Skocz do zawartości

[korba] - fc-m442 problem z dziwnymi trzaskami.

andrzejl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecnie jeżdżę z korbą SHIMANO FC-M442. Nie wiem w czym jest problem bo jest dziwny... Jak jadę przy środkowym przełożeniu z przodu a najmniejszym z tyłu to za każdym przekręceniem korby słyszę dziwne trzaski, praktycznie w za każdym razem. Coś takiego jakby coś przeskakiwało ale napęd działa jak należy. Jak kręcę lekko albo w dół zjeżdżam to nie trzaska, tylko na prostym lub pod górę. Generalnie problem pojawia się w tylko przy nacisku. Na przełożeniach innych nie jest to takie uciążliwe.  Nie sądzę , że są to pedały bo stare wymieniłem a nowe mają to samo. Ciekawostka to to, że jak pokręcę kilkadziesiąt km to trzaski są minimalne... Poradźcie proszę co mam zrobić - rozkręcać korbę, supprot ? (pytam bo muszę klucz i ściągacz kupić) Jak zdejmę łańcuch i sobie kręcę luźną korbą to pracuje idealnie. Jak macie jakieś sugestie to z góry dziękuję za pomoc. 

Napisano

Witam

Trochę zacząłem czytać o moim supporcie BB-UN26 i są użytkownicy którzy piszą, że lubi trzeszczeć i niektórzy mają z nim problemy... Pytanie do Was. Czy kupować nowy BB-UN26 czy możecie polecić coś innego co mnie nie zawiedzie ? Korba FC-M442 na kwadrat. Sam suport nie wiem dokładnie jakiej jest długości bo muszę ją ściągnąć (czekam na ściągacz). Z góry dzięki za rady. 

Napisano

Cześć.

Możesz jeszcze spróbować jednej rzeczy. Przy suportach na kwadrat czasami trzeszczy na połączeniu osi suportu i korby. Zdejmij korby i posmaruj delikatnie oś suportu smarem w miejscu gdzie styka się z gniazdem w korbie.

Napisano

na innych przełożeniach też skrzypi? bo jeżeli tylko na przełożeniu przód:srodkowy blat, tył: najmniejsza zebtaka (jakby nie patrzeć spory przekos), to biorąc pod uwagę ze przy powolnym kręceniu, czy zdjęciu łańcucha tego nie słychać, to zanim kupisz nowe narzędzia to sprawdz czy łańcuch nie ociera ci o wózek przedniej przerzutki i stąd ten dzwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...