Skocz do zawartości

[siodło] Fizik Tundra - naprawa karbonowego pręta

jareklodz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, załatwiłem w Sławnie siodełko, a konkretnie to pękł mi jeden z karbonowych prętów. Mój błąd, ot brak techniki. Tak czy inaczej proszę o informacje czy jest to do naprawienia czy pęknięty pręt da radę skleić? Z góry dziękuje za informację.

Napisano

Przerwanych włókien już nie jesteś w stanie wskrzesić, wszystko co się da to tylko będzie chwilówa i bardziej przesztywnione w naprawianym miejscu (może pęknąć po obu stronach naprawianego miejsca) z rurą jest prościej choć to też tylko półśrodek, ale pręt.... Tak to wygląda z punktu inżynierii materiałowej. Garażowo wszystko się da, ale jak pisałem na chwilę.

Napisano

Inaczej, włókno węglowe przenosi obciążenie całą długością, w Twoim wypadku długości włókien zostały przerwane czyli nie będą w stanie przenieść już podobnych obciążeń. Każda próba naprawienia, wiąże się z np.: klejeniem złamanego miejsca, założeniem tulejki lub kombinacji obu takich rozwiązań. W każdym bądź razie nic nie wpłynie na ponowne połączenie włókien. Zakładając tulejki, również z włókna węglowego, zwiększasz średnicę pręta (siła działająca na promieniu to moment, jak się zmienia odsyłam do literatury). Jeśli ktoś wpadnie na pomysł klejenia, to proszę sobie wyobrazić: jeżeli włóknom węglowym obrazowo przypiszemy wytrzymałość 1, a użyjemy kleju o "obrazowej" wytrzymałości 0,6 bądź super kleju 1,3 nie osiągniesz tego co przed złamaniem. Niestety. Po za tym włókno tłumi drgania i jest różnica między ciętymi włóknami a ciągłymi. Da się to naprawić, ale będzie to chwilowe rozwiązanie.

Jeszcze inaczej, jeśli wyklepiesz maskę samochodową po wypadku, nałożysz szpachlę, wygładzisz i wymalujesz to będzie dalej ta sama maska ale czy o tej samej wytrzymałości i takich samych parametrach jak przed klepaniem? 

Napisano

W sumie to autor nie napisał w którym miejscu jest pęknięcie także może da się naprawić (w sensie żeby działało przez jakiś czas).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...