michal127 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Witam. Mam poważny problem dotyczący haka przerzutki. Już od jakiegoś czasu podczas zmieniania biegów na korbie, łańcuch potrafi mi się tak zablokować, że wyrywa całą przerzutkę. Uwaliłem już w ten sposób 3 haki do Krossa Levela A8 i nie wiem co z tym robić. Dziś jechałem po ścieżce rowerowej z nowiutkim hakiem i po prostu zmieniając przełożenie z dużego blatu na średni, napęd się lekko przyciął w którymś miejscu i nie używając nawet dużej siły, wyrwało mi kolejny hak. Rower zabierałem już nawet na serwis (wymiana kółek tylnej przerzutki i regulacja przedniej) i problem się dalej powtarza. Będę wdzięczny za każdą pomoc w tej sprawie.
Marcint96 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 jaki przebieg ma łańcuch,kaseta,korba ? Ile jeździsz na tym secie ?
michal127 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Napisano 13 Czerwca 2013 Napęd ma przebieg około 3000km. Części napędu są jeszcze fabryczne, tu macie je podane http://www.kross.pl/pl/2012/level-a8 Jak na razie wiem tyle, że za jakiś czas będzie mnie czekała wymiana kasety z łańcuchem, ale tragedii jeszcze nie ma. Fotki napędu wyślę myślę, że gdzieś na wieczór. Za jakiś czas powinienem dostać nowy hak, bo już go zamówiłem (ostatni jaki jest na magazynie sklepu, z samym krossem w ogóle nie da się dogadać i sami nie wiedzą kiedy będą je mieli, więc jeśli i ten mi się upierniczy to długo sobie na tym rowerze nie pojeżdżę). Osobiście wydaje mi się, że musiałem coś uwalić przy regulacji przerzutki przedniej, bo zdarzały się przypadki, że łańcuch wypadał mi za korbę, więc dokręciłem lekko śrubę i już ten problem się nie pojawiał, ale zaczął się ostatnio napęd blokować. Nie jestem pewny czy to to, ale pojadę raz jeszcze na serwis z tym.
Wiesiu Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Na twoim miejscu spróbował bym się dokładnie przyjrzeć czy mimo zamontowanego nowego haka przerzutka nie jest w nieodpowiedniej pozycji. U mnie miałem przy Alivio z tyłu tak, że aby wszystko dobrze pracowało musiałem nowy hak lekko wygiąć za pomocą dużego francuza. Może twój hak nie dolega do ramy w takich miejscach jak trzeba itp.
michal127 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Napisano 13 Czerwca 2013 Zobaczę, ale nie powinien. Za drugim razem gdy mi wyrwało hak, poszło to z taką siłą, że wygięło nawet przerzutkę, ale była prostowana w serwisie. Dziś jadąc niby z pozoru wszystko było ok, ale przy redukcji biegów w jakiś sposób już po 1km wyrwało mi kolejny hak. Jutro dostanę jak dostanę nowy, przyjrzę się temu, ale mimo wszystko pojadę z tym na serwis.
Marcint96 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Zadziwiające, pierwszy raz słyszę o czymś takim. Mimo wszystko stawiam na zużyty, wyciągnięty łańcuch i zużytą kasetę/wolnobieg. Proponuję też pobawić się regulacją przerzutki tylnej, śrubami L i H W którym miejscu następuje blokowanie ? jak to dokładnie przebiega ? łańcuch nachodzi na siebie? "trzyma" się zębatek ? Może to i banalne, ale jeśli masz brudny napęd, to go wyczyść
michal127 Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Napisano 14 Czerwca 2013 Biegi Ci działają poprawnie w całym zakresie? Aż do złamania drugiego haka działały poprawnie. Wczoraj jak wyjechałem napęd mi trzaskał przy mocniejszym pedałowaniu, ale to wydaje mi się, że było spowodowane tym, że za mocno naciągnęli mi linkę tylnej przerzutki, bo ta też była wymieniana. Zaraz idę do piwnicy z nowym hakiem i zobaczę co tam teraz się dzieje. Dobra, już widzę o co biega, szkoda, że dopiero teraz to zauważyłem. W momencie gdy wrzucę łańcuch na największy blat na korbie i zacznę wrzucać go na wyższe koronki, łańcuch blokuje się w momencie wrzucenia przedostatniego biegu na kasecie. Spada z dolnego kółka