Skocz do zawartości

[Przerzutka przód + łańcuch] Modyfikacje Evado 2.0

MaKo4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

W dość "słusznym" wieku zaraziłem sie roweromanią. Miesiąc temu kupiłem takie oto cudo:

http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-2-0

nie wiedziałem czy "choroba" bedzie uleczalna więc bałem się inwestować więcej kasy. Okazało sie że przez ten czas zrobiłem 1000 km i nie liczę już na "wyzdrowienie" :).

Moim problemem jest przednia przerzutka która doprowadza mnie do .... ekhmm ...sprorych nerwów i wymyśliłem że ją oddam do huty wcześniej biarąc 10kg młotek ... ekhm ... ale wracając do tematu.

Prosze was bardziej doświadczonych o radę jaką kupić nową do mojej błyskawicy plus nowy łańcuch (koniecznie ze spinka - łatwiej utrzymać go w czystości).

Z góry dziekuję.

P.S. Jeśli ktoś ma za dużo czasu i chce pofantazjować za temat kolejnych modyfikacji mojej maszyny proszę sie nie krępować i rzucać pomysłami i propozycjami.

Napisano

Skoro nie wiedziałeś czy Cię wciągnie to trza było kupić kilka stów tańszy rower na znacząco lepszym osprzęcie. Ale kupiłeś co kupiłeś - ładny rower za nieproporcjonalnie duże pieniądze, słabo wyposażony... mleko się rozlało ;)

Przerzutka przód - sensownie będzie wymienić na Alivio.

Łańcuch KMC Z72 -w komplecie jest spinka ale polecam dokupić fajną i beznarzędziową spinkę Wippermann Connex.

A co ja bym zrobił gdybym miał kasę? Wywalił bym wolnobieg i tylną przerzutkę z tym, że to nie ma sensu w tej chwili bo zmieniając wolnobieg na kasetę musiałbyś wymienić tylną piastę lub całe koło i dodatkowo manetki... no chyba, że Cię stać :)

Napisano

W skrócie: aż 3 nieobcierające kombinacje przełożeń z tyłu dla każdej z przednich tarcz.

Śmiem twierdzić że co drugi dzień jestem ekspertem od jej ustawień i śmiem twierdzić że nikt nie zrobi tego lepiej. Szkoda klawiatury na to, złom i kropka.

Przypomniały mi się jeszcze klocki (skleroza :woot: ). Po pewnej błotno deszczowej 3godzinnej wyprawie się ..... skończyły. Wybór jest tak duży że zgłupiałem. Jakie kupić?

Napisano

A po coż Ci sam łańcuch ?

Na moje amatorskie oko wykazuje już ślady zużycia, no i po prostu jest najtańszy jak to tylko możliwe (bodajże 7zł kosztuje), do tego jest poobcierany o przerzutke. Wymyśliłem sobie że te kilkadziesiat zł przedłuży żywot napędu.

Jakich używam przełożeń?

Najczęściej środkowy blat plus trzy najmniejsze z tylu a przy trzeciej łańcuch już potrafi trzeć, wyżej jest już coraz głośniej. Nie staram się robić z siebie eksperta bo nim nie jestem (jeszcze) ale nie jestem tez idiotą. Oglądam sprzęty znajomych i widzę że znoszą wieksze przekosy z tym że własnie na lepszym osprzęcie. Rower mi pasuje i chcę potraktować go jako bazę do rozbudowy co będzie na pewno tańsze niż kupić teraz nowy - lepszy. Jak kolega Piehursson powiedział "mleko się rozlało". Dzięki serdeczne za rady. Oczekuję kolejnych. A teraz czas spac - taką mam fajną prace :w00t: . Jutro zajrzę obczaić te 8 stron dobrych rad :laugh: .

Pozdrawiam i dziekuję.

• Mod Team
Napisano

Na moje amatorskie oko wykazuje już ślady zużycia

Jako żeś zachorzał na pospolita na tym forum chorobę zwaną cyklozą, tak jest ona nieuleczalna :P , powinieneś duuużo czasu poświecić czytając interesujące cie tematy.

Jedną z najważniejszych rzeczy jaką powinieneś wiedzieć jest fakt iż samego łańcucha, kiepskiego łańcucha, zwłaszcza po ponad 1000km sie nie zmienia, kolejnym fakt to taki, że jeżeli chcesz bezstresowo jeździć i nie kląć za często, oszczędności nie szukaj w napędzie bo to sie szybko zemści.

O ile można sobie lekko oszczędzić na kasecie, to nie wolno tego robić na łańcuchu. Sporo nauki jeszcze przed Toba :P

Napisano

Kolego Puklus nie dajesz mi spać :D .

Nie szukam oszczędności, nie zrozumiałeś mnie,  kasa nie jest aż tak ważna. Mam zamiar dalej męczyć korby na tym co już mam sukcesywnie wymieniając, podmieniając zużyte elementy i stąd moja prośba o rady, wszystkie mile widziane. Chcę zmnienić przerzutke przód co byś mi proponował?

Jeśli chodzi o dużo nauki to zgadza się niewiele jeszcze wiem ale  z pokorą czytam to forum już od kilku tygodni i może mi umknęło ale nie rozumiem dlaczego nie miałbym zmienić teraz łańcucha, jeśli możesz skieruj mnie abym mógł o tym poczytać albo rozwiń swoją wypowiedź.

A teraz serio spadam

• Mod Team
Napisano

Ty to jesteś agent :D kupić jedną z najdroższych spinek i jeden z tańszych łańcuchów :icon_cool: , poza tym nie powinno być zgrzytów :P

Jeżeli pytasz o klocki hamulcowe to polecę jak najlepsze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...