Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Zmiana o 2 przełożenia

pewnyktos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z przerzutką XT. Wszystkie przełożenia wchodzą poprawnie, oprócz 2 ostatnich (9 i 10). Kiedy chcę wrzucić na 9 to wskakuje 9 i zaraz na 10. Tak samo kiedy z 10 chcę zrzucić na 9, wtedy wskakuje na 8. Wszystkie inne wchodzą i schodzą normalnie :) .

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Napisano

Wyreguluj przerzutkę śrubą baryłkową regulacyjną H i powinno być dobrze.

Teoretycznie śruba ma wpływ na odchylenie w stronę ramy  na ostatnim biegu, ale praktycznie, wpływa też na dalsze przełożenia.

Możliwe też że linka jest za bardzo naciągnięta, przez co przerzutka ma więcej miejca na pierwszy biegu, a brakuje go na 10 biegu. Mam nadzieje że napisałem zrozumiale :D

Jeśli to nie pomoże, to możliwe, że zmieniarka załapała luzy, i nie przeskoczysz tego. 

Napisano

Sprawdź czy hak przerzutki jest w pionie równolegle do kasety i czy patrząc z góry nie jest przekoszony względem osi roweru.

Napisano

Wyreguluj przerzutkę śrubą baryłkową H i powinno być dobrze.

Teoretycznie śruba ma wpływ na odchylenie w stronę ramy  na ostatnim biegu, ale praktycznie, wpływa też na dalsze przełożenia.

Możliwe też że linka jest za bardzo naciągnięta, przez co przerzutka ma więcej miejca na pierwszy biegu, a brakuje go na 10 biegu. Mam nadzieje że napisałem zrozumiale :D

Jeśli to nie pomoże, to możliwe, że zmieniarka załapała luzy, i nie przeskoczysz tego. 

Śruba baryłkowa, to czasem nie jest ta przy kierownicy, a przy przerzutce to imbus?

Ok, sprawdzę naciągnięcie.

Rower jest nowy, na razie przejechane >100km. Nie był katowany więc i hak powinien być dobry.

Napisano

Teoretycznie hak powinien być prosty, niestety w praktyce nie zawsze tak jest, nawet w nowych rowerach, ale jeśli tak trudno Ci sprawdzić ....

Napisano

Nie wziąłem skrzywionego haka pod uwagę, ale też jak kolega wyżej uważam że najpierw lepiej sprawdzić tą opcję bo jest z nią najmniej zachodu, a może okazać się rozwiązaniem sprawy. 

PS. Tak przepraszam mój błąd... śruba baryłkowa jest to ta co reguluje naprężenie linki, Miałem na myśli śrubę regulacyjną, te 2 co są obok siebie.  Jest napisane która to która. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Przepraszam że tak późno, ale kompletnie nie miałem czasu żeby z tym zrobić.

Wystarczyło odkręcenie śrubki trzymającej linkę przy tylnej przerzutce i potem ponowne jej przykręcenie. Po prostu linka była za bardzo napięta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...