przerzutki i gdy jeszcze próbuję dalej pedałować, zaczyna ciągnąć cały wózek przerzutki, aż wyrywie ją z całym hakiem. Na średnim i małym blacie korby działa prawidłowo cały zakres kasety, dopiero gdy łańcuch wygnie się zbyt mocno będąc na dużym blacie, zaczyna spadać i się blokuje. Teraz sobie przypominam, że jak za drugim razem wyrwałem hak, ruszałem z przedostatniego biegu na kasecie i średniego blatu korby i zamiast zacząć wrzucać wyższe biegi na kasecie, od razu wrzuciłem łańcuch na duży blat i się zablokował, aż go wyrwało. Wczoraj gdy jechałem i redukowałem biegi, najpierw zrzuciłem łańcuch na niższe biegi kasety, a dopiero potem zrzuciłem go na średni blat korby, ale było już za późno i znów go wyrwało. Jadę z tym teraz na serwis. Wystarczy pewnie wyregulować śrubę L na tylnej przerzutce, ale boję się, że sam to źle zrobię i znów urąbię czwarty hak
Wiesiu Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Szkoda płacić serwisantom za taki banał, po prostu spuść biegi z tyłu na najniższą zębatkę i wtedy tak wyreguluj śrubę na przerzutce aby jej kółko było mniej więcej w jednej płaszczyźnie z ostatnią zębatką (aby patrząc z tyłu nie wystawało w prawą stronę dalej niż ona) i będzie dobrze.Na wszelki wypadek wyreguluj sobie także drugą śrubę, aby ci się przerzutka nie wychyliła za bardzo na najlżejszym przełożeniu, bo będziesz podjeżdżał pod coś ostrego i jeszcze ci wpadnie łańcuch między kasetę a szprychy i je pozrywa, pokrzywi itp.
michal127 Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Napisano 14 Czerwca 2013 Dobra, teraz się wkurzyłem. Próbowałem wyregulować śrubą przerzutkę, ale to nie wiele dawało. Ruszyłem w trasę i niby było wszystko ok tylko napęd cały czas przeskakiwał przy mocniejszym pedałowaniu. W końcu po jakiś 15km znów się zaciął mimo, że jechałem na wysokich biegach, ale nie zdążył wyrwać haka. Przerzutka znów się skrzywiła (ona już cała była powykrzywiana) i aż można ją było rękoma nagiąć. Zacięła mi się jeszcze parę razy i już miałem nadzieje, że się jakoś doczołgam do domu, ale na ostatnich kilometrach trach - i kolejny hak poszedł w p*zdu. Teraz nie będę już się bawił w jakieś prostowanie przerzutki czy jakieś serwisy i pierdoły. I tu pytanie - opłaca się kupić przerzutkę xt rd-m781 czy kupić drugą taką samą?
Marcint96 Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Moim zdaniem, jest to wina, rozciągniętego łańcucha, sprawdź tą opcje zanim kupisz jakąś przerzutkę. Kup najtańszy łańcuch, ważne żeby był nie rozciągnięty. Po 3k km, na 100% łańcuch jest rozciągnięty jak panienki przy drodze.
Wiesiu Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 No tak tylko, że znowu nowy łańcuch może nie chcieć się już tak przyjąć jak tamten przejechał już 3kkm i będzie przeskakiwał co znowu spowoduje kolejny problem z postawieniem słusznej diagnozy.
Marcint96 Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Dobra łańcuch zostaw w spokoju kolego Choć po 3k na 100% przydało by się wymienić i łańcuch i kasetę/wolnobieg Czytaj uważnie i będziesz miał po problemie Skoro spada Ci łańcuch z kółeczka haka tego na samym dole, to znaczy że jest tam za dużo miejsca= źle dobrany hak/kółeczko. Jeśli masz jakieś inne kółeczka, od przerzutek, rozbierz hak i pokombinuj, najlepiej jak by na tulei od kółeczka nie było luzów po bokach, tak na styk. kółeczko powinno kręcić się tylko do przodu i do tyłu, nie powinno się przesuwać na boki itd. no i zestaw jednego kółeczka powinien się składać z śrubki, tulei, i czasami 2 nakładek na kółeczko. Daj znać jak CI poszło Też miałem taki problem, kółeczko latało mi na wszystkie strony, ale nie było to aż tak poważnie, bo łańcuch nie miał tyle miejsca aby się zakleszczyć, mój tylko spadał z kółeczka i słychać było "trykanie" wymieniłem tuleję na węższą i problem zniknął.
