Skocz do zawartości

[Napęd] Ile przełożeń?

Tinder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chcę złożyć rower ale mam pewien problem. Nie wiem czy wybrać kasetę 9 czy 10s. Do przodu chciałbym korbę Deore 44T-32T-22T.

Kaseta z manetkami 10s jest sporo droższa od 9s. A co do manetek to jest jakaś spora różnica między Deore a SLX? Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Powiem tak 10s będzie się szybciej sypać z prostej przyczyny, że jest wszystko delikatniejsze. Jak dużo jeździsz to nie zawracaj sobie głowy 10-tką i bierz 9s. A czy slx jest dużo lepszy... na pewno bardziej precyzyjny w pracy.  

Napisano

mam manetki deore i jestem bardzo zadowolny, zawsze dają rade, jak nie składasz roweru pod lekką wagę, to szkoda kase dawać po to, żeby mieć napis SLX

:)

Napisano

Lepiej brać kasetę 9 rzędową, ponieważ jeśli nie jeździsz jakoś ostro i w bardzo wymagającym terenie to 10 rzędowa kaseta jest nie opłacalna. 

Napisano

A czy slx jest dużo lepszy... na pewno bardziej precyzyjny w pracy.  

Tak na dobrą sprawę w przypadku 9 rzędów mając do wyboru Deore i SLX, tylko korba jakoś się broni(ła). Manetki są po prostu gorsze, a RD-M662 SGS to RD-M592 w innym opakowaniu. Różnica w precyzji pracy kasety czy łańcucha nie istnieje. Dodatkowo pająk kasety SLX to taki pająk, po to by był pająk. Tak więc tu albo Deore, albo XT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...