Skocz do zawartości

[do 3000] miasto a w weekendy las

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Zastanawiam się nad rowerem do 3 tyś rower ma głównie służyć jako dojazd do pracy ale w weekendy chciałbym poszaleć na nim w lesie i na innych bezdrożach. Mam 191 wzrostu

i waże 110 kg. Rower ma tNa razie myślę o Krossie A6 lub B6. Ale może ktoś będzie potrafił wskazać lepszy model. Zależy mi na ty żeby rower był nowy. Będe wdzięczny za wszystkie propozycje

Napisano

Witam wszystkich na forum jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Zastanawiam się nad rowerem do 3 tyś rower ma głównie służyć jako dojazd do pracy ale w weekendy chciałbym poszaleć na nim w lesie i na innych bezdrożach. Mam 191 wzrostu

i waże 110 kg. Rower ma tNa razie myślę o Krossie A6 lub B6. Ale może ktoś będzie potrafił wskazać lepszy model. Zależy mi na ty żeby rower był nowy. Będe wdzięczny za wszystkie propozycje

Kolejny wątek w którym autor nie przejrzał wcześniej wcale forum a wałkuje się od dawna że maksymalna dopuszczalna waga krossa to 110kg

110kg=właściciel + rower +bagaż

Poza tym jeśli do miasta i do lasu(rozumiem że mowa o ścieżkach w lesie), to crossa potrzebujesz a nie mtb/29er

no chyba że ten las to jakiś wybitnie wymagający jest

Napisano

Jeśli ten las to będą ścieżki leśne to cross, jeśli las to jazda między drzewami, po korzeniach, kamieniach, muldach - wtedy amor w crossie długo nie wytrzyma, koła na cienkich gumach też długo nie wytrzymają ...

Napisano

Kolejny wątek w którym autor nie przejrzał wcześniej wcale forum a wałkuje się od dawna że maksymalna dopuszczalna waga krossa to 110kg

110kg=właściciel + rower +bagaż

Można prosić o jakiś link do oficjalnej informacji która potwierdza ten fakt? Szukam po googlu i żadnych danych na temat DMC Krossa nie mogę znaleźć.

Napisano

ok ale nadal nie usłyszałem żadnej opinii, który rower byłby lepszy kross level a6 albo może b6

ewentualnie jakiś inny byłbym wdzięczny za pomoc

Napisano

Rower 29 z uwagi na większe koła lepiej sprawuje się na asfalcie i utwardzonych trasach , niż zwykły 26. Przy Twoim wzroście najlepszy będzie duży rower. Jak nie z Krossa to może Cube: http://www.pmbike.pl/rowery-29 ? Pozdrawiam

A CZY MOGE PROSIĆ O JAKIEŚ KONKRETNE LINKI

Napisano

co do twoich ,,rozmiarów" to sugerowałbym 29era- tak jak pisał pmbiker będzie dla Ciebie wygodniejszy i przy wzroście 191cm będziesz wyglądał na nim bardziej ,,normalnie" :laugh: . Przy wadze 110kg także polecałbym bardziej mtb niż crossa (tym bardziej że chcesz jeździć po bezdrożach i lesie) jak masz na zbyciu ok 3000zł to poniżej lista stworzona przez Teodoryka:

Lista rowerów na Alivio, Deore i XCR lub lepszym w cenie do ok 3kzł (jak ktoś zna inne to prosze dopisac do listy)
1. Scott Scale 970
2. Scott Aspect 920
3. Unibike Evo 29
4. Unibike Flite 29
5. Kellys TNT20
6. Giant Talon 29
7. Author Traction 29
8. Mbike SHOTTAS HT02

Napisano

Po wstępnej selekcji zostało mi parę rowerów

Scott Scale 970
Scott Aspect 920
Unibike Evo 29
Giant Talon 29

Kross level b6

nie znam się za bardzo na osprzęcie a wszystkie w miarę z wyglądu mi się podobają

czy mogę prosić o rade, które rowery mają lepszy osprzęt

Napisano

Po wstępnej selekcji zostało mi parę rowerów

Scott Scale 970

Scott Aspect 920

Unibike Evo 29

Giant Talon 29

Kross level b6

nie znam się za bardzo na osprzęcie a wszystkie w miarę z wyglądu mi się podobają

czy mogę prosić o rade, które rowery mają lepszy osprzęt

Wg mnie Scotty a Unibike Flite-porownywalne. Unibike-lepsze hamulce, tylna przerzutka. Scott-lepsza korba, przednia przerzutka, i napęd 10. Uważam że przy jeździe rekreacyjnej- Scott Aspect(geo bardziej turystyczne) Ješli bardziej agresywna to Unibike Flite lub Scott Scale.

