Skocz do zawartości

[korba] Dziwny wynalazek, jak to rozebrać ?

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Piszę w imieniu kolegi który posiada coś takiego Sealed cartridge bottom bracket.

Posiada on taką korbę, i musi ją rozebrać, a pytanie, w jaki sposób ? jak to rozkręcić, podobno klucze mu do tego nie pasują. 

I pytanie czy jak to rozkręci to złoży z powrotem  :w00t:

Napisano

Sealed cartridge bottom bracket.

To jest suport i tego się nie rozbiera tylko wymienia. ewentualnie można wyczyścić i smarować "kąpiąc" w oleju.

• Mod Team
Napisano

To jest suport i tego się nie rozbiera

A tam sie nie rozbiera, rozbiórka jest prosta. Znaczy jeżeli jest oparty o łożyska maszynowe z innym bym nawet nie walczył :P

Napisano

Marcint96 trochę mało precyzyjnie opisujesz problem. Powiedz koledze, że aby ściągnąć korbę musi mieć specjalny klucz. Koszt takiego klucza to około 15-20 zł do nabycia w pierwszym lepszym sklepie rowerowym lub na portalach aukcyjnych. Potem jak się domyślam kolega chce wyjąć "Sealed cartridge bottom bracket", czyli po prostu uszczelniony wkład suportu. Żeby to zrobić musi mieć kolejny specjalny klucz i kolejne 15-20 zł na niego. Wszystko da radę zrobić samemu w oparciu o informacje znajdujące się na naszym forum. Zachęć go niech sam troszkę poczyta.

Napisano

Dokładnie to samo mu powiedziałem, żeby poszukał... Sam nie wiem dobrze co on chce z tym zrobić. Kombinuje zamiast poczytać... Jego strata :) Oferowałem mu pomoc to mówi "sam sobie poradzę" Hahaha :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...