Skocz do zawartości

[Kaseta] Przeskakuje łańcuch

BaumaX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewien problem niemoge sobie z nim poradzić

Kaseta : Shimano Deore (Stara 700 km) > Sram PG950 11-34  9SP (Nowy)

Łańcuch: Shimano Deore (Stara 700 km) > CONNEX 900 9 rzędowy (Nowy)

Korba : Shimano Alivio 36 zebow przerobiona na singla z napinaczem Bop Race (Stara 700 Km)

Przerzutka tył: Shimano Acera (Stara 4000 Km)

Jakiś mieś temu łańcuch zaczoł mi przeskakiwać na starej kasecie Shimano Deore 9. Dokładnie to na trzech ostatnich. Doradzono mi abym zmienił kasete i łańcuch. Po wymianie kasety i łancucha było wysztko ok, ale po przejechaniu 30 km było delikatne wzniesienie miałem przełozenie 36-11 czyli na ostaniej zębatce, nie redukując postanowiłem całym cięzarem ciała nacisnąć na pedała i doszło do strzału, łańcuch przeskoczył. Troche sie zdziwiłem ze na nowej zębatce i łańcuchu czegoś takiego nie miało mieć prawa. Po przejechaniu kilku następnych kilometrów zauwazylem ze na 9 8 i 7 ta sama sytuacja. Łańcuch przed trasą bardzo obficie nasmarowałem. Co to moze być bo mi ręce opadają prosze o porade bo z tego co widze to wiecej poswięcam czasu na grzebanie niż na jazde rowerem ;(

Napisano

Troszkę dziwne, że na "starej" kasecie i łańcuchu Deore coś zaczęło przeskakiwać. Przecież 700 km to jest niewielki dystans.
Osobiście zacząłbym od sprawdzenia stanu linek i pancerzy bo może Acera tylna nie jest dokładnie dociągana przez przetarte linki i problem nie tkwi w przeskakiwaniu samego łańcucha. 
Sam teraz zmieniam linki bo w moim XT gdy mam na najmniejszej zębatce z tyłu (11t) to chcąc zredukować przy pierwszych 3 klikach manetki linka w rzeczywistości nie ciągnie mechanizmu przerzutki ani o 1mm, dopiero po 3-4 kliku manetki linka stawia ogromny opór i w rzeczywistości zaczyna ciągnąć przerzutkę (dokładnie się przyglądałem zarówno podczas jazdy jak i na "sucho"). Po przeglądnięciu pancerzy zauważyłem w jednym miejscu podłe przetarcie. Taka wymiana jest banalnie tania a jestem pewien, że w moim przypadku rozwiąże problem na 100%.
Ogromnego doświadczenia nie mam ale kilka obserwacji i doszedłem do tego sam i za 20zł będę w stanie postawić moje XT na nogi! ;)
Napiszę jaki efekt jak przyjdzie przesyłka.

Niech skomentuje to ktoś bardziej doświadczony bo nie chcę walić tutaj herezji ;)

Twoja Acera może źle prowadzić łańcuch przez to, że nie jest odpowiednio "pociągnięta" przez linkę.

Pozdrawiam!

Napisano

2i regulaminu

Linki wymieniałem w tym sezonie. ;/ Acerka moze juz wysłuzona ale jeszcze mocna spręzyna ;/ Zobaczymu co inni powiedzą moze czegoś nowego dowiem się w sztuce serwisowania roweru ;p

Napisano

Jak wyglądają zębatki w Twojej korbie? Może przez nie łańcuch nie idzie idealnie prosto i ma problemy na korbie? Najbardziej prawdopodobna opcja to zużyta kaseta i łańcuch co w Twoim wypadku oczywiście odpada odpada bo masz nowe :D Jak z hakiem Twojej Acery? Może oberwał kiedyś i jest troszkę zakrzywiony, albo sama Acera się skrzywiła?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ha ha. Nareszczie wszystko bangla. Nieobeszło się bez wymiany blatu w korbie. Bardzo dziękuję za pomoc. :D:D:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...