Romeq07 Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Być może banał, jednak mocowałem dzisiaj stare Shimano 600 Arabesque do ramy Jaguara(chociaż to nie ważne). Problem polega na tym, że nie mogę ich przykręcić na tyle mocno, aby nie kręciły się na boki. Jeżeli mocno docisnę śrubę i faktycznie nic się nie rusza, to części hamulca są tak zaciśnięte, że nie odskakują po dociśnięciu ich do środka(nie sprężynują). Chciałem się zapytać, czy w starych szosowych tak hamulce chodzą, czy po prostu muszę szukać i próbować dokręcać dalej, aż się uda?
seraph Napisano 10 Lipca 2013 Napisano 10 Lipca 2013 Lekki luz powinien być, bo m.in. na tym polega regulacja takich hamulców, że obracasz je tak, żeby jeden klocek przysuwał, a drugi odsuwał się od obręczy. Po regulacji lekko dokręcasz. Zauważ, że w sprawnych hamulcach oba klocki odskakują równomiernie od obręczy, więc hamulec i tak zawsze po odpuszczeniu ustawi się jak trzeba.
Romeq07 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Napisano 10 Lipca 2013 Rozumiem, zatem przedni hamulec mogę uznać za dobrze ustawiony. Tylni jednak za bardzo mi się obraca, mu będę musiał się przyjrzeć jeszcze. Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.