krupson Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Witam Remontuję stary rower - Huragan Okazało się, że zerwany jest gwint na widelcu i nie mogę dociągnąć nakrętki od góry (tej, która dociska łożysko kulkowe do główki ramy od góry). Jest jakiś sposób żeby ponownie nagwintować widełki?
Rulez Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Może w dobrym serwisie rowerowym, lub chyba w każdym zakładzie obróbki skrawaniem.
elton29 Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Wiesz co spróbuj dać jeszcze jedną podkładkę pod śrubę to może gwint chwyci. Gwintowanie takich rzeczy może być problemem gdyż zmniejszy się średnica gwintu ale nie jestem na 100% pewnie.
krupson Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Napisano 20 Czerwca 2013 Wiesz co spróbuj dać jeszcze jedną podkładkę pod śrubę to może gwint chwyci. Gwintowanie takich rzeczy może być problemem gdyż zmniejszy się średnica gwintu ale nie jestem na 100% pewnie. Nie mogę dać podkładki bo nakrętka dociska do łożyska i od spodu jest wyprofilowana żeby ślizgała się po kulkach :/
elton29 Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Domyślam się że masz właśnie takie stery: http://allegro.pl/komplet-naprawczy-kierownicy-stery-romet-komar-i3299872152.html a gdyby je zastąpić takimi: http://allegro.pl/stery-neco-h-831sw-1-cal-okazja-super-cena-i3331259730.htm Jeśli gwint na twoim widelcu jest ok nad miską to może te stery zdały by egzamin, tak Sobie gdybam a może wystarczy samą narzynką przelecieć ten gwint
mklos1 Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Ponowne nagwintowanie - praktycznie zerowe szanse, że to się uda. Jak gwint jest zerwany, to jest zerwany i koniec. Nie będzie trzymał. Ściąć i nagwintować mniejszą średnicą się nie da. Spróbuj wymiany sterów. Jak nie możesz nic podłożyć i skorzystać z tego, co pozostało, to nowy widelec. Jeżeli chcesz, żeby Huragan pozostał Huraganem szukaj oryginalnego widelca...
bukakewarior Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 a gdyby je zastąpić takimi: http://allegro.pl/stery-neco-h-831sw-1-cal-okazja-super-cena-i3331259730.htm Z autopsji wiem, że nakrętka sterów Neco ma inny gwint i jest "za ciasna"...
elton29 Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 No to lipa bracie, a dyby z góry przykręcić taką samą nakrętkę dał podkładkę i dopiero kontrę?
krupson Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 No to lipa bracie, a dyby z góry przykręcić taką samą nakrętkę dał podkładkę i dopiero kontrę? Całkiem ciekawy pomysł, nie wpadłbym na to chyba. Ale i tu jest problem - mimo identycznej średnicy, skok gwintu na tych widełkach jest inny niż w bardziej współczesnych rowerach. Kupiłem taki komplecik niby identyczny, ale nakręcić za cholerę się nie da... Chyba pozostawałoby szukanie jakiejś wiekowej nakrętki...
elton29 Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Wiesz jeśli masz nowa nakrętkę to nie chcę Ci sugerować jej uszkodzenia ale można ją trochę spiłować tak żeby weszła na widelec z najmniejszy jaki jest możliwy luzem a starą z góry dokręcić no i kontrę oczywiście potem? To takie pół środki oczywiście bo idealnie było by mieć sprawny widelec.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.