BaumaX Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Witam. Mam pewien problem niemoge sobie z nim poradzić Kaseta : Shimano Deore (Stara 700 km) > Sram PG950 11-34 9SP (Nowy) Łańcuch: Shimano Deore (Stara 700 km) > CONNEX 900 9 rzędowy (Nowy) Korba : Shimano Alivio 36 zebow przerobiona na singla z napinaczem Bop Race (Stara 700 Km) Przerzutka tył: Shimano Acera (Stara 4000 Km) Jakiś mieś temu łańcuch zaczoł mi przeskakiwać na starej kasecie Shimano Deore 9. Dokładnie to na trzech ostatnich. Doradzono mi abym zmienił kasete i łańcuch. Po wymianie kasety i łancucha było wysztko ok, ale po przejechaniu 30 km było delikatne wzniesienie miałem przełozenie 36-11 czyli na ostaniej zębatce, nie redukując postanowiłem całym cięzarem ciała nacisnąć na pedała i doszło do strzału, łańcuch przeskoczył. Troche sie zdziwiłem ze na nowej zębatce i łańcuchu czegoś takiego nie miało mieć prawa. Po przejechaniu kilku następnych kilometrów zauwazylem ze na 9 8 i 7 ta sama sytuacja. Łańcuch przed trasą bardzo obficie nasmarowałem. Co to moze być bo mi ręce opadają prosze o porade bo z tego co widze to wiecej poswięcam czasu na grzebanie niż na jazde rowerem ;(
Zurth Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Troszkę dziwne, że na "starej" kasecie i łańcuchu Deore coś zaczęło przeskakiwać. Przecież 700 km to jest niewielki dystans.Osobiście zacząłbym od sprawdzenia stanu linek i pancerzy bo może Acera tylna nie jest dokładnie dociągana przez przetarte linki i problem nie tkwi w przeskakiwaniu samego łańcucha. Sam teraz zmieniam linki bo w moim XT gdy mam na najmniejszej zębatce z tyłu (11t) to chcąc zredukować przy pierwszych 3 klikach manetki linka w rzeczywistości nie ciągnie mechanizmu przerzutki ani o 1mm, dopiero po 3-4 kliku manetki linka stawia ogromny opór i w rzeczywistości zaczyna ciągnąć przerzutkę (dokładnie się przyglądałem zarówno podczas jazdy jak i na "sucho"). Po przeglądnięciu pancerzy zauważyłem w jednym miejscu podłe przetarcie. Taka wymiana jest banalnie tania a jestem pewien, że w moim przypadku rozwiąże problem na 100%.Ogromnego doświadczenia nie mam ale kilka obserwacji i doszedłem do tego sam i za 20zł będę w stanie postawić moje XT na nogi! Napiszę jaki efekt jak przyjdzie przesyłka.Niech skomentuje to ktoś bardziej doświadczony bo nie chcę walić tutaj herezji Twoja Acera może źle prowadzić łańcuch przez to, że nie jest odpowiednio "pociągnięta" przez linkę.Pozdrawiam!
BaumaX Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 2i regulaminu Linki wymieniałem w tym sezonie. ;/ Acerka moze juz wysłuzona ale jeszcze mocna spręzyna ;/ Zobaczymu co inni powiedzą moze czegoś nowego dowiem się w sztuce serwisowania roweru ;p
BaumaX Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Bardzo prosze o pomoc. Hym albo przeskakuje na zębatkach w tylnej przerzutc ????
Zurth Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Jak wyglądają zębatki w Twojej korbie? Może przez nie łańcuch nie idzie idealnie prosto i ma problemy na korbie? Najbardziej prawdopodobna opcja to zużyta kaseta i łańcuch co w Twoim wypadku oczywiście odpada odpada bo masz nowe Jak z hakiem Twojej Acery? Może oberwał kiedyś i jest troszkę zakrzywiony, albo sama Acera się skrzywiła?
BaumaX Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Spróbuje jeszcze zmienic przerzutkę. Zobaczymy jak będzie banglać.
Mod Team Puklus Napisano 19 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 19 Czerwca 2013 Jak chcesz sie pochwalić swoimi zębatkami to http://www.forumrowerowe.org/topic/134791-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-z%C4%99batek-nap%C4%99du/ ten temat jest odpowiedni.
BaumaX Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 Ha ha. Nareszczie wszystko bangla. Nieobeszło się bez wymiany blatu w korbie. Bardzo dziękuję za pomoc. :D:D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.