pkr Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 witajcie, kurcze na pewno takie tematy istnieją, przepraszam ze zakładam kolejny, ale nie mogę się przekopać w znalezieniu jedynej słusznej odpowiedzi. poszukuje przerzutkę na tył (lepiej używana? moze lepiej dołożyć do czegoś?) w cenie 200-300 zł. aktualnie mam manetki Alivio, z przodu korba alivio większa 48z, przerzutka przod shimano tourney, łańcuch sram, kaseta tył shimano 8rz. nie wiem jak to jest do konca z kompatybilnoscia wsteczna na kasete 8rz, ponoc są problemy z regulacją? mozecie cos polecic? chodzi o to zeby przerzutka działała naprawde dobrze, sprawdzala sie na wyscigach, w trudnych warunkach itp pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc pkr
Synergy Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Jak masz kasetę 11-32 lub większą, bierz SLX m662, a jak mniejszą Deore m591 lub XTM771
pkr Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 2i regulaminu a czy inna przerzutka (nowa lub używana) za cenę np. 400-500 zł będzie wykazywała znaczne różnice w pracy miedzy tymi powyzej?
Marcint96 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Od klasy SLX i wyżej, różnią się tylko zastosowanymi technologiami(które jak w przypadku dyna-sys są totalnie pomylone) i wagą. Za to płacisz najwięcej. Wątpię żebyś zobaczył różnicę. Ostatnio oglądałem korby, jedna po napęd 10 rzędowy, mianowana sis za jakieś 250 zł. A 2 za 10 rzędów ale DYNA-SYS za 390 HAHA. Tak wyciągają kasę od ludzi.
szliri Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Myślę, że jeśli masz taki budżet to najbardziej trafiona będzie SLX bądź XT.
nevermind Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Cześć, Moim zdaniem musisz sobie postawić pytanie do jakiego stopnia chcesz inwestować w rower w dłuższej perspektywie. Za kulturę pracy napędu odpowiadają w głównej mierze manetki. Jeżeli masz zamiar rozwijać swój rower to można myśleć jak przedmówcy sugerują o SLX lub XT. Jeżeli zaś zamierzasz pozostać przy manetkach alivio to moim zdaniem nie ma sensu bawić się w zmieniarki wyższych grup. Pozdrawiam
pkr Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 2i regulaminu na razie zostanę przy alivio - pewnie kiedys je wymienie, ale na najblizszy sezon lub dwa nie zapowiada się dzieki za pomoc, bede polował na allegro uzywki.
beskid Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Jak Ci się specjalnie nie spieszy to zapoluj na starsze konstrukcje zwłaszcza pod napęd 8 sp. Pojawiają się co jakichś czas jeszcze w bardzo dobrym stanie STX'y. Nie dawno widziałem licytację LX'a RD-M567. Albo coś z lat póżniejszych a nie tę padaczkę jak obecnie SLX i nie tylko. Jeśli nie to kupuj coś z obecnych konstrukcji byle nie ze znaczkiem Dyna-Sys. Problemów z regulacją pod napęd 8 sp nie ma żadnych z wyłączeniem tych co nie umieją tego robić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.