Napisano

Do codziennego dojazdu do pracy najlepszy jest rower trekingowy. Ma pełny osprzęt i można go dozbroić w sakwy. MTB tego nie ma, więc wszystko czego potrzebujesz, będziesz musiał wozić na plecach. Propozycja jest następująca: kup najtańszy treking jaki się da Lazaro Senatore, dozbieraj i kup XC.

Napisano

Pod warunkiem że masz na tyle kasy by kupić dwa... no i czy masz miejsce gdzie je potem trzymać... :laugh:  Bo jeśli je spełniasz to propozycja wyżej jak najbardziej ok. Tylko uważam że jeśli ma się do wydania 3000 to lepiej kupić jeden lepszy, niż dwa po 1500- szczególnie przy wadze 110kg. Już jeden kolega niedawno był na forum z nieco mniejszą wagą- wybrał trekinga z niższej pólki i po 2 tyg wszystko mu się powyginało...(prócz ramy :laugh: ) a swoją drogą łatwiej zrobić z ,,gorala" trekinga niż na odwrót. Ale decyzja należy oczywiście do Ciebie.

Napisano

Wszelkie przeróbki danych typów na inne są bezsensu. Ja zaczynałem na Kross Trans Alp przy wadze 105kg. Przeżył. Po około 4500 km trzasła obręcz. To było do przewidzenia, bo rower dociążam sakwami z ładunkiem. Jaki rower się nie kupi, przy takiej wadze trzeba się liczyć z przyspieszonym zużyciem pewnych elementów. Dla roweru trekingowego jest to przede wszystkim tylna obręcz. O ile nie trzaśnie, to częste wizyty w serwisie na centrowanie gwarantowane - ale tez bez demonizowania tematu - raz, góra dwa razy na sezon.

Napisano

Wszystko się zgadza tylko że... Autor nic nie wspominał o dalekich wyjazdach z sakwami itp.Napisał że rower ma służyć na dojazd do pracy a w weekendy (i pewnie po pracy też) ,,poszaleć'' w lesie i na bezdrożach. Stąd uważam że rower mtb będzie najlepszym wyborem. Wystarczy że zmieni sobie opony na semi slicki lub jeszcze lepsza opcja- dokupi sobie koła ze slickami i będzie git.ma dwa w jednym :laugh:  Do pracy dojedzie na luzie a w terenie będzie miał pełen komfort i radość z jazdy. No chyba że będzie jeździł na bardzo długie wycieczki z dużą przewagą asfaltu to co innego ale tak jak pisałem wcześniej-nic takiego nie wspominał

Napisano

Dziękuje wszystkim za pomoc. Od dziś stałem się właścicielem nowego roweru. Wybór padł na Scott Scale 970. Myślałem nad Unibikiem ale nigdzie nie mogłem go dostać choć dzwoniłem po całej Polsce. Podczas wizyty w salonie Scotta coś zaiskrzyło jak tylko wsiadłem się przejechać na tym rowerze

Dziękuje wszystkim za pomoc

Napisano

Dziękuje wszystkim za pomoc. Od dziś stałem się właścicielem nowego roweru. Wybór padł na Scott Scale 970. Myślałem nad Unibikiem ale nigdzie nie mogłem go dostać choć dzwoniłem po całej Polsce. Podczas wizyty w salonie Scotta coś zaiskrzyło jak tylko wsiadłem się przejechać na tym rowerze

Dziękuje wszystkim za pomoc

To identycznie jak u mnie :laugh: od momentu jak wsiadłem na Scotta-już nie patrzyłem na inne :laugh: Ten rower idealnie mi spasował. Będziesz zadowolony. Szerokości i przyczepności życzę!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...