LittleBorokaMan Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Hej, Kiedyś myślałem, że istnieje jedyny rodzaj łańcucha ktory pasuje do wszystkiego, ale chyba zatrzymałem się w rozwoju bo im dłużej szukam tym więcej parametów odkrywam. Prosze o informacje na co zwrócić uwage przy zakupie łańcucha. Czy są jakieś rozmiary, wymiary typy? Z góry zaznaczam, że mam bardzo starą szose więc nie szukam cudów.
seraph Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Łańcuchy różnią się szerokością. Najszersze są do jednobiegowych rowerów, potem do 5,6,7,8 rzędowych można praktycznie dawać taki sam węższy łańcuch (pewnie mnie ktoś poprawi, że są niby coraz węższe, ale zdaję sobie sprawę, że niby tak jest), do 9 i 10 są coraz węższe. Różnią się też kształtem ogniw, ale podstawowe wymiary są ujednolicone. Z tym, że nowy łańcuch w starym rowerze nie "przyjmie" się bez wymiany zębatek jeśli do tego zmierzasz. Cudów ni ma parafrazując
LittleBorokaMan Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Napisano 27 Czerwca 2013 W takim razie jeszcze pytanie jaki rozmiar łańcucha dla wilorzędowych? Na pewno w planie jest wymiana suportu, a co za tym idzie przedniej korby, z czasem na celowniku będą też koła z kasetą. Tak z ciekwości. Dlaczego łańcuch nie przymie się na starych zębatkach?
Mod Team michuuu Napisano 28 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2013 W takim razie jeszcze pytanie jaki rozmiar łańcucha dla wilorzędowych? Ile rzędów? W ofercie sklepów zawsze jest podane do jakiego napędu łańcuch pasuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.