Skocz do zawartości

[Manetki]Klamkomanetki na szose

Kr4wat

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Ciezko polecac jak nie wiemy na jakim systemie jezdzisz.

Mi dobrze sie jezdzilo na 105-kach 3x10. Przednia przerzutke wywalilem i uzywalem calosci jako 1x10.

Najtaniej wyjdzie jakies 8 lub 9 biegowe, starsze modele. Potem beda nietegoroczne 10-tki no i na samym czubku piramidy cenowej 11-tki.

Szacunek...

I.

Napisano

Klaniam,

Ciezko polecac jak nie wiemy na jakim systemie jezdzisz.

Mi dobrze sie jezdzilo na 105-kach 3x10. Przednia przerzutke wywalilem i uzywalem calosci jako 1x10.

Najtaniej wyjdzie jakies 8 lub 9 biegowe, starsze modele. Potem beda nietegoroczne 10-tki no i na samym czubku piramidy cenowej 11-tki.

Szacunek...

I.

To co do sprzętu to starsza kolarka z 2x6 z tego co pamiętam. Jeszcze ma takie małe dźwigienki na ramię, i po prostu pomyślałem ze trochę wygodniej jest jak się ma wszystko w jednym. 

I czy opłaca się to zmieniać? Te za 800 zł 2 razy od roweru droższe :D 

Napisano

To co do sprzętu to starsza kolarka z 2x6 z tego co pamiętam. Jeszcze ma takie małe dźwigienki na ramię, i po prostu pomyślałem ze trochę wygodniej jest jak się ma wszystko w jednym. 

I czy opłaca się to zmieniać? Te za 800 zł 2 razy od roweru droższe :D 

Czy się opłaca...zróbmy podsumowanie dla napędu 2x10

1. wymiana klamek hamulcowych na klamkomanetki to koszt od 500 pln do 800
  2. wymiana pancerzy i linek przerzutki ...ponad  30 pln
  3. zakup stopera w miejsce starych dzwigni przerzutek 35
  4. wymiana piasty ...200
  5. wymiana kasety ... 200
  6. wymiana łańcucha ... 110
  7. zapewne także trzeba będzie wymienić szprychy jeśli stare nie będą pasować ...72
  8. Przerzutka aby mogła obsłużyć napęd 10 rzędowy, jeśli stara przerzutka go nie obsłuży... 180

Zatem otrzymujemy wynik 1000 - 1400 nie licząc robocizny.

Sam oceń.

ceny przykładowe z serwisu allegro

1.  
  • Mod Team
Napisano

Kłaniam,

No jak 2x6 to słabo to widzę. można by pokusić się o poszukanie wolnobiegu 8-mio biegowego, założywszy że zmieści Ci sie na piastę i w ramę. No chyba ze masz tam kasetę, ale wątpię...

Do tego 300 pln za STI, 35 za opora na cokolik i może, może...

Szacunek...

I.

Napisano

Jka to starsza szosa i chcesz mieć klamkomanetki , to polukaj starych 105-tek , albo RSX na 7 przełożeń i one dają rade obsłuzyć te 6 , tylko będziesz musiał pobawić sięw regulację , ale da rade to zrobić . Cena nie jest jakaś straszna bo za 2 stówki to dowriesz takie łapy . I nie mówcie że to nie pojdzie , bo sam na takim secie jeździłem.

• Mod Team
Napisano
Napisano

Troche pytanie w pierwszym poście z du...py, bo dajesz link do klamkomanetek na 11 biegów, więc ja Ci dałem link do 11 za połowe tego, myśląc że masz taką kasete i cały napęd.  Trzeba było na początku napisać że to jakaś stara kolarka :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...