Skocz do zawartości

[buty spd szosowe] jakie?

kubiako

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie 

Przymierzam się własnie do przejścia z zwykłych platform z noskami na SPD. Ponieważ często używam roweru jako transportu i na miejscu trochę chodzę to zdecydowałem się na zwykłe SPD. Nie chcę w tych butach robić niewiadomo jakich kilometrów, czy też spędzić w nich 8h w pracy. Bardziej to czesto wpadam rowerem do znajomych na piwko, do dziewczyny z którą jakiś mały spacer po osiedlu czy parku, tego typu rzeczy. Średnio jeżdżę 2-3 razy w tygodniu ok 70km,  co jakiś czas robię dystanse 100-120km. 

Naczytałem się że w zwykłych SPD po dłuzszej jezdzie wyrażnie można odczuć blok pod butem co podobno przeszkadza, aktualnie mam platformy( tanie ) i w zwykłym bucie po 50km czuje każda wypustkę i bardzo to przeszkadza. Boję się uzyskać taki sma efekt w SPD.

Mam pytanie do do wyboru. Ponieważ wiem że najlepiej żeby było jak najsztywniej to myślałem nad kupnem butów Shimano SH-m162 lub SH-XC60. Oba butki w podobnej cenie 430-450zł Jeden o sztywności 8pkt a drugi 7 pkt. Do tego pedały PD-M540. Niestety taki zestaw z powodu drogich butów jest dość kosztowny to alternatywą do której bardziej była by przekonana moja kieszeń to buty SH-M088 które można wyrwać za 230zł ale sztywność podawana przez shimano to 5 pkt. 

I tu nasuwa się moje pytanie: 
CO WYBRAĆ? icon_razz.gif 
1. Czy ktoś z was miał porównanie tych butów? 
2. Czy warto dopłacić 200zł do sztywniejszych butów? 
3. Zakładając wybór droższych to czym praktycznie różnią XC60 od M162? 
4. Jak realnie mają się punktacje shimano do ich faktycznej sztywności?

Regulamin forum sie klania, szczegolnie pkt 2b. 1415chris

• Mod Team
Napisano

bardziej była by przekonana moja kieszeń to buty SH-M088

Dużo pozytywnych opinii na forum, nikt nie narzeka na małą sztywność podeszwy.Ludzie jeżdżą w trekingowym obuwiu i też dają radę.

Jak realnie mają się punktacje shimano do ich faktycznej sztywności?

Jak wyżej. Tym bardziej że nie piszesz o wyczynowej jeździe.

Miałem epizod z poprzednim modelem sh-m088 ,zamieniłem na sh-m122(nie produkowane już) i w obu przypadkach nie odczuwałem braku sztywności.

Napisano

Typowe buty szosowe i bloki nie sa stworzone aby odbywac w nich spacery.

Jak szukasz czegos i do jazdy i do spacerow, rozgladaj sie za jakimis bardziej "cywilnymi" rozwiazaniami.

PS. Sorry, nie zwrocilem uwagi, ze jest mowa o spd a nie spd sl.

W takich trzewikach bedziesz spokojnie mogl komfortowo jezdzic i rownie komfortowo spacerowac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...