rowerowy112 Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Jakie opony są podobne do Schwalbe Marathon Cross. Wiem, że już ich nie produkują, dlatego nie wiem jakie kupić. Potrzebuję opony 26 cali o grubości 1,75 lub 1,90.
Tofi Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 zimówki schwalbe marathon mają ten sam bieżnik co cross, tyle że nity trochę ważą. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
tor23 Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Popatrz na Smart Samy. Mają dosyć niskie opory i są uniwersalne.
rowerowy112 Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 A nie ma jeszcze jakichś innych opon typu semi-slick podobnych do Schwalbe Marathon Cross?
zadra1965 Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Zobacz jeszcze schwlbe land cruiser , na asfalcie beda podobne opory toczenia do crossów, Wormdriwe odpuść - łatwa do przebicia , Może jeszcze opony authora .
rowerowy112 Napisano 22 Maja 2013 Autor Napisano 22 Maja 2013 Zobacz jeszcze schwlbe land cruiser , na asfalcie beda podobne opory toczenia do crossów, Wormdriwe odpuść - łatwa do przebicia , Może jeszcze opony authora . Zastanawiałem się nad tymi Land Criuser, ale się szybko ścierają
zadra1965 Napisano 22 Maja 2013 Napisano 22 Maja 2013 Na land cruserach przejechałem prawie 8 kk zanim sie starły . A były uzywane głównie na asfalcie.
rowerowy112 Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Na land cruserach przejechałem prawie 8 kk zanim sie starły . A były uzywane głównie na asfalcie. A jak się sprawują na szutrze, czy podczas deszczu na asfalcie?
zadra1965 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Jest dobrze na asflcie , na szutrach nawet lepiej niż dobrze.. W zależności od twojej wagi oraz czy więcej asfaltu czy terenu dobierz rozmiar 1.75 czy też 1.9
rowerowy112 Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Jest dobrze na asflcie , na szutrach nawet lepiej niż dobrze.. W zależności od twojej wagi oraz czy więcej asfaltu czy terenu dobierz rozmiar 1.75 czy też 1.9 A duża jest różna ca między 1,75, a 1,9 w użytkowaniu?
kilosera Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Co do wyboru między smart sam a land cruiserem - pytanie jaka zmiana charakterystyki względem marathonów jest bardziej akceptowalna / oczekiwana Jeśli szukasz więcej stabilności na miękkim i kręcisz się po terenach gdzie jest dużo luźnego podłoża - zdecydowanie smart sam (ale za cenę zwolnienia na asfaltach) Jeśli jeździsz głównie na szutrach / asfalcie - land cruiser będzie zdecydowanie lepszy, a i przez kawałek lasu / łąki / piasku przejedziesz. Co do różnicy między 1.75 a 1.9 - sprawdź najpierw czy 1.9 wejdzie w tylne widły twojego roweru. Mam założone w crossie 1.75 i prawdę mówiąc jest już dość ciasno (stevens x6c rama 23). Przymierzałem je do unibike crossfire (też rama 23) i też było na styk - przy odrobinie jazdy przez błotko byłoby już słabo Na koniec uwaga odnośnie szybkości zużywania ww opon - mam wrażenie że jest to sprawa bardzo indywidualna (waga, preferowane ciśnienie, teren, styl jazdy itp). Mam oba modele w ciągłym użytkowaniu w dwóch różnych crossach (+ na haku zestaw starych marathonów, które czasem zakładam zamiast smart samów) i przy moim stylu jazdy land cruiser zużywa się dużo wolniej niż smart sam. W smart samie pojedyncze klocki są dość mocno wydarte już po ~1200km, na land cruiserach po ~2K km nie ma praktycznie śladu. Z drugiej strony na forum można łatwo znaleźć opinie o niesamowitej trwałości smart samów i szybkim zdzieraniu land cruiserów - i bądź tu mądry
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.