Deerek Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Witam, Ostatnio jeździłem rowerem i wyczułem minimalny luz w korbie, luz był coraz bardziej wyczuwalny gdzie po 5 minutach osiągnął taki, że korba kręciła się w miejscu a łańcuch ani drgnął, oczywiście chodzi mi gdy jechałem, gdy postawiłem rower i bez żadnego obciążenia korba obracała się w miarę normalnie, ale luz był lecz minimalny. Jeśli piszę chaotycznie to przepraszam, mam nadzieję, że się połapiecie. Rozkręciłem korbę, wyciągnąłem ramię a okazało się, że ten piersień na ramieniu napędowym jest zerwany i po prostu się kręci, wymieniłem korbę, wziąłem ją ze starego roweru, również kwadrat i wszystko pasowało, lecz gdy mam ustawione przerzutki 3,6 czyli te największe to dalej wyczuwam luz, nie taki duży bo jeździć się da, lecz w niektórych momentach pedały bez niczego idą do przodu i po chwili jest normalnie i tak w kółko, co jest przyczyną? Na początku myślałem, że to suport, lecz ten rower to jest z hiper marketu kupowany w plusie 8/9 lat temu i nie wiem czy ten suport nie jest czasem nitowany czy inaczej, maszynowo nakręcany ponieważ nie wiem jakim mam to kluczem odkręcić skoro to żadnej końcówki nie ma... Proszę o jakieś rady, fachowcy z góry bardzo dziękuję
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Napisano 26 Lipca 2013 Zrób zdjęcia bo nawet nie wiemy o czym piszesz, równie dobrze by to mogła być korba od studni
Deerek Napisano 26 Lipca 2013 Autor Napisano 26 Lipca 2013 Skoro to forum rowerowe to wiadome, że chodzi o korbę rowerową, w czym Ci te zdjęcia w tym momencie pomogą? Dokładnie chodzi mi o te kółko ( na zdjęciu koronka ), gdzie jest wejście do suportu. Zdjęcie z google, aby zilustrować to, o co mi dokładnie chodzić - http://img17.tablica.pl/images_tablicapl/83054479_1_261x203_korba-rowerowa-lubin.jpg
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Napisano 26 Lipca 2013 Dokładnie chodzi mi o te kółko ( na zdjęciu koronka ), gdzie jest wejście do suportu. Chodzi o to ze nie każda korba takie coś ma i najlepiej żebyś podał model swojej korby by dokładnie wiedzieć o co chodzi. Były korby, np stare XT gdzie można było pająk od ramienia właśnie taką nakrętką odkręcić. W innych to bodajże było chyba zanitowane, zgrzane czy jak to tam nazwać wiec skoro jest tam luz to chyba korba do wymiany. Takie cos ??
Deerek Napisano 26 Lipca 2013 Autor Napisano 26 Lipca 2013 Dokładnie mam taką korbę, starą i w niej właśnie jest to, że korba się nie kręci, a pedały normalnie, wiem, że jest po prostu urwane. http://oi39.tinypic.com/kcfcep.jpg Ale właśnie o to chodzi, że w "nowej" korbie jest tak samo, jest lekki luz wyczuwany gdy jadę gdy podjeżdżam pod górkę na 1-1 jest wyczuwalny jeszcze większy, w czym problem? Korba nie wiem, jakieś no-name..
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Napisano 26 Lipca 2013 Ale jest luz, ruszają sie zębatki względem ramienia korby ??
Deerek Napisano 26 Lipca 2013 Autor Napisano 26 Lipca 2013 Chodzi Ci o starą korbę (widoczną na zdjęciu)? Czy o "nową", opisaną w poście? ("Nowa" korba jest przelożona z innego roweru, nie wiem ile może mieć przebiegu) Jeśli chodzi o starą - Ramienia korby się obracają, ale z racji tego, że jest urwane te "kółko", które daje kontakt między ramienie-korba to właśnie jest tak, że się kręci, bez napędzania roweru. Jeśli chodzi o nową - Ramienia korby obracają się dosyć normalnie, rozpędzam się ale gdy pedałuję to w 1/4 obrotu czuję takie pchnięcie do przodu, taki luz, jakby po prostu w danym momencie zębatki były urwane i łańcuch przeleciałby po plastiku po czym złapał dalej zębatki, oczywiście nie do przesady.
M333 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Piszesz chaotycznie, zdjęcia nie wyjaśniają istoty problemu. Nie wiadomo czy problem leży w korbie, suporcie czy w czymś innym. Chcesz pomocy, rady? Nakręć i opublikuj krótki film. Bez tego diagnoza utrudniona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.