Skocz do zawartości

[Rower] Rower dla dziecka koła 12" - który najlżejszy?

BART1612

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam kłopot ze znalezieniem lekkiego roweru dla dziecka na kołach 12". Większość to waga około 9 kg. Szok, skoro synek waży 16 kg. Dla porównania ja ważę 70 kg a mój full między ok. 12,5 kg. Gdzie tu logika? Dlaczego większość ram dla dzieci jest wykonana z ciężkiej stali?

Napisano

Wyluzuj trochę. Mój synek waży 16kg i na dziesięciokilogramowym rowerku zasuwa bez bocznych kólek. Co więcej odziedziczył go po siostrze, więc jest w kolorze ciemnoróżowym. Razem zdzieraliśmy naklejki z kwiatkami i przyklejaliśmy auta.

Są zrobione ze stali, z kiepskim osprzętem, bo nie zapłaciłbyś za dziecęcy rowerek tyle, co za rower dla dorosłego.

Napisano

jw. jaka podaż taki popyt :-(. Większość osób chce kupić dla dziecka rowerek najtańszy, więc takie są na rynku. Było już kilka podobnych wątków na ten temat i wniosek był raczej negatywny.

Dlaczego koła 12"? Przymierzyłbym się do rowerków na kołach 16", są stabilniejsze i łatwiej się na nich jeździ. Oczywiście łatwiej się też nauczyć, jak dziecko jeszcze nie jeździ.

Popatrz może na:

Agang Capo 16

lub Author Bello

Szału nie robią, ale w porównaniu do supermarketowego żelastwa to prawie prom kosmiczny.

Konieczna jest przymiarka. Różnice wielkości w roweruch dla dzieci są bardzo duże.

Jak coś kupisz to napisz wrażenia, bo jest deficyt informacji na ten temat.

Pozdrawiam,

RB

• 3 tygodnie później...
Napisano

Przymierzyłbym się do rowerków na kołach 16", są stabilniejsze i łatwiej się na nich jeździ. Oczywiście łatwiej się też nauczyć, jak dziecko jeszcze nie jeździ.

....

Konieczna jest przymiarka. Różnice wielkości w roweruch dla dzieci są bardzo duże.

Jak coś kupisz to napisz wrażenia, bo jest deficyt informacji na ten temat.

Pozdrawiam,

RB

Bardzo dziękuję za pomoc. Stanęło na tym Author Stylo http://author.pl/rowery/dzieciece/rowery-dzieciece-16/stylo

Lekki, waży 7,5 kg. Mały w sklepie radził sobie nieźle z bocznymi kółkami, których pozbyliśmy się od razu po zakupie i wstawiliśmy kij.

Po 2 latach na biegówce pozostało do opanowania start i hamowanie. 

Jestem bardzo zadowolony.

Przymierzaliśmy Hotrock Specialized - ta sama cena - trochę cięższy i dużo gorszy hamulec szczękowy przedpotopowy, a w Authorze V-brakei, malec jednym palcem je zaciąga. Górna rura ramy trochę sprawia kłopotu przy wsiadaniu. Teraz mały ma 100 cm, a zatem na wiosnę jak urośnie, będzie z tym lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...