Skocz do zawartości

[Pedały] Wymiana kulek łożyskowych w pedałach Ns bikes Aerial

Pionek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,na necie jest dużo poradników jak wymienić łożyska , lecz akurat do tych pedałów co mam nie widziałem . Moim problemem jest tylko to , że nie mogę zablokować konusa i gdy kręcę śrubą kontrująca to konus się też kręci,próbowałem śrubokrętem zablokować i przy lekkim dokręcaniu śruby kontującej konus się nie kręcił lecz w połowie drogi odkręciło się i rower na popych :(

Napisano

Podejrzewam że problem jest podobny jak w Octane One Static. Nie ma podejścia żeby kluczem zablokować konus podczas dokręcania kontry. W sumie masz dwa wyjścia. Po prostu zmień pedały, oszczędzi Ci to sporo nerwów i pracy. Drugie wyjście to oczyścić gwint na osi i konusie i dać tam klej, poczekać aż złapie a potem wkręcić kontrę i mieć nadzieję że się uda. Po jakimś czasie i tak pojawi się luz i czeka Cię ponowna zabawa.

Napisano

Dobry pomysł z klejem ;) Chyba tak właśnie zrobię bo aktualnie nie mam pieniędzy na nowe pedały :) Dzięki wielkie 

Napisano

Witam

A pomiędzy konusem a nakrętką kontrującą nie ma podkładki blokującej ruch konusa? Gwint powinien mieć "wypłaszczenie" na nim opiera się podkładka, z odpowiednio wyprofilowanym otworem. Jeśli podkładki nima, to widno producentowi pedałów zależy na każdym możliwym groszu, by zasępić :( Zauważam to już od pewnego czasu. Zresztą to mnie też dotknęło w trasie, jak mi się pedał rozkręcił. To co wtedy leciało to tylko wykropkować :D Pomysł z klejem jest w sam raz :D

Zdrówka

Napisano

Nie ma podkladki. W moich pedalach accent jest to samo. Trzymalem srubokretem i dokrecalem. Walczylem z tym 2h az w koncu jeden mam dokrecony za mocno a drugi ma luzy. Nic nie zrobisz.

Napisano

Zawsze można wziąć oś na tokarke, odpowiednio ją stoczyć, kupić łożyska takie aby pasowały w korpus pedała (ewentualnie wyfrezować minimalnie większy otwór), potem to wszystko złożyć do kupy i osadzić nakrętke na dużej ilości kleju, żeby się nie rozkręcało a potem założyć do roweru i jeździć. Sam mam tak zrobione z moimi Aerialami i polecam. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...