MaKo4 Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Witam wszystkich. W dość "słusznym" wieku zaraziłem sie roweromanią. Miesiąc temu kupiłem takie oto cudo: http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-2-0 nie wiedziałem czy "choroba" bedzie uleczalna więc bałem się inwestować więcej kasy. Okazało sie że przez ten czas zrobiłem 1000 km i nie liczę już na "wyzdrowienie" . Moim problemem jest przednia przerzutka która doprowadza mnie do .... ekhmm ...sprorych nerwów i wymyśliłem że ją oddam do huty wcześniej biarąc 10kg młotek ... ekhm ... ale wracając do tematu. Prosze was bardziej doświadczonych o radę jaką kupić nową do mojej błyskawicy plus nowy łańcuch (koniecznie ze spinka - łatwiej utrzymać go w czystości). Z góry dziekuję. P.S. Jeśli ktoś ma za dużo czasu i chce pofantazjować za temat kolejnych modyfikacji mojej maszyny proszę sie nie krępować i rzucać pomysłami i propozycjami.
Piehursson Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Skoro nie wiedziałeś czy Cię wciągnie to trza było kupić kilka stów tańszy rower na znacząco lepszym osprzęcie. Ale kupiłeś co kupiłeś - ładny rower za nieproporcjonalnie duże pieniądze, słabo wyposażony... mleko się rozlało Przerzutka przód - sensownie będzie wymienić na Alivio. Łańcuch KMC Z72 -w komplecie jest spinka ale polecam dokupić fajną i beznarzędziową spinkę Wippermann Connex. A co ja bym zrobił gdybym miał kasę? Wywalił bym wolnobieg i tylną przerzutkę z tym, że to nie ma sensu w tej chwili bo zmieniając wolnobieg na kasetę musiałbyś wymienić tylną piastę lub całe koło i dodatkowo manetki... no chyba, że Cię stać
MaKo4 Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 Zapomniałem dodać że wiedzę na temat sprzętu i mechaniki dopiero zdobywam, miedzy innymi czytając to forum, wiec prosiłbym o bardziej konkretne odpowiedzi z linkami. Znalazłem takie oto cuda: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/przednie-przerzutki-rowerowe/f/Alivio,t/ i pytanie która do mojej maszyny?
Piehursson Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Ale może jeszcze jedno bo zapomniałem zapytać. Czymże Twoja przednia przerzutka sobie nagrabiła, że chcesz się jej pozbyć? Z własnego doświadczenia mogę polecić taką - http://allegro.pl/przerz-przod-412-alivio-solidna-szybko-tanio-i3336189058.html
MaKo4 Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 W skrócie: aż 3 nieobcierające kombinacje przełożeń z tyłu dla każdej z przednich tarcz. Śmiem twierdzić że co drugi dzień jestem ekspertem od jej ustawień i śmiem twierdzić że nikt nie zrobi tego lepiej. Szkoda klawiatury na to, złom i kropka. Przypomniały mi się jeszcze klocki (skleroza ). Po pewnej błotno deszczowej 3godzinnej wyprawie się ..... skończyły. Wybór jest tak duży że zgłupiałem. Jakie kupić?
MaKo4 Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 A po coż Ci sam łańcuch ? Na moje amatorskie oko wykazuje już ślady zużycia, no i po prostu jest najtańszy jak to tylko możliwe (bodajże 7zł kosztuje), do tego jest poobcierany o przerzutke. Wymyśliłem sobie że te kilkadziesiat zł przedłuży żywot napędu. Jakich używam przełożeń? Najczęściej środkowy blat plus trzy najmniejsze z tylu a przy trzeciej łańcuch już potrafi trzeć, wyżej jest już coraz głośniej. Nie staram się robić z siebie eksperta bo nim nie jestem (jeszcze) ale nie jestem tez idiotą. Oglądam sprzęty znajomych i widzę że znoszą wieksze przekosy z tym że własnie na lepszym osprzęcie. Rower mi pasuje i chcę potraktować go jako bazę do rozbudowy co będzie na pewno tańsze niż kupić teraz nowy - lepszy. Jak kolega Piehursson powiedział "mleko się rozlało". Dzięki serdeczne za rady. Oczekuję kolejnych. A teraz czas spac - taką mam fajną prace . Jutro zajrzę obczaić te 8 stron dobrych rad . Pozdrawiam i dziekuję.
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2013 Na moje amatorskie oko wykazuje już ślady zużycia Jako żeś zachorzał na pospolita na tym forum chorobę zwaną cyklozą, tak jest ona nieuleczalna , powinieneś duuużo czasu poświecić czytając interesujące cie tematy. Jedną z najważniejszych rzeczy jaką powinieneś wiedzieć jest fakt iż samego łańcucha, kiepskiego łańcucha, zwłaszcza po ponad 1000km sie nie zmienia, kolejnym fakt to taki, że jeżeli chcesz bezstresowo jeździć i nie kląć za często, oszczędności nie szukaj w napędzie bo to sie szybko zemści. O ile można sobie lekko oszczędzić na kasecie, to nie wolno tego robić na łańcuchu. Sporo nauki jeszcze przed Toba
MaKo4 Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 Kolego Puklus nie dajesz mi spać . Nie szukam oszczędności, nie zrozumiałeś mnie, kasa nie jest aż tak ważna. Mam zamiar dalej męczyć korby na tym co już mam sukcesywnie wymieniając, podmieniając zużyte elementy i stąd moja prośba o rady, wszystkie mile widziane. Chcę zmnienić przerzutke przód co byś mi proponował? Jeśli chodzi o dużo nauki to zgadza się niewiele jeszcze wiem ale z pokorą czytam to forum już od kilku tygodni i może mi umknęło ale nie rozumiem dlaczego nie miałbym zmienić teraz łańcucha, jeśli możesz skieruj mnie abym mógł o tym poczytać albo rozwiń swoją wypowiedź. A teraz serio spadam
MaKo4 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Napisano 29 Czerwca 2013 Odświeżę troche temat i podam nad jakimi zakupami się zastanawiam: przerzutka przód : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-m430-shimano,45438.html spinka : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/spinki-ogniwa/p,spinka-connex-link-wippermann,41358.html łańcuch : http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/6-7-8-rzedowe/p,lancuch-cn-hg50-116-ogniw-shimano,6133.html Będzie to ze sobą grało? P.S. Jakie klocki do mojego rumaka byście proponowali.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2013 Ty to jesteś agent kupić jedną z najdroższych spinek i jeden z tańszych łańcuchów , poza tym nie powinno być zgrzytów Jeżeli pytasz o klocki hamulcowe to polecę jak najlepsze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.