Skocz do zawartości

[Korba] Dlugosc osi suportu a nowa korba...

gajutrw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tak jak w temacie mam takie pytanko.

Otoz chce zmienic korbe na M430 na kwadrat, gdzie sugerowana dlugosc suportu to 113mm, gdzie moj obecny suport ma 127.5mm.

Jak to sie ma z kompatybilnoscia z moim napedem i suportem 8rz gdzie przednia przerzutka to SRAM X-5?

• Mod Team
Napisano

Czyli czy 9 rzedowa korba bedzie pracowac z 8rzedowym napedem?

To że producent pisze że korba jest dedykowana do napędu 9-rz nie znaczy że z innym nie będzie pracowała.

Napisano

Trzeba mieć na uwadze, że łańcuch 9-rzędowy jest wyraźnie węższy. HG-53 ma długość pintu ok 6.5mm. Łańcuch 8-rzędowy ma 7.3 lub 7.1 mm. Jak szerszy łańcuch będzie się układał na korbie przeznaczonej do węższego łańcucha - nie wiem. Nie jeździłem na takiej konfiguracji. Skąd pomysł na taki mix, skoro można kupić korbę FC-M410 przeznaczoną do 8-rzędowego napędu?

• Mod Team
Napisano

Jak szerszy łańcuch będzie się układał na korbie przeznaczonej do węższego łańcucha - nie wiem.

A jak sie ma układać skoro różnica w szerokości zębatek można w setkach mierzyć ??

Napisano

@mklos1 Szerokość nic do gadania nie ma w sytuacji kiedy odległości między rolkami jest taka sama. To nie jest tez żaden pomysł a standart na którym jeżdziło i nadal jeżdzi masa osób. Zaczęło się od zamiany korb na kwadrat na sztywniejszy octalink z popularnym kilka lat temu Deore dedykowanym pod 9 sp np. FC-M531. Jako, że obecnie wielkiego wyporu na to mocowanie nie ma to z konieczności kupuje się do napędów 8 sp korby z osiami zintegrowanymi. Nie zmienia to faktu, że słusznie ta Alivio by wystarczyła lub poszukać jeszcze czegoś pod Deore na wielowpuście ot choćby FC-M521.

Napisano

Mój błąd. Faktycznie nie ma to znaczenia, gdyż wewnętrzna szerokość łańcucha jest standardowa i wynosi 3/32" lub 1/8" (single speed).

Napisano

Więc poszukaj z czarnymi ramionami ja mam z czarnymi :laugh:

Nie ma niestetyt z czzarnymi ramionami :)

Temat rozwiazany, zakupilem M430 na wielowypust :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...