Macie jakieś propozycje?

Dzięki z góry

Napisano

Proponuję zacząć od najprostszego - stery. Rozkręć, sprawdź, czy nie są już zużyte, a później porządnie ustaw.

I jeszcze jedna sprawa, jak z samym mostkiem? Nie spotkałem jeszcze żadnego taniego regulowanego w którym wcześniej czy później nie pojawiłyby się luzy.

Napisano

Proponuję zacząć od najprostszego - stery. Rozkręć, sprawdź, czy nie są już zużyte, a później porządnie ustaw.

I jeszcze jedna sprawa, jak z samym mostkiem? Nie spotkałem jeszcze żadnego taniego regulowanego w którym wcześniej czy później nie pojawiłyby się luzy.

Sprawdziłem bez rozbierania, i nie było ... więc zacząłem od jeszcze prostszego, i upuściłem minimalnie powietrza w przednim kole - pomogło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...