Lupinl Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Ktory pomiedzy tymi: http://www.unibike.pl/fusiondisc.html http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a2 i czy hydrauliki w unibiku sa warte zachodu jestem laikiem jak nie te rowery, to poprosze o inne propozycje w tych samych lub nizszych cenach
Synergy Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Niemalże to samo, unibike ma teoretycznie niższej klasy manetki, ale to jest jednak to samo. Brałbym unibike, tarczówki fajna rzecz, nawet jeżeli ma być to przerost formy nad treścią.
Lupinl Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Mimo to że to są najtansze hydrauliki to warto je wziac ?
Synergy Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Tak warto. Każdy hydrauliczny jest lepszy od V-Brake. Te hamulce są przyzwoite. Poza tym Unibike jest bardziej lepszym materiałem do ulepszenia np. jak spodobają Ci się tarczówki i chciałbyś zmienić hamulce na lepsze:a) level a2 - Nowe kółka do kupienia/zaplecenia+Tarcze+Hamulce+Adaptery Unibike - nowe hamulcePoza tym tarczówki=+10 do lansu.
Lupinl Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Bardzo mi zależy na dużej sile hamowania przy czym uzywajac niewielkiej siły na klamce A podobno hydrauliczne tak działaja Dlatego pytam czy w ogole bedzie to z takim efektem na jaki oczekuję
Synergy Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Te hamulce nie piorą, też nie odkurzają jak XTR czy XX, ale robią swoje dobrze.
Lupinl Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Robią swoje, to znaczy ? Blokowanie koła czy powolne hamowanie ?
Synergy Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Używałem ich raz, ale blokują koło bez problemu.
Lupinl Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 A trzeba jakos mocno przycisnac czy nie az tak zle ? chodzi mi o to nawet czy jednym palcem bedzie lekko chodzic
Synergy Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Każdy v-brake jest gorszy od hamulców hydraulicznych. I nie trzeba mocno ściskać. Będą o niebo lepiej chodzić i lżej.
Lupinl Napisano 30 Lipca 2013 Autor Napisano 30 Lipca 2013 No właśnie bo ludzie tutaj na forum różnie o tym piszą. Że najtańsze hydrauliki nie są zadowalające.
Synergy Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 I tak są lepsze od v-brake. Nie słuchaj tego że v-brake jest lepsze od najtańszego hydraulicznego bo to bzdura.
Lupinl Napisano 30 Lipca 2013 Autor Napisano 30 Lipca 2013 No, teraz tylko czekać na kogoś, kto się z tym nie zgadza
Kranczi Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Ja! bo marketowe hydrauliki są gówno warte, żeby działały tak, że masz uśmiech na twarzy musisz wydać na rower powyżej 3k
PeGie Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 To jeśli chodzi o rower do 1800 to może ten będzie spełniał twoje warunki? http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html Sam mam rower z decathlonu i jestem pewien że za pieniądze na niego wydane nie dostałbym nic lepszego. Jak się nim przejechałem to wydaje mi się że Hayes'y hamowały podobnie do Avid BB5 z mojego poprzedniego roweru. Sam polecałem go bliskiemu znajomemu ale wolał wydać 500pln więcej za meridę z gorszym osprzętem (ale +100 do lansu na dzielni...)
Lupinl Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 Przejechałem się na tym rockriderze i gdy chcialem zahamować, przycisnąłem z całej siły klamke i chyba 15m bym hamowal gdybym nie zeskoczył z roweru. Jeździłem w sklepie więc nie z dużą prędkością.
PeGie Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Przejechałem się na tym rockriderze i gdy chcialem zahamować, przycisnąłem z całej siły klamke i chyba 15m bym hamowal gdybym nie zeskoczył z roweru. Jeździłem w sklepie więc nie z dużą prędkością. Bierz pod uwagę, że rowery na stoiskach w 90% nie są wyregulowane. Mój był regulowany dopiero w momencie dokonania zakupu. Ten 5.3 to naprawdę dobra propozycja a MX5 to niezłe hamulce. To tak jakbyś powiedział że hydrauliki są kiepskie po jeździe na zapowietrzonych Your choice, ale wydaje mi się że ten RR 5.3 to taki złoty środek.
Lupinl Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 Bierz pod uwagę, że rowery na stoiskach w 90% nie są wyregulowane. Wiesz, hmm.. nie wziąłem tego pod uwagę. Jeszcze popatrzę.
PeGie Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Wiesz, hmm.. nie wziąłem tego pod uwagę. Jeszcze popatrzę. jadę jutro do deca obejrzeć okulary przeciwsłoneczne z wkładką na szkła korekcyjne, to z ciekawości jeszcze raz się przejadę takim 5.3
sqr Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 5.3 to dobry rower. W tej kwocie to dobry wybór, ale musi pasować ci SRAM i jego manetki.
Lupinl Napisano 31 Lipca 2013 Autor Napisano 31 Lipca 2013 Czyli te przykłady z tematu w ogóle odpadają ?
PeGie Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 za 200 pln mniej, dostajesz porównywalny osprzęt (czasem na + czasem na -), lepszy amortyzator, dożywotnią gwarancję na ramę/sztycę/mostek/kierownicę. Nie dostajesz ładnych naklejek
Lupinl Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Znaczy wiecie amortyzator to ja bardziej na krawężniki ewentualnie jakieś dziurki, ale chyba żadne szaleństwa
PeGie Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Wróciłem z Deca właśnie. Oczywiście, nie są to hydrauliki, ale pod moją wagą (73-74kg) blokowałem koło momentalnie. Tak jak pisałem - kwestia wyregulowania. Wybrałem taki wg mnie w miarę wyregulowany.
Lupinl Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Taak, też tak myślę. Mój widocznie był rozregulowany. Wtedy jak byłem w Decathlonie (dość dawno) to jeszcze byłem zupełnie zielony w tych sprawach. Teraz dopiero jak posiedziałem trochę w internecie i na forach dowiedziałem się jakichś podstaw to wziąłem pod uwagę regulacje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.