alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Tak jak w temacie, pojawiło mi się to mega denerwujące "cykanie" 1cyk=1obrót korbą , we wcześniejszej w korbie to miałem , teraz w xt to samo, wszystko jest mocno poskręcane , jak to wyeliminować ? wymienić suport ? w poprzedniej korbie miałem zwykły wkład na kwadrat to w sumie koncepcja tej naprawy miała jakiś sens, ale w korbie xt jest to połączenie osią ramion , hollowtech to się chyba nazywa ... help zbyt pospiesznie założony temat , znalazłem taki sam : http://www.forumrowerowe.org/topic/138746-suport-dziwne-tykanie-w-jednej-pozycji/page-3
Wiesiu Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Najpierw pedały do sprawdzenia, one uwielbiają lekko cykać.
alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 2i regulaminu pedały brutalnie skręcone zaraz bd to rozbierał czyścił i nasmaruje , kazda srobke mocno skrece i zobaczymy jaki bd efekt
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 a w którym momencie robi cyk ??
alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 2i regulaminu ramiona w pozycji pionowej prawe na dole lewe na gorze , na wszystkich przelozeniach
Eastern Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Jeśli cyka tylko w jednym miejscu, najczęściej przy dokładaniu mocy (możliwe, że tylko na jednej stronie korb) to więcej niż pewne jest, że to pedał. Ostatnio miałem takie przypadłości z lewym Shimano M520.
alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 na razie nie czyściłem , tylko jeszcze raz skręciłem wszystko tak mocno że juz bałem się o gwinty , 0.001mm wiecej i bym zerwał... na bank ;p => w kręciole nastała cudowna cisza <3
Pdywi Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 ....... Ostatnio miałem takie przypadłości z lewym Shimano M520. Mam identyczny problem, dokładnie te same pedały, cykanie pojawia się jedynie przy nacisku. Jak się uporałeś z tym?
alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 2i regulaminu pewnie dokręcił przy pomocy 5kg młota
Wiesiu Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Słuchajcie, tu nie do końca chodzi o siłę. Jak walczę z cykającymi pedałami to wystarczy, że na każdą śrubkę nałożę odpowiednią ilość smaru tzn. na wszystkie części które mogą tam mieć jakikolwiek ruch i wtedy pomaga. Samo dokręcanie na chama może nic nie dać.
alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 \no dokładnie , ja dąłem odrobine smaru technicznego na śruby ale dla pewności jeszcze skręciłem końską siła , bo nic mnie tak nie w k u r.. jak to cykanie
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 A czy to tylko na 3 biegu występuje czy na każdym z przodu ?
alexracing Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 2i regulaminu u mnie na kazdym blacie ale lekkie posmarowanie gwintów i bardzo mocne skręcenie pomogły
zefir15 Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Ostatnio miałem takie przypadłości z lewym Shimano M520. Mam to samo z M520-tka, tylko z prawym
steve69 Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 U mnie niedawno też zakradł się taki "świerszcz". Podczas jazdy, przy prawie każdym ruchu ramiona korby do dołu, słychać było takie cyknięcie. Dźwięk dobiegał wyraźnie gdzieś z dołu. Próbując dojść co to "cyka", jadąc kręciłem na zmianę wpięty tylko w prawy, lub tylko w lewy pedał. Pierwsza myśl, to: "pewnie któryś pedał albo suport". Jako że był to dopiero początek przejażdżki, a wracać do domu nie chcicałem, to stwierdziłem, że sprawdzę to dokładnie dopiero po powrocie. Ale im dłużej jechałem, tym bardziej mnie ten odgłos wkurzał. I wtedy coś mnie tknęło. Zatrzymałem się, wyciągnąłem całkowicie sztycę i wytarłem dokładnie koniec który wchodzi w ramę, oraz ile mogłem wnętrze rury podsiodłowej. Włożyłem sztycę z powrotem, ruszam i ... CISZA! Jak dobrze i miło! A tak jak pisałem wyżej, dałbym sobie rękę uciąć, że cyka z okolic suportu... -- Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.