pional Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Witam. Ponieważ jestem laikiem w temacie rowerowym bardzo proszę o pomoc znawców. Córka ma rower Arkus Panda. Rower jest dla niej ok ale ma wadę - trzy biegi wewnątrz koła. Chciałbym wymienić sprzęt tak żeby miała 7 biegów. Z tego co wiem muszę wymienić tylne koło . Do tego dokupić kasetę (7-8-9 rzędową ?) przerzutki oraz linka i manetki. Proszę o informację jak to wszystko ze sobą dobrać.
tobo Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Nie wiem jak dokładnie wygląda to co masz bo google wyrzucają różne informacje. Podstawowy problem z rowerami o takim napędzie to brak możliwości zamocowania przerzutki przy osi tylnego koła - rama musi posiadać mocowanie do niej ale skoro jest przystosowana do innego rozwiązania to raczej takiej szansy nie ma. Jeśli rnatomiast producent przewidział dwusystemowość a rower jest na kołach 24 cale to prawdopodobnie koła dostępne w sklepach (takie gotowce) będą pod tzw wolnobieg. Myślę że dla dziecka, przy założeniu że rower jest eksploatowany mniej intensywnie takie rozwiązanie będzie wystarczające. W innym przypadku musisz zamówić koło składane, co jest opcją droższą, ewentualnie sklep posiada koła z piastą do kasety. W wielu rowerach montowane są manetki Shimano Revoshift - czyli obrotowe "gripy". Moim zdaniem nie są one zbyt ergonomiczne w obsłudze, za to prostsze niż typowe "cyngle" z dwoma dźwigniami, alternatywnie oferowane przez tego samego producenta. Którą opcję wybierzesz to już decyzja trochę na "czuja" - choć gdybam że skoro to rower z piastą wielobiegową to manetka do niej jest obrotowa. Jeśli dziecku takie rozwiązanie odpowiada to można zostawić takie samo do nowego napędu. Przerzutka - tu stawiałbym na którąś z niższych "imiennych" grup Shimano - np altus albo acera. Wyglądają lepiej i wykonane są lepiej od niższych modeli. Wolnobieg na pewno Shimano - inne firmy oferują wątpliwą jakość zmiany biegów. Do tego czeka Cię zmiana korby - jeśli rower ma mieć także z przodu 3 biegi. Do rowerów dziecięcych wiele firm oferuje korby z krótszymi ramionami, lub też wyborem będzie zwykła korba mtb - niższe modele oferują 42/32/22 zęby lub większą koronkę 44. Przy wymianie korby na wielobiegową może pojawić się konieczność wymiany wkładu suportu czyli osi na której zamocowane są korby, tak by zapewnić kompatybilność z zakresem pracy przerzutki z przodu - jeśli korba będzie osadzona zbyt blisko ramy przerzutka może nie obsłużyć wszystkich zębatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.