Skocz do zawartości

[do 3000 pln] 29er - Kellys TNT 10 alternatywy do 3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oglądałem wczoraj w go-sport rowerek Kellys TNT10 na kółkach 29

Obniżyli cenę z 2600 na 2200 i wydaje mi się to dosyć atrakcyjną ofertą.

Co sądzicie o tym rowerku, warto ?

Geometria mi pasuje - rama 21" przy wzroście 185/noga 88/92kg

Dotąd jeździłem na crossach, właśnie wczoraj sprzedałem Meridę Crossway i z racji tego, że czasem ciągnie mnie poszaleć w trudniejszym terenie, zastanawiam się nad zakupem 29er-a

Niemniej 90% tras to jednak asfalt+jakieś tam ścieżki leśne. 

Preferuję geometrię pozwalającą ustawić siodełko w poziomie z chwytami kierownicy.

Wcześniej przymierzałem się do Cube Analog za 2600, ale nie mieli rozmiaru w ski-teamie

Co tam jeszcze mamy aktualnie do wyboru - Unibike Evo, Author Dexter (wydał mi się przyciężkawy, ale nie porównywałem wagi)

Mogę wydać w sumie max 3k, ale pod warunkiem realnych korzyści (cena/jakość)

Napisano

Jeśli przy wzroście 185 pasuje Ci rama 21" to od razu bym go odpuścił ... lub sprzedawca zrobił z Ciebie wałka ...

Napisano

Przy Unibike Evo 21' będzie zdecydowanie za duże u mnie 190cm jest na styk. Ze swojej strony polecam ten rower, 2000 km i dalej chodzi i wygląda jak nowy.

Napisano

Też sądziłem początkowo, że 21 będzie za duży, ale 19-ki, które próbowałem, zdecydowanie wydają mi się przymałe. Być może to odczucie związane z przyzwyczajeniem do roweru cross-owego. 

I jak mówiłem, nie chce mieć kierownicy poniżej siodełka (kręgosłup) i nie spotkałem 19-ki, która spełniłaby ten wymóg.

Jeśli przy wzroście 185 pasuje Ci rama 21" to od razu bym go odpuścił ... lub sprzedawca zrobił z Ciebie wałka ...

Sprzedawca był bardziej niż bierny ;-) dlaczego mam go odpuścić ?

Napisano

Agang Gangsta 7.29 z ramą 19"

Propozycja ciekawa, ale > budżetu (3,7k) - nie sądzę, aby udało się go wyrwać w cenie do 3k

Napisano

jest za 3 349zł. Jak cos podam namiary.

A Northtec Cayon XT ? W tej cenie pod względem samego osprzętu wydaje się bezkonkurencyjny. Wertując forum kilka razy natknąłem się na wzmianki/pytania, ale praktycznie bez konkretów oraz opinii za lub przeciw.

Napisano

Też sądziłem początkowo, że 21 będzie za duży, ale 19-ki, które próbowałem, zdecydowanie wydają mi się przymałe.

Lepiej żeby młodzi bikerzy tego nie czytali, spaczą sobie pojęcie o rowerze MTB, ponadto ten Kellys ma bardzo wysoko środek suportu jak na rower tego typu ...

Napisano

Lepiej żeby młodzi bikerzy tego nie czytali, spaczą sobie pojęcie o rowerze MTB, ponadto ten Kellys ma bardzo wysoko środek suportu jak na rower tego typu ...

według algorytmu na tej stronie http://www.bikecenter.pl/?i3

powinienem mieć ramę 21 dla 29er (88x0,238)

Napisano

Ta strona nic nie znaczy, a nawet wprowadza w błąd :down: , ale możesz kupić co chcesz ..., jeden taki z tego Forum, o wzroście 185 cm poszedł w przeciwną stronę i kupił ramę 29er w rozm. 17,5" , i to jest jego problem ... co sobie kupisz to będziesz miał.

Napisano

Ta strona nic nie znaczy, a nawet wprowadza w błąd :down: , ale możesz kupić co chcesz ..., jeden taki z tego Forum, o wzroście 185 cm poszedł w przeciwną stronę i kupił ramę 29er w rozm. 17,5" , i to jest jego problem ... co sobie kupisz to będziesz miał.

Potrafisz uzasadnić, dlaczego ta strona wprowadza w błąd ? (nie tylko zresztą ta jedna, również inne, stricte "rowerowe")

Napisano

Na jakiej zasadzie rower na kołach 29" ma mieć rozmiar większy niż na kołach 26", przecież z powodu wyżej umieszczonej główki ramy ma wyższy przekrok, do tego z samej zasady koła 29" utrudniają manewrowanie rowerem , dodanie do tego większej ramy pogarsza jeszcze sprawę ponieważ wraz ze wzrostem rozmiaru rośnie długość ramy i rozstaw kół ... dosyć proste i logiczne wytłumaczenie dla chcących zrozumieć ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...