michal127 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 No puki co i tak nic nie zrobię, bo nie mam już żadnego haka i nie wiem kiedy będę miał. Według mnie to wina wygiętej przerzutki. Kółka są dobrze zamontowane, nie latają na boki i trzymają się dobrze. Gość w serwisie też mi mówił, że jest całą powyginana i żeby unikać skrajnych przełożeń, ale ona i tak się się zacięła, więc teraz już wolę kupić całkowicie nową, a potem zobaczę, jak dalej będzie się chociaż trochę przycinać to kupię nowy łańcuch z kasetą i powinien być spokój. Najgorsze jest to, że sam nie mam bladego pojęcia gdzie i jak tą przerzutkę mogłem wygiąć, po prostu jechałem pewnego razu jak zwykle i nagle się sama zacięła, a potem już się zaczęła cała seria uwalonych haków. Na zakończenie mojego monologu wysyłam linki do paru fotek z tą moją przerzutką. Pozdrawiam. http://oi43.tinypic.com/24loigi.jpg http://oi39.tinypic.com/30sijol.jpg http://oi41.tinypic.com/2vd5ezo.jpg
llancer Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Przeskakiwanie to wina zużytych zębatek kasety,ja w swoim a6 wymieniłem wczoraj kasetę i łańcuch po 2k km....Już to ci dużo pomoże,przerzutka ewidentnie do wymiany,potem pojedz do serwisu na kompletną regulacje.i niech serwisant wypróbuje wszystkie biegi,wtedy będzie jego wina ze urwał hak i powinien za free ci następny dać....
michal127 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 Rower nie serwisuję w serwisie krossa, a nawet jeśli by mi mieli dać nowy hak za darmo to i tak go nikt nie ma w okolicy :] A wymiany kasety i łańcucha też się już spodziewałem, bo środkowe zębatki na kasecie też już mam dość ładnie zjechane. Tylko trzeba teraz czekać na pojawienie się kolejnych haków i na deszcz pieniędzy z nieba żeby wymienić te wszystkie komponenty :/
michal127 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Napisano 3 Lipca 2013 Odświeżam trochę temat. Przerzutkę już mam, może trochę nie do końca taką jaką chciałem, ale będzie działać. Problem teraz jest ze znalezieniem tego haka. Skontaktowałem się z krossem i dowiedziałem się tyle, że haków nie ma i tu cytuję "w najbliższej przyszłości nie będą osiągalne". Mam wrażenie momentami, że ta firma ma klienta totalnie głęboko w d*pie. Jakim sposobem mogą nie mieć haków do ram które cały czas produkują? Do wszystkich innych modeli z aktualnego i starszych roczników haki są, a te do Leveli a8, a7, a6, b6, b7 są totalnie niedostępne w internecie. Sprawę pogarsza jeszcze fakt, że ten hak jest tak zbudowany, że żaden inny zamiennik nie będzie pasował, więc będę chyba musiał szukać na miejscu kogoś z frezarką, bo nie wiem czy się w ogóle doczekam...
Marcint96 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Nie chce mi się czytać wszystkiego wstecz, mniej więcej wiem o co chodzi, tylko powiedz, jaką masz teraz przerzutkę ??
michal127 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Z przerzutką chodzi tylko o to że dostałem wersję ze średnim, a nie długim wózkiem, ale będzie pasować do kasety o mniejszym zakresie. Dopiszę tylko, że jest to deore xt rd-m781.
Mar1982 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Witam! Od dwóch tygodni jestem posiadaczem roweru Kross Level A4 2013. http://www.kross.pl/...mtb-xc/level-a4 Dzisjaj zauważyłem problem z prowadzeniem łancucha w dolnym kole tylnej przerzutki. Problem polega na tym, że łancuch po około trzech pełnych obrotach pedałami przeskakuje na moment. Wygląda to tak jakby łańcuch w pewnym miejscu był uszkodzony lub źle zazębiał się o koło przerzutki. Przejechałem tym rowerem dopiero 60km. Czy możliwe jest, że przerzutka samoczynnie sie rozlegulowała. Ogołnie łańcuch porusza się płynnie po tylnym kole przerzutki z wyjątkiem tego jednego przeskoku po trzech obrotach pedałem. Nadmieniam, że próbowałem regulować śrubą oznaczoną litera H jednak bez efektu. Z góry dzieuję za odpowiedź.
Marcint96 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Ale jak kręcisz w którą stronę ? Do tyłu czy do przodu jak się koło napędza ? Zobacz w którym miejscu przeskakuje, zaznacz sobie np. markerem, potem zobacz czy łańcuch nie jest uszkodzony, jeśli nic nie zobaczysz, weź łańcuch i przesuń. Jeśli po przesunięciu łańcucha nadal będzie przeskakiwał w miejscu zaznaczonym markerem, to znaczy że łańcuch może być wygięty itp. Sprawdź to najpierw
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.