Skocz do zawartości

[1800 zł] Unibike Fusion Disc vs Kross level A2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niemalże to samo, unibike ma teoretycznie niższej klasy manetki, ale to jest jednak to samo. Brałbym unibike, tarczówki fajna rzecz, nawet jeżeli ma być to przerost formy nad treścią.

Napisano

Tak warto. Każdy hydrauliczny jest lepszy od V-Brake. Te hamulce są przyzwoite. Poza tym Unibike jest bardziej lepszym materiałem do ulepszenia np. jak spodobają Ci się tarczówki i chciałbyś zmienić hamulce na lepsze:
a) level a2 - Nowe kółka do kupienia/zaplecenia+Tarcze+Hamulce+Adaptery

B) Unibike - nowe hamulce
Poza tym tarczówki=+10 do lansu.

Napisano

Bardzo mi zależy na dużej sile hamowania przy czym uzywajac niewielkiej siły na klamce  :icon_mrgreen: A podobno hydrauliczne tak działaja  :yes: Dlatego pytam czy w ogole bedzie to z takim efektem na jaki oczekuję  ^_^

Napisano

A trzeba jakos mocno przycisnac czy nie az tak zle ?  :D  chodzi mi o to nawet czy jednym palcem bedzie lekko chodzic :D

Napisano

No właśnie bo ludzie tutaj na forum różnie o tym piszą. Że najtańsze hydrauliki nie są zadowalające.

Napisano

To jeśli chodzi o rower do 1800 to może ten będzie spełniał twoje warunki? http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

Sam mam rower z decathlonu i jestem pewien że za pieniądze na niego wydane nie dostałbym nic lepszego. Jak się nim przejechałem to  wydaje mi się że Hayes'y hamowały podobnie do Avid BB5 z mojego poprzedniego roweru. Sam polecałem go bliskiemu znajomemu ale wolał wydać 500pln więcej za meridę z gorszym osprzętem (ale +100 do lansu na dzielni...)

Napisano

Przejechałem się na tym rockriderze i gdy chcialem zahamować, przycisnąłem z całej siły klamke i chyba 15m bym hamowal gdybym nie zeskoczył z roweru. Jeździłem w sklepie więc nie z dużą prędkością.

Napisano

Przejechałem się na tym rockriderze i gdy chcialem zahamować, przycisnąłem z całej siły klamke i chyba 15m bym hamowal gdybym nie zeskoczył z roweru. Jeździłem w sklepie więc nie z dużą prędkością.

Bierz pod uwagę, że rowery na stoiskach w 90% nie są wyregulowane. Mój był regulowany dopiero w momencie dokonania zakupu. Ten 5.3 to naprawdę dobra propozycja a MX5 to niezłe hamulce. To tak jakbyś powiedział że hydrauliki są kiepskie po jeździe na zapowietrzonych ;)

Your choice, ale wydaje mi się że ten RR 5.3 to taki złoty środek.

Napisano

Bierz pod uwagę, że rowery na stoiskach w 90% nie są wyregulowane.

Wiesz, hmm.. nie wziąłem tego pod uwagę. Jeszcze popatrzę. 

Napisano

Wiesz, hmm.. nie wziąłem tego pod uwagę. Jeszcze popatrzę. 

jadę jutro do deca obejrzeć okulary przeciwsłoneczne z wkładką na szkła korekcyjne, to z ciekawości jeszcze raz się przejadę takim 5.3 :)

Napisano

za 200 pln mniej, dostajesz porównywalny osprzęt (czasem na + czasem na -), lepszy amortyzator, dożywotnią gwarancję na ramę/sztycę/mostek/kierownicę. Nie dostajesz ładnych naklejek :)

Napisano

Znaczy wiecie amortyzator to ja bardziej na krawężniki  :whistling: ewentualnie jakieś dziurki, ale chyba żadne szaleństwa :D

Napisano

Wróciłem z Deca właśnie. Oczywiście, nie są to hydrauliki, ale pod moją wagą (73-74kg) blokowałem koło momentalnie. Tak jak pisałem - kwestia wyregulowania. Wybrałem taki wg mnie w miarę wyregulowany.

Napisano

Taak, też tak myślę. Mój widocznie był rozregulowany. Wtedy jak byłem w Decathlonie (dość dawno) to jeszcze byłem zupełnie zielony w tych sprawach. Teraz dopiero jak posiedziałem trochę w internecie i na forach dowiedziałem się jakichś podstaw to wziąłem pod uwagę regulacje  :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...