Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Problem z regulacją.

woli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z regulacją przedniej przerzutki.Od jakiegoś czasu już nie chodziła tak jak powinna. Mianowicie przerzutka nie wrzuca na najwyższy blat(3). Gdy jest na najniższej koronce to linka jest luźna, na średniej jest strasznie napięta i niemożliwe jest przerzucenie na ostatnią koronkę. 

Męczę się z tym i nie wiem jak poradzić.

• Mod Team
Napisano

Zacznij od podciągnięcia linki. Na pewno a raczej prawie na pewno masz śrubę baryłkową przy manetce, pokręć nią trochę w lewo.

Napisano

Zacznij od podciągnięcia linki. Na pewno a raczej prawie na pewno masz śrubę baryłkową przy manetce, pokręć nią trochę w lewo.

Mam chyba, że zacznę jutro wszystko od nowa. Odkręcę śrubę mocująca linkę i  dokręcę baryłkową przy manetce do końca. I teraz zrzucam łańcuch na najwyższą z tyłu i najniższą z przodu. Gdy sobie tam ustawie odpowiednio, to jak mocno mam napiąć linkę? pokręcić przy manetce?

• Mod Team
Napisano

Jak sie logicznie pomyśli, to jeżeli na 1 biegu ... linka jest luźna ... to ruch manetki który ją naciąga ... jest potrzebny do wrzucenia 3 biegu ... reszta jest chyba łatwym ciągiem przyczynowo skutkowym.

Napisano

A ja się zapytam jaka przerzutka i jaka manetka?

U dziewczyny w rowerze mam podobny problem, tzn czasem spada jej łańcuch jak zrzuca łańcuch z przełożenia średniego na małe. Występowało to notorycznie na manetce Deore i przedniej przerzutce LX. Jakiś czas temu zmieniliśmu manetkę na XT i problem się troszkę rozmył.... z rzadka się zdarza, że przełożenia nie dzaiałaja jak trzeba.

Wielokrotnie próbowałem to wyrególować - bez skótku.... dążę do tego by i manetka i FD była Shimano XT. Sam mam taki estaw i działa jak trzeba...

Napisano

ja mam problem z przednia przerzutką w mojej kolarce mam dwa biegi i nie bija mi na najwyższy, dodam że jak ręcznie założę na najwyższy bieg łańcuch i chce zrzucić na niższe koło to linka sie rozluźnia, wystarczy tylko tę linkę podciągnąć domyślam się i powinno być ok? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...