Skocz do zawartości

[wybór przerzutki] Sora czy Tiagra

JaroB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Niedawno kupiłem pierwszy rower szosowy, Trek 1.2 (używany, model 2009). Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki, niby działa, ale czasami nie chce zrzucać biegów (dopiero po kilku obrotach korby). Raz chodzi dobrze, za chwile są problemy. Wymieniłem linkę, pancerz - wciąż to samo. Chcę ją wymienić, zastanawiam się czy lepiej kupić taki sam model -3400 czy nowszy 3500 a może kupić Tiagre 4500. Obecnie z 9-biegowych modeli Shimano produkuje jedynie Sora 3500, Sora 3400 i Tiagra 4500 to stare model. Którą wybrać? A może jakieś inne sugestie. I najważniejsze pytanie - czy inne modele będą współpracować z obecną klamką z modelu 3400?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli stara przerzutka nie ma luzów a hak nie jest krzywy to nie ma sensu jej wymieniać bo nie tam tkwi przyczyna, najpierw dokładnie sprawdź jej stan.

• Mod Team
Napisano

Zakładam, że wyregulować przerzutkę potrafisz?

Może pancerz w którymś miejscu jest zagięty lub się źle układa. Dołożyłbym do droższego (być może i lepszego?)

Napisano

Wczoraj przerzutka została rozebrana i wymyta, a potem nasmarowana. Chodzi lekko i bez zgrzytów. Co mi się nie podobało to zardzewiała wewnętrzna część, sprężyna tez wygląda na zardzewiałą. Może to ona powoduje problemy. Wydaje mi się ze potrafię ja wyregulować, robię to może 3 raz w życiu, poprzednie działały bez zarzutu, przeczytałem kilka poradników łącznie z tym od Shimano. Pancerze wyglądają ok. Może sprężyna jest za słaba, gdy pomogą jej ręką to działa znacznie lepiej. Strasznie mnie to denerwuje, może kupić nową Tiagre, tylko czy będzie kompatybilna a klamkami od Sora?

• Mod Team
Napisano

Każda przerzutka szosowa pracująca w systemie 2:1 a chyba wszystkie (shimano) w takim pracują będa ze sobą kompatybilne. A to że tanie modele mają słabe sprężyny to nic nowego, jednym to nie przeszkadza innych drażni.

Napisano

Nie musisz ograniczac sie tylko do przerzutek 9sp. Jak wspomnial Puklus, 10-tki sa kompatybilne z manetkami 9sp.

Rozgladnij sie za wyzszymi modelami, pozostajac w obrebie tej samej klasy przerzutek niewiele zmienisz.

Napisano

Ale czy do systemu 10-biegowego będzie pasował łańcuch z systemu 9-biegowego - na pewno jest grubszy

• Mod Team
Napisano

Są ludzie co jeżdżą na łańcuchu 9s i kasecie 10s. Ja jeżdżę na łańcuchu 8s i kasecie 9s. Jednak jeżeli planujesz wymianę kasety a łańcuch jest używany, to należy go wymienić na nowy. 

Napisano

Łańcuch założyłem nowy, a nie chce za bardzo inwestować w nowy sprzęt, jestem amatorem, jeżdżę dla przyjemności. Zaraz zrobię ostatnie podejście, ja nic nie wyjdzie to kupie Tiagra 4500, chyba jest lepsza od Sora 3500.

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc.Znalazłam na eBayu tanią Tiagre 4500 (ok 130 zł), mam nadzieję że będzie pracować płynnie.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...