Skocz do zawartości

[przerzutka tylna ] Shiman deore xt - ktora wybrac ?

scibor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po zakupienie uzywanego roweru, okazalo sie ze zamontowana przerzutka ma odwrotna sprezyne (deore xt rd-m760). Zrobilem na niej okolo 150km i musze powiedziec ze nie pasuje mi taki uklad ani troche.

W zwiazku z tym podjelem decyzje o wymianie owej przerzutki - tutaj musze powiedziec ze nic a nic sie na tym nie znam.

Z tego co wyczytalem wplyw na wybor przerzutki maja manetki i to jakie mam zebtaki, a wiec:

• Manetki shimano deore lx sl-m580 3x9
  • korba 26 najmniejsza 48 najwieksza
  • kaseta 11 najmniejsza 32 najwieksza
Zgodnie z tym co wyczytalem potrzebuje przerzutki z dlugim wozkiem tj sgs ? Jezeli jest inaczej prosze mnie poprawic ;p

Przegladajac sklep internetowy trafilem na powiedzmy 4 przerzutki z serii XT w jednym przedziale cenowym ( od 229 do 269 zl) i teraz moje pytanie ktora powinienem wybrac ? I czym tak naprawde jest taki wybor podyktowany ?:

Napisano

786 nie będzie działać poprawnie z manetkami więc możesz ja zdjąć z listy...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4 Beta

Napisano

781 jak i 786 odpada ponieważ jest na 10s, pozostają dwie i wybrałbym 772 ponieważ jest wykonana w technologi shadow czyli przerzutka nie wsytaje poza obrys ramy dzięki czemu jest mniejsza szansa urwania jej o np gałąź

Napisano

781 jak i 786 odpada ponieważ jest na 10s, pozostają dwie i wybrałbym 772 ponieważ jest wykonana w technologi shadow czyli przerzutka nie wsytaje poza obrys ramy dzięki czemu jest mniejsza szansa urwania jej o np gałąź

Czyli jak rozumiem moje manetki nie beda dzialaly z tymi przerzutkami ? Widzialem wlasnie ze wszystkie "nowe" modele z tego segmentu sa 10s. Zastanawialem sie wlasnie czy bedzie to smigac w takim stanie jakim jest jezeli kupilbym taka przerzutke i pozniej w miare przyplywu gotowki zrobic sobie tyl 10s, ale rozumiem ze takiej opcji nie moge brac pod uwage ?
  • Mod Team
Napisano

A to czemu?

No bo tak :P

Zastanawialem sie wlasnie czy bedzie to smigac w takim stanie jakim jest jezeli kupilbym taka przerzutke i pozniej w miare przyplywu gotowki zrobic sobie tyl 10s, ale rozumiem ze takiej opcji nie moge brac pod uwage ?

Bez zmiany manetek nie ... aaale można mieć 10s na starszych przerzutkach .. jak ktoś bardzo chce ...

Osobiście zrezygnowałbym z szadoła na rzecz klasycznej 771. Shadow jest wymagający, nie jest zły, działa dobrze, jeżeli sie go ustawi a to nie jest takie proste zadanie jak sie okazuje.

Napisano

"Słodki" jesteś, aż zęby bolą. A wystarczyło napisać, że jest inny uciąg linki.

Ale mimo wszystko dzięki - dowiedziałem się czegoś nowego.

--

Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

A wystarczyło przeczytać co jest napisane jak byk, bo po to sa one przyklejone by z nich korzystać nie wiem czy wiesz. No ale najłatwiej sie pytać setny raz o to samo.

Napisano

Teraz mam kolejny problem, o ile "ustalilem" ze chce kupic opcje RD-M771 to teraz znajduje dwie odmienne informacje na jej temat dotyczace pojemnosci - raz sklep podaje pojemnosc maksymalna 33 a raz 45 ? Czy jest to jakis blad czy cos jest nie do konca "czarno-biale" w tej kwestii ?

Napisano

Jaki problem?? Jeśli bierzesz SGS to nie wiem nad czym się zastanawiasz?? Kupujesz, montujesz i jeżdzisz.

Co do pojemności to GS ma 33T a SGS 45T proste i logiczne.

• Mod Team
Napisano

Demonizujesz trochę, XT to nie SLX

Wcale nie, ja sie na tym dobrze znam, wy też i to może  być  głupie ale sa ludzie którzy kupili sobie lub mieli wersje szadoł i ciągle miauczą ze jednak nie ejst jak być powinno a i serwisy nie pomagają za bardzo ... :P No i np nie za bardzo można taką przerzutkę zastosować do kasety szosowej bo ona tam w ogóle nie ogarnia tematu :P

Problem jest taki ze nowe szimanowce to tylko szadołowce ... ale czas pokaże co z tego bedzie.

• Mod Team
Napisano

wybrałbym 772 ponieważ jest wykonana w technologi shadow czyli przerzutka nie wsytaje poza obrys ramy dzięki czemu jest mniejsza szansa urwania jej o np gałąź

A ja wręcz odwrotnie polecam klasyka 771 nie shadowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...