Schwefel Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 Na ten sezon przypadła mi wymiana całego napędu. O ile z przerzutkami, korbą i manetkami nie mam problemu, odpowiednio będą to X-9, LX, X-0 , o tyle mam problem z kasetą i łańcuchem. Na początku byłem zdecydowany na PG-970/990 w zależności od stanu gotówki ale dużo naczytałem się o ich niskiej trwałości a to dla mnie najważniejsze. Chce zrobić min.10k km na kasecie+łańcuchu. Teraz biorę pod uwagę 2 opcje: kaseta XT CS-760 11-32T łańcuch XTR CN-7701 lub kaseta PG-990/970 łańcuch PC-991 Co dłużej pojeździ???
staniolbiker Napisano 3 Kwietnia 2007 Napisano 3 Kwietnia 2007 Podobny wybór czeka przede mną Też będę zmieniał cały napęd, lecz u mnie będzie to juz raczej na pewno korba XT HT2 i prawdopodobnie kaseta sram pg-990 i jeśli starczy pieniążków to kieta Rohloff :surprised: Nie wiem dlaczego, ale za mną jednak przemawia Sram
jabu12 Napisano 3 Kwietnia 2007 Napisano 3 Kwietnia 2007 Moim skromnym zdaniem dłużej pojeździ wersja 2 czyli sram ja osobiście używam tego zestawienia i jestem bardzo zadowolony.Z łańcuchów i kaset shimano wyleczyłem się już kilka lat temu i wcale tego nie żałuję. MÓJ GIANT MCM TEAM
Schwefel Napisano 3 Kwietnia 2007 Autor Napisano 3 Kwietnia 2007 Żeby zakończyć ten temat dopiszę co wybrałem. Otóż ostatecznie kupiłem kasetę XT CS-760 i do tego łańcuch Rohloff SLT99 MTB. Teraz zestaw ma ok. 5,5tys km i trzyma się dobrze. Wspaniała kultura pracy, biegi wchodzą lekko i cicho, zrzucanie trochę wolniej.
jabu12 Napisano 3 Kwietnia 2007 Napisano 3 Kwietnia 2007 Schwefel mam pytanko wymieniasz łańcuch przed zajechaniem kasety czy jeździsz całym zestawem do końca jeżeli wymieniasz to po jakim przebiegu
Schwefel Napisano 3 Kwietnia 2007 Autor Napisano 3 Kwietnia 2007 Myślę, że tu będzie wręcz odwrotnie to kaseta pierwsza padnie Jeżdżę metodą jedno łańcuchową. Wszystko zależy od twardości łańcucha, ale na ostatnim napędzie zrobiłem 11tys. km (PC-38+Altus). Ten szasuję, że pojedzie 15tys. może i więcej ale ma zdecydowanie trudniej bo zacząłem jeździć bardziej siłowo. Specjalnie brałem najtwardszy łańcuch jaki był, żeby nie wymieniać go aż do końca. Nie lubię się bawić w długości łańcuchów w metodzie 3 łańcuchowej a poza tym z doświadczenia znajomych wiem, że to nie daje zbyt wiele.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.