oko3g Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Witam. Kupiłem wolnobieg shimano megarange MF-TZ 37. Wózek nie mieści się przy największej koronce. Przerzutka to Shimano Altus, nie pamiętam modelu, jeśli trzeba to zobaczę. Posiada ona duże dolne kółko. Czytałem w pewnej lekturze że odpowiedzialna jest za to pewna śruba, jednak ma ona za mały zakres regulacji. Na dodatek zauważyłem, że łańcuch czasem zakleszcza się pomiędzy metalową obudową wózka a dolnym kółkiem. Pytam Was, drodzy koledzy, co powienienem w takiej sytuacji zrobić. Jeżeli jeszcze jakieś informacje są potrzebne, oczywiście je dostarczę. Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.
Bop3 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Śruba o której mówisz to mże być ta najwyżej położona na załączonym zdjęciu, odpowiada za możliwość odchylenia pantografu. Spróbuj maksymalnie odkręcić i wtedy wrzucić bieg, aha jeszcze warto by sprawdzić czy nie masz za krótkiego łańcucha. Jeżeli miałeś wcześniej taki sam wolnobieg to powinno być spoko jeżeli zmieniałeś to warto było sprawdzić jaką maksymalną różnicę biegów ten model przerzutki obsługuje.http://img04.tablica.pl/images_tablicapl/79302241_3_644x461_przerzutka-shimano-tyl-rowery.jpg
Tofi Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Wózek nie mieści się przy największej koronce. ... Shimano Altus...Zgodnie z instrukcją maksymalna zębatka z tyłu to 34T więc megarange musi się zmieścić. Co z łańcuchem? Też wymieniałeś, czy też długość jest na 28T? Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
oko3g Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 2i regulaminu Wolnobieg zmieniałem z MF-TZ 21 na MF-TZ 37 Megarange. Łańcuch jak i korba również są nowe. Założyłem cały, taki jak był w pudełku, czyli 114 ogniw + spinka. Poprzedni był na pewno krótszy, ponieważ pamiętam że sam go skracałem. Śruba odpowiedzialna za odchylenie pantografu jest już maksymalnie odkręcona, jednak dalej to nie pracuje tak jak powinno. Łańcuch wchodzi na tą zębatkę, jednak jest on tak przyciskany przez kółko przerzutki, że trudno mu już zeskoczyć z tej zębatki. Dzisiaj dodam zdjęcia.
tobo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Śrubkę naprężenia wózka powinieneś maksymalnie DOKRĘCIĆ a nie odkręcić. Poza tym można zastosować pewną sztuczkę - zrzucasz łańcuch na najmniejszą zębatkę kasety, przytrzymujesz pantograf przerzutki a następnie wózek obracasz w lewą stronę na osi jego obrotu. Na 99 procent powoduje to zmianę naciągu sprężyny wewnątrz i w rezultacie odsuwa przerzutkę/jej górne kółko od kasety. Przydałoby się żebyś zrobił zdjęcie napędu w krytycznym ustawieniu.
oko3g Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 Spróbuj maksymalnie odkręcić Raz tak, raz tak Spróbuję teraz dokręcić, może to coś zmieni. Zdjęcia zaraz dodam.
tobo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Dokręcając tzw śrubę B powodujesz naprężenie sprężyny odpowiedzialnej za odsunięcie przerzutki od kasety.
oko3g Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 Dziękuję wszystki za pomoc a szczególnie użytkownikowi Tobo za wyprowadzenie z błędu. Wkręcenie tej śruby dało oczekiwany efekt. Pozwolicie jeszcze tylko że tutaj zapytam, aby nie zakłdac nowego tematu: 1.Czy zakleszczanie się łańcucha pomiędzy dolnym kółkiem wózka a jego metalową obudową podczas zmiany przełożenia jest objawem tzw. luzów bocznych kółek? 2. Jak oceniacie stan tej przerzutki? Czy kółka są zużyte? Czy wózek jest skrzywiony? Czy nadaje się ona do dalszej eksploatacji? http://obrazki.elektroda.pl/5810165900_1373198589.jpg http://obrazki.elektroda.pl/8598459500_1373198590.jpg http://obrazki.elektroda.pl/7083549100_1373198592.jpg http://obrazki.elektroda.pl/4987301200_1373198594.jpg
Tofi Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Te kółka mogły by być gładkie, gdyby nie fakt, że ciągną łańcuch w boki. Jak często spada Ci z nich łańcuch? Czy też to się zaczzęło dziać dopiero przy nieprawidłowym ustawieniu? Luzy można ocenić po prostu ruszając dżokejami na boki. Po blisko 6500 mil na mojej przerzutce alivio nawet nie przyszło mi sprawdzić czy tam są jakieś luzy, a zużycie kółek mam nieznaczie mniejsze. Właśnie sobie dłubię tylne koło też pod megarange i się zastanawiam, czy zmienić od razu przerzutkę na C201. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
tobo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 1.Czy zakleszczanie się łańcucha pomiędzy dolnym kółkiem wózka a jego metalową obudową podczas zmiany przełożenia jest objawem tzw. luzów bocznych kółek? Może być objawem wiotkości wózka który nie trzyma osi przy skrajnych przełożeniach. Jeśli poruszasz przerzutką na boki czy spróbujesz nią obrócić to zauważysz że ona stosunkowo łatwo się temu poddaje, jest elastyczna. Co do zużycia kółek - wg mnie mogą jeszcze bez problemu być. Chyba że mają duży luz na tulei i to ogranicza precyzję ich pracy i precyzję zmiany biegów.
oko3g Napisano 8 Lipca 2013 Autor Napisano 8 Lipca 2013 Łańcuch spada z kółka rzadko, staje się to najczęściej podczas zmiany przełożenia z zębatki z 24T na 34T. Zjawisko to zaczęło występować od czasu założenia nowego wolnobiegu. No i nie wydaje mi się żeby można było sobie od tak porównywać przerzutkę Altusa i Alivio. Alivio jest aż dwie grupy wyżej od Altusa i jego kółka są łozyskowane. A w mojej kółko obraca się na metalowej tulei i tyle. Z boku trzymają je jeszcze 2 metalowe kołnierze, coś jakby podkładki. Zastanawiam się czy je wymienić, czy też nie ponieważ mam problem z wyregulowaniem przerzutki.
Tofi Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 U mnie już jest C-201, więc jest co porównywać, tyle, ze na mojej przerzutce jest wyraźny napis Megarange. Pewnie gdybym pozostał przy alivio miał bym to samo. dżokeje po prostu się kolebotały, i o ile przy 28T nie byo problemu to megarange skok jest spory. Spróbuj jeszcze skrócić łańcuch do prawidłowych wymiarów. Przy największuch przełożeniach (dużo przód mało tył) osie dżokejów powinny tworzyć linię prostopadłą do podłoża. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
ZeroCool Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 na ostatnim zdjeciu widać że hak jest krzywy przez to dolne kółko przerzutki jest przesunięte bliżej koła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.