wikti010 Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Witam. Otóż od jakiegoś czasu mam dziwny problem. Kiedy jadę na rowerze i przestaje pedałować z tylnego koła słychać dziwne chrobotanie. Kiedy pedałuje to chrobotanie ustaje. Odkręcałem koło i wiem że na pewno dźwięk wychodzi z zębatek. Czy ktoś coś wie jak temu zapobiec i w czym leży problem?
majkelTL Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Jesteś pewny, że dźwięk pochodzi z kasety? Kiedy przestajesz pedałować, nie ma żadnego tarcia między kasetą i łańcuchem, tym samym nie powinno to powodować wytwarzania żadnych dźwięków. Mi się wydaje, że dźwięk pochodzi raczej z łożysk piasty, w taki sposób daje o sobie znać jej zużycie. Sam miałem taką sytuację po myciu roweru karcherem po maratonie. Myłem ostrożnie ale jednak piasta dostała trochę wody i syfu, szybko pojawiło sie chrobotanie w czasie jazdy.
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 A piasta pewnie shimano albo jakiś no name ? myłeś ostatnio rower ?
wikti010 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 Może troche źle to ująłem. Chrobotanie pojawia się np. kiedy przy zdjętym kole kiedy zakręce zebatkami. Rower ma niewiele ponad 400 km więc jakiekolwiek zużycie nie wchodzi w grę
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 Zużycie raczej nie, widna bębenka, syf w łożysku oznacza chrobotanie i nie równa prace. Jednak jeżeli rower nowy oddać na gwarancje, niech rozbiorą i wyczyszczą.
wikti010 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 Tylne koło myłem pod prysznicem bo odtłuszczałem tarcze hamulcową. Początkowo wszystko było ok ale gdzieś po 25 km pojawiło się chrobotanie. Możliwe że właśnie wtedy jakiś syf dostał się do łożysk. Co do oddania o serwisu na gwarancji mam pewne wątpliwości. Nie sądzę aby mi przeczyścili łożyska za darmo. Stwierdzą że niewłaściwie użytkowałem rower, a poza tym rower zamawiałem przez internet.
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 zrobiłeś najmądrzejszą rzecz pod słońcem jak by nie można było zdjąć tarczy żeby ją umyć teraz to twoja wina i nie uznają ci tego na gwarancji mogą to za kasiorę zrobić Ciekawe czy skarpetki też pierzesz z nogami w pralce
wikti010 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 To najwyżej sam się łożyskiem pobawię. Może nic nie zepsuję
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 W zależności co masz, czy wolnobieg, czy kasetę, trzeba sie dostać do mechanizmu zapadkowego. tam sa kluki łożyska na którym kręci sie bębenek. Nawet nie tak dawno było to poruszane, poszukaj sobie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.