pako123 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Witam Wszystkich Na wstępie chcę zaznaczyć priorytetowość tej sprawy. Roweru używam codziennie i pokonuje na nim ok.30km bez względu na pogodę. Rower jest to level a3 z 2013r. z przerzutką altus z przodu. Jako ,że nie była ona regulowana od wyjazdu z fabryki ,a czuć było ,że by się to przydało to zabrałem sie za regulacje wg. poradników z róznych stron (w ruch poszło google)niestety po dotarciu do ustawienia prowadnicy na 1 mm od łańcucha (wcześniej odpięciu linki i poluzowaniu o 1,5 obrota przy manetce) doszedłem do punktu w ,którym chciałem zapiąć linkę i zmienić przełożenia na korbie na średnie niestety okazało się ,że linka jest nieustannie zle naprężona i się zrywa w efekcie czego możliwe jest tylko ustawienia średniego przełożenia. Czy ktoś wie co zrobiłem zle ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Pako ! Za błedy przepraszam z góry to mój pierwszy post i nie są one popełniane świadomie !!! W google szukałem ,dlatego prosiłbym o dogłebne wytłumaczenie co zrobić
kocio29 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Nie lepiej iść do serwisu i dać te 5złotych na regulacje??
Mod Team Puklus Napisano 30 Maja 2013 Mod Team Napisano 30 Maja 2013 Powoli powoli, bo ja nie łapie twojego opisu. Masz przerzutkę i ... co ? ustawiasz śruba L prowadnice blisko łańcucha ( przy 1x1). Zakręcasz linkę i co nie da sie wrzucić na 2 ?? A ręką próbowałeś ciągnąć za dźwignie, bez linki ?
artex232 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Pewnie linkę zamocowałeś nie z tej strony co trzeba.
pentagram1985 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 wczoraj też męczyłem się z regulacją przerzutki Shimano Alivio. Prawidłowo wytłumaczyli mi chłopaki z tego filmiku: i żadna przerzutka mi nie straszna
pako123 Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Dzięki za tyle odp. Chodzi o to ,że po zamontowaniu linki tak jak było opisane mozna zmienić jedynie z 1 na 2 próbując na 3 linka poprostu się zrywa. Do serwisu to nie problem można powiedzieć ,ale jak pisałem to ja muszę wieczorem jeszcze wyjechać ,a dziś raczej to nie możliwe. Dzięki za filmik obejrze to zobaczymy jak pójdzie. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? EDIT: Po oglądnięciu flimiku wyżej stwierdzam ,że do 3;45 mam identyczną sytuację ale po wyregulowaniu dolnego zakresu i mocnym naprężeniu linki przerzutka zmienia z 1 na 2 ale przy 3 jest tak duży opór ,że zrywa tą linke z zacisku.
pentagram1985 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 1. Załóż linkę na manetkę i przeciągnij przez pancerze. 2. Nie przykręcaj jeszcze pod żadnym pozorem linki do przerzutki (ważne!) 3. Ustaw przerzutkę na rurze podsiodłowej tak aby wóżek był równoległy do tarcz korby i w odległości 1-3 mm ponad największa tarczę (blat) 4. Gdy ustawisz już przerzutkę odpowiednio względem korby przeciągnij łańcuch przez przerzutkę i ustaw go na najmniejszej tarczy z przodu i największej z tyłu. Nie przykręcaj jeszcze linki!!! 5. Śrubą regulacyjną L ustaw tak wózek przerzutki (wewnętrzna część)aby był ok 2mm od łańcucha. 6. Teraz przykręć linkę do przerzutki, ważne żeby nie był to super naciąg!!! Delikatne naprężenie może występować. Zanim przykręcisz linkę wrzuć na manetce najmniejszy bieg z przodu. Ja zawsze popełniałem ten błąd, że za bardzo naciągałem ręcznie linkę i przykręcałem ją przed ustawieniem przerzutki względem korby. Dalsze kroki z ustawieniem na najwyższym biegu są podobne, czyli blat i najmniejsza koronka z tyłu - tu położenie wózka względem łańcucha regulujemy śrubą H. Powodzenia
pako123 Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 2i regulaminu Byłem, sprawdziłem i ... nic. Nadal po "delikatnym naprężeniu" najpierw zrywa linke ,a dopiero pózniej po zmienieniu na manetce z 1 na 2 linka sie lekko napreza a z 2 na 3 juz przerzuca ( tj.na srodkowa tarcza na korbie) O co tu w ogóle. chodzi ?
artex232 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Zrób zdjęcie całej przerzutki, tylko tak żeby było widać jak jest zamocowana linka
pentagram1985 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 pewnie popełniasz błąd w przykręcaniu linki, bądź jej prowadzeniu, jaki to model przerzutki konkretnie? daj jakieś foto wiem, ze to denerwujące bo sam przez to przechodziłem ale trochę cierpliwości i regulacja przerzutki będzie przyjemnością jak i sama jazda z dobrze ustawionym napędem
pako123 Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 2i regulaminu Okej potrzymałem pogrzegałem i kilka osób zaangażowałem i jakoś działa (nie ma ideału) Super i dzięki jeszcze raz !!! Jak będzie problem to wiem ,że pomożecie !!! Pozdrawiam
BikerLight Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 Podłączam się do wątku z pytaniem: W jakiej pozycji powinna być śruba baryłkowa przed założeniem nowej linki? Przerzutka przednia Shimano Alivio.
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2013 W takiej, jak Ci będzie wygodniej postępować dalej. Ja zawsze sobie ustawiam na środku w razie konieczności popuszczania lub naciągania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.