Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Marathon Cross- jakie opony w zamian?

rowerowy112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie opony są podobne do Schwalbe Marathon Cross. Wiem, że już ich nie produkują, dlatego nie wiem jakie kupić. 

Potrzebuję opony 26 cali o grubości 1,75 lub 1,90. 

Napisano

zimówki schwalbe marathon mają ten sam bieżnik co cross, tyle że nity trochę ważą.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Zobacz jeszcze schwlbe land cruiser , na asfalcie beda podobne opory toczenia do crossów, Wormdriwe odpuść - łatwa do przebicia ,

Może jeszcze opony authora .

Zastanawiałem się nad tymi Land Criuser, ale się szybko ścierają

Napisano

Na land cruserach przejechałem prawie 8 kk zanim sie starły . A były uzywane głównie na asfalcie.

A jak się sprawują na szutrze, czy podczas deszczu na asfalcie?

Napisano

Jest dobrze na asflcie , na szutrach nawet lepiej niż dobrze.. W zależności od twojej wagi oraz czy więcej asfaltu czy terenu dobierz rozmiar 1.75 czy też 1.9

A duża jest różna ca między 1,75, a 1,9 w użytkowaniu?

Napisano

Co do wyboru między smart sam a land cruiserem - pytanie jaka zmiana charakterystyki względem marathonów jest bardziej akceptowalna / oczekiwana

Jeśli szukasz więcej stabilności na miękkim i kręcisz się po terenach gdzie jest dużo luźnego podłoża - zdecydowanie smart sam (ale za cenę zwolnienia na asfaltach)

Jeśli  jeździsz głównie na szutrach / asfalcie - land cruiser będzie zdecydowanie lepszy, a i przez kawałek lasu / łąki / piasku przejedziesz.

Co do różnicy między 1.75 a 1.9 - sprawdź najpierw czy 1.9 wejdzie w tylne widły twojego roweru. Mam założone w crossie  1.75 i prawdę mówiąc jest już dość ciasno (stevens x6c rama 23). Przymierzałem je do unibike crossfire (też rama 23) i też było na styk - przy odrobinie jazdy przez błotko byłoby już słabo

Na koniec uwaga odnośnie szybkości zużywania ww opon -  mam wrażenie że jest to sprawa bardzo indywidualna (waga, preferowane ciśnienie, teren, styl jazdy itp). Mam oba modele w ciągłym użytkowaniu w dwóch różnych crossach (+ na haku zestaw starych marathonów, które czasem zakładam zamiast smart samów) i przy moim stylu jazdy land cruiser zużywa się dużo wolniej niż smart sam. W smart samie pojedyncze klocki są dość mocno wydarte już po ~1200km, na land cruiserach po ~2K km nie ma praktycznie śladu. Z drugiej strony na forum można łatwo znaleźć opinie o niesamowitej trwałości smart samów i szybkim zdzieraniu land cruiserów - i bądź tu mądry  :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...