Skocz do zawartości

[przerzutka przód/korba]

Piotero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Planuję modernizację roweru w najbliższym czasie. Powodów jest niestety wiele – sporo rzeczy się posypało. Wymiana dotyczy na razie przodu i łańcucha.

Szczerze powiem, średnio się znam na sprzęcie więc wybierałem pod kątem $ oraz dopasowania hmm nazwijmy to oznaczeniami :teehee:

Prośba więc o porady fachowców.

To co mam teraz to:

Przód:    Shimano Altus FC-M311 42-32-22 T

Tył:    Shimano Alivio RD-M430

Kaseta:     Alivio  CS-HG40 Stopniowanie: 11-34T 8 biegów

Manetki:    Shimano Alivio SL-M410

Korby:   FC-M311

Jak zmieniać to na coś porządnego. Kolega ma osprzęt Deore i zero problemów, więc w ramach mojego budżetu:

Na przerzutkę na przód wybrałem:

Deore XT FD-M770

lub

XT 2012 FD-M785

Największy problem ma z korbą. Mogę wydać ok 300 PLN ?

Czy to się zgra z tym co mam ?

Z biegiem czasu zapewne też wymienię tył na Deore, ale jak zwykle wszystko rozbija się o fundusze.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Hej wszystkim, widze że zbyt wiele odpowiedzi nie ma :)

To możę inaczej ujmę temat:

Musze wymienić cały "przód" i inetersuje mnie Deore XT. Mam do wydania powiedzmy ok 800 PLN.

Czy dobrym wyborem będzie:

Deore XT FD-M770 - 139,00 zł

Prośba o pomoc w wyborze korby,

Ja znalazłem coś takiego:

FC-M610 175mm 42-32-24

Ale w opisie jak widać jest 42, a w opisie powyższej przerzutki jest taki zapis:

Ilość zebów górnej tarczy 44/48T

Nie bedzie się to "gryzło" ?

Napisano

Na początku musisz się zdecydować jaki w przyszłości napęd chciałbyś mieć. Czy pozostaniesz przy 3x8 czy przejdziesz do 3x9 lub 3x10 (Dyna-sys).

Gdy odpowiesz sobie już na to pytanie, możesz zakupić przerzutkę przednią i korbę. Przerzutka przednia Deore XT Dyna Sys (10s z tyłu) ma system indeksowania zbliżony do 1:1.

Z tego co się orientuje to Deora XT była także dedykowana do 9s (Mega9) i da się jezdzić na 8s spokojnie. 

Korba np. Deore FC M-590. 

Przerzutka 44T ogarnie 42T.

PS. Zmień opis postu! bo pójdzie do kosza. 

np. [przerzutka przód/korba] co wybrać

Przeczytaj regulamin

• Mod Team
Napisano

Dzięki za podpowiedzi.

@Janooch

Zdecydowany jestem na 3x9.

Odnośnie korby, znalazłem miedzy innymi na forum kilka niepochlebnych opinii odnośnie łożysk. 

Szczerze - wolę wydać troszkę więcej i nie mieć problemów przez te kilka tysięcy KM. Sporo jezdze w deszczu, o ile ma to jakieś znaczenie ;)

A moze jakiś SLX ?

Odnośnie przerzutki - za ok 10 pln więcej mam XT FD-M770 więc zostanę przy tym :)

Napisano

Zazwyczaj problemy z łożyskami mają Ci, którzy sami zakładali korbę. Przed założeniem łożysk zewnętrznych mufę trzeba zaplanować. Potrzebny jest do tego specjalny frez. Nawet jeśli się łożyska rozlecą to wkład suportu majątku nie kosztuje. 

Ad. przerzutka to zwróć uwagę aby nie była z systemem Dyna Sys bo będziesz miał problem z wyregulowaniem tego. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...