Bohun Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Witam Bez zbędnego ględzenia krótko powiem, że jestem amatorem i potrzebuje roweru, na którym będę mógł dojechać do pracy jak i wystartować w triathlonie (o ile wytrwam w postanowieniach treningowych ) Jak w temacie - czy szosa na 105 do 3k jest osiągalna? na allegro widziałem mnóstwo ofert, jednak zwykle to były stare rupiecie na stalowych ramach. Ciężko jest dla mnie jako laika tematyka rowerowej - wybrać odpowiedni model wśród używek. Jakiej ceny należy się spodziewać od nowego roweru na tym osprzęcie? No i może jakieś propozycje konkretne bym również poprosił - najlepszego i najlepiej najtańszego roweru na 105
tobo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Możesz spokojnie szukać roweru z tiagrą - w praktyce grupy te nie różnią się w działaniu i obsłudze między sobą. Te znaczące różnice między oboma grupami to: - manetki tiagry mają metalowe dźwignie i zewnętrzne prowadzenie linek przerzutkowych - to niekoniecznie muszą być minusy - kaseta jest wykonana z pojedyńczych zębatek tłoczonych z blachy, 105tka ma trzy największe na alu pająku - korba 105tki ma ramiona wykonane w technologii hollow tech, czyli puste w środku - poza tym pozostałe różnice to niewielka różnica w wadze i kolorystyka.
Bohun Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 Możesz spokojnie szukać roweru z tiagrą - w praktyce grupy te nie różnią się w działaniu i obsłudze między sobą. Te znaczące różnice między oboma grupami to: - manetki tiagry mają metalowe dźwignie i zewnętrzne prowadzenie linek przerzutkowych - to niekoniecznie muszą być minusy - kaseta jest wykonana z pojedyńczych zębatek tłoczonych z blachy, 105tka ma trzy największe na alu pająku - korba 105tki ma ramiona wykonane w technologii hollow tech, czyli puste w środku - poza tym pozostałe różnice to niewielka różnica w wadze i kolorystyka. Dzięki za odp Nie podważam niczego, zapewne masz rację, jednak poczytałem (a zanim napisałem tego posta czytałem sporo) że tiagra to sora z nieco lepszych materiałów. Pytanie: czy opłaca się dorzucić do 105? Jak duża jest różnica w działaniu i niezawodności tego sprzętu? Bo techniczne aspekty już mi wyjaśniłeś. Zdecydowanie skłaniam się ku maksymie "raz a dobrze" i jestem skłonny dorzucić, jeśli to nie jest kolosalna różnica w cenie. Jednak oczywiście nie skreślam tiagry - bo prawdopodobnie na moje potrzeby wystarczy, jednak po prostu wybiegam trochę w przyszłość na wypadek gdybym się jednak na ostro wziął za jeżdżenie...Dlatego pytanie o 105:) Ponowię więc moje pytanie w nieco zmodyfikowanej wersji: jaki rower na tiagrze i dla porównania na 105 ze sklepu? Jak głęboko trzeba sięgnąć do kieszeni?
RafalPolo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 myślę, że już ten próg użyteczności osiągnąłeś. Tiagra obecna to 10 rzędowy napęd jak większość, czyli nie będzie problemu z włożeniem tam np Ultegry jak Ci się coś zużyje. Jak masz fundusze to pewnie czym wyżej tym lepiej, ale już sama Tiagra zapewni dobrą jazdę. Większą wagę proponowałbym przyłożyć do szukania ramy bo z nią więcej czasu się spędza i dobre koła. Leader Fox np ma taki model szosówki, wszystko z niskiej półki, a z tyłu przerzutka 105, która jest chyba tylko wabikiem.
tobo Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Wymienione przeze mnie aspekty w obu grupach to różnice między nimi - pytanie na ile te różnice są istotne dla Ciebie. - inne prowadzenie linek przy kokpicie? - korba z pustym ramieniem? - kaseta na pająku? - materiał dźwigni hamulcowych? - waga?
Bohun Napisano 8 Lipca 2013 Autor Napisano 8 Lipca 2013 Kierując się wskazówkami jw wyszperałem.. http://pirsport.pl/rowery/79-focus-culebro-50-trp-27-g-28-2013.html --> cena o 600 zł mniej niż na allegro ! ttp://allegro.pl/focus-variado-expert-pelna-105-rozm-54-dokumenty-i3376136963.html tylko rozmiar za mały :/ a nowy to już 4k trzeba wyłożyć... był jeszcze jeden link do kellysa ale ARC 2.9 na Sorze za 2800 ale nie mogę dodać linka z powodu regulaminu forum, strona ma najwyraźniej czerwoną kartkę od admina ;p Czy coś z tego jest godne uwagi? wśród jakich firm szukać nowego roweru do 3k na tiagrze/sorze? Pozwolę sobie jeszcze raz podbić temat bo coś znalazłem http://www.skiteam.com.pl/index.php/row-haibike-tour-sl-m-s12.html 2tys ! Osprzęt Sora...brać? pytanie tylko czy rama 58 wystarczy na 1,85 wzrostu ?;/ teoretycznie wg kalkulatorów to powinno być 59 czy nawet 60..
tobo Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 Te manetki w Haiu nie są super ergonomiczne i faktem jest że wielu ludzi ich nie lubi (dwie dźwignie). Co do ramy - zależy od preferencji i projektu producenta - ja mam przy 185cm ramę 58 z mostkiem 100mm i raczej nie zdecydowałbym się na większy zestaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.