adam1990 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Po przejechaniu kilkudziesięciu km bydle nie chce wrzucać na najwiekszy blat. Właściwie na najmniejszy też nie. Wiem, że do regulacji są śrubki, ale właśnie z nimi jest problem. One po prostu są luźno dokręcone (nie dotykają tego całego mechanizmu) a jak już dokręci się je to nic nie regulują, po prostu jakby cały mechanizm był nieruchomy. Cholernie nieprecyzyjny opis dlatego dołącze zdjęcie problemu. http://img547.imageshack.us/img547/6994/siuv.jpg Także te śrubki albo wiszą w powietrzu, albo dotykają mechanizmu i nic nie regulują, eny ajdijas?
jacq Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 dokrec obie mniej wiecej do polowy i zacznij regulacje od poczatku.
Fenthin Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Wystarczy, że przeczytasz to od deski do deski, a odpowiesz sobie sam na swoje pytania: http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/
adam1990 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Napisano 3 Lipca 2013 Tak, ja to wszystko przeczytałem, dlatego mówię. W jaki sposób dokręcić je do połowy, skoro one albo wiszą w powietrzu, albo opierają się dokręceniu jakiemukolwiek. Poradnik jasna rzecz przeczytałem, ale to wszystko na nic kiedy śrubka po prostu nie chce się wkręcić, aby wózek się przemieszczał. Wózek stoi cały czas w miejscu, bo śrubki nie poruszają mechanizmem. Linka jest naprężona.
Fenthin Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Skoro piszesz o napięciu linki, jednak nie przeczytałeś. Śruba L - przykręcenie linki* - śruba H - śruba baryłkowa. *po wcześniejszym wkręceniu baryłki przy manetce i lekkim jej wykręceniu.
BikoBiko Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Wykręć te śrubki i w ogóle daj sobie z nimi na razie spokój. Problemem jest u Ciebie właściwe napięcie linki.
Tadeus Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Chodzi o to, że śrubki H i L w 2/3 zakresu nic nie robią. Liczy się tylko poruszanie się po zakresie, w którym dotykają do blaszki, czyli jakaś 1/3 końcowa przy maksymalnym dokręceniu (tam idzie dość ciężko). W mojej starszej przedniej było trochę inaczej, ale tak jest w nowej żony, więc zakładam, że o to chodzi. Co do napięcia linki. Jeśli nie wchodzi ani najwyższy, ani najniższy to raczej nie jest naprężenie linki. Ew może być naprężenie linki + jedna z blokad skrajnych.
BikoBiko Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Źle zakładasz i nie czytasz. Śrubki niczego nie poruszają i nie przesuwają. One tylko ograniczają. Więc jak je wykręcisz to tak jak by ich nie było. Regulacje przerzutki robisz bez tych śrubek na początek.
Tadeus Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 To ja już faktycznie nic nie rozumiem. U mnie H i L wkręcają się w mechanizm na dole i go poruszają, u ciebie może działają na zasadzie przesyłu pozytywnych emocji I jak najbardziej ruszają też wózek przerzutki, gdy ten jest w skrajnych położeniach, gdy sprawdza się czy nie obciera o łańcuch. Do autora: Może ci to pomoże. (tu z prześwitem coś się koledze pomieszało, więc nie należy tego słuchać) Tu następny:
Jaca911 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 U mnie H i L wkręcają się w mechanizm na dole i go poruszają, u ciebie może działają na zasadzie przesyłu pozytywnych emocji Koledze chodziło o to, że śrubki L i H są po to by łańcuch nie "spadpwywał" a nie do regulacji. Do regulacji przerzutki przedniej istotne są: 1. właściwa pozycja na ramie 2. wstępny naciąg linki po wcześniejszym zluzowaniu baryłki 3. baryłka Cała filozofia. Wstępne ustawienie śrubki L przed napięciem i przykręceniem linki jest po to by nie brakło zakresu baryłce
Tadeus Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 No wybaczcie, ale jak ustawienie śrubek odpowiedzialnych za to by poprawnie działały dwa z trzech biegów przerzutki może nie być częścią regulacji tej przerzutki? Może przegapiłem jakiś ważny komunikat Komitetu Nazewnictwa Czynności Serwisowych Rozumiem, że jak zapłacę w serwisie za "regulacje przerzutki przedniej" to też mam spodziewać się, że mi spadnie łańcuch poza blat, bo ustawienie L i H to inna usługa? No bez żartów panowie ;] Poza tym, nie ma co się kłócić o terminologię, na filmikach widać jak to należy zrobić.
Jaca911 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 No wybaczcie, ale jak ustawienie śrubek odpowiedzialnych za to by poprawnie działały dwa z trzech biegów przerzutki może nie być częścią regulacji tej przerzutki? Śrubka L i H to pozostałość po manetkach bez indeksacji coby sobie łańcucha nie zrzucić. W obecnych napędach przy dobrze wyregulowanych przerzutkach (właściwym montażu, naciągiem linki i baryłką) spokojnie można jeździć bez obawy o spadnięcie łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.