Skocz do zawartości

[Suport] Problem z dostaniem się do wkładu suportu

Mk94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z dostaniem się do wkładu suportu. Mam jeden rower który ma niestandardowy kołnierz. Nie posiada on wgłębionych wypustek tylko Prostokątne zgrubienie i na obrzeżach 3 prostokątne wyżłobienia. Czy muszę szukać jakiejś specjalistycznej nakładki czy, da się do odkręcić jakimś standardowym kluczem?
Pozdrawiam

Napisano

Czy ten suport wygląda coś jak to? :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/56c3014156341c7a.html

Jeśli tak, to da się odkręcić bez specjalnych narzędzi.

Ja robiłem to za pomocą młotka i tępego śrubokręta bądź przecinaka. Najpierw odkręcasz kontrę, a później miskę. Tylko uderzaj z umiarem :P

Jeśli to suport innego typu to daj fotę.

Podejrzewam że takiego klucza potrzebujesz

Tam są tylko 3 wcięcia w kontrze/pierścieniu.

Napisano

Kurde widziałem gdzieś u siebie taki klucz. Endrzer, to dokładnie taki sam suport i będę kombinować tak jak pisałeś.

Napisano

Kurde widziałem gdzieś u siebie taki klucz. Endrzer, to dokładnie taki sam suport i będę kombinować tak jak pisałeś.

Takim kluczem też można odkręcić:

plaski_uniwersalny.jpg

Napisano

Witam.
Odkręcam bez problemu to z 3 wyżłobieniami, ale dalej pojawia się problem. Zdejmuję tą nakrętkę i dalej mam tylko to o czym wcześniej pisałem. Prostokątne wyżłobienie dokoła suportu, jakby na jakiś klucz. To wyżłobienie znajduje się tylko po tej stronie po której nie ma napędu. Jak to wykręcić? To jest lewy gwint? 
Pozdrawiam.

Napisano

Powinien być prawy gwint (czyli normalny) - są jednak wyjątki. Możesz popatrzeć jak "idzie" gwint na misce. Ale ułatwię i powiem, że zgodnie z "zasadami mechaniki" musi sie odkręcać w tę samą stronę co ta nakrętka kontrująca - inaczej nie pójdzie :D.

Więc tępy śrubokręt/przecinak i naparzanie młotkiem. Bij z umiarem w punkt najbardziej wysunięty na misce, żeby siła była największa :)

Powinno pójść. Zawsze tak odkręcałem.

• Mod Team
Napisano

Gwint BSA czyli angielski, najpopularniejszy, prawa strona, ta z zębatkami odkręcamy w prawo, druga stronę odkręcamy w lewo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...