Skocz do zawartości

[suport/korba] wytrzymały zestaw na mtb dla ~100kg

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.
Szybkie pytanie i pomoc w wyborze typu suportu/korby dla rowerzysty ~100kg.
Sprawa wygląda tak, że mam w tym sezonie przejechane prawie 3000 km - szosa i cross.
Ostatnie trochę wciągnęło mnie MTB i trochę "pokatowałem" swojego crossa w lesie.
Niestety po 3/5 takich wypadach korba zaczęła się luzować i dokręcanie pomaga na jakieś 20/30km - a dokręcam naprawdę mocno.

Chciałbym teraz wymienić cały suport i korbę na coś przede wszystkim mocnego.
Aktualnie mam mechanizm typu kwadrat i przez to luzowanie trochę się to tego zraziłem.

Co polecacie w zamian?
Myślałem o jakimś octalink ale nie orientuje się za bardzo w temacie.
A może jednak klasę wyższy kwadrat?
Zależy mi abym wytrzymało moją wagę oraz silne depnięcia czy zjazdy na stojąco na wypadach MTB.

Kto pomoże?

Napisano

Do 150 zl to Alivio na Octalink. Jesli drozej to Deore od 250 do 300 zl. Mam Alivio I przy mojej wadze 115 kg daje rade. Co prawda nie katuje bardzo ostro :)

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Czyli zalecasz octalink - a jak z wytrzymałością łożysk?

Czytałem o tym i piszą że szybko łożyska się zużywaja przez małe kulki.

Duży masz przebieg na swoim octalinku?

A ktoś ma doświadczenia z Hallowtech II? Mocne to?

Napisano

Korba Alivio + zalecany suport Shimano. Suport pakietowy, takze bez wymiany lozysk - wymieniasz po prostu suport. Na razie mam zrobione 3000 km I jest dobrze.

Deore na pewno sztywniejsze I mocniejsze (poza lozyskami, takie opinie na forum) ale tez I drozsze. Ogolnie obydwa dobre w kontekscie ceny ;)

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...