Skocz do zawartości

[piasta] problem z wyjęciem osi

kox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóz  mam dośc stare koło, chociaż mało używane. Bardzo długo leżało, zardzewiałe na wierzchu, ale wyczyści się i będzie raczej dobre. Dość już kasy w tym roku na rower wydałem, ciągle coś się psuje, jak pech to pech. Jednego dnia poszło koło, dętka, opona, klocki hamulcowe i jeszcze siodełko się porysowało. A wszystko zaczęło się od ósemki. Tak więc mam zamiar użyć to koło. Tylko nie mogę wyjąć osi, jest chyba trochę za krótka i chcę wymienić, ewentualnie nasmarować i spróbować to upchnąć, bo z jednej srony jest więcej luzu, a z drugiej brakuje. Ale oś nawet nie chce się przesunąć. W tym zósemkowanym kole oś wyjąłem bez problemu kręcać w lewo. A w tej za nic nie mogę. Są tam takie 2 nakrętki, ale nie wiem czy to przez to, bo na starym też miałem jedną nakrętkę a się odkręciło. Próbowałem z dwoma kluczami i nakrętkami, ale niestety to nie jest tak, że jak złapie jednym kluczem to drugim zablokuje oś. I własnie nie wiem nawet czy poszłoby gdybym odkręcił te nakrętki czy nie. Kolega ma w piwnicy imadło, to moze bym zacisnął oś i to odkręcił, ale nie wiem jakby to wyglądało w praktyce. Albo jakbym młotkiem w oś  przymłucił  to dobry pomysł?

Napisano

2013_05_21_21_23_51.jpg

2013_05_21_21_23_39.jpg

Oto zdjęcia. Po prostu nie mogę wykręcić tej ośki, ani w lewo ani w prawo, po prostu się kręci, ale oś stoi w miejscu. Podkreślam, że koło stare i zardzewiałe, to może gwint w środku zardzewiał albo coś?

Napisano

Nie ważne, dałem radę już. Musiałem przytrzymać tą nakrętkę w głebi nasadowym i dopiero odkręcać. A tak przy okazji, jakbym chciał wolnobieg wymienić, to muszę mieć specjalny klucz prawda? Zauważyłem, że jak koło rusza się względem wolnobiegu to wtedy koło ma większe opory i szybciej traci na prędkość niż jakby wolnobieg ruszał się z kołem. Czy to znaczy, że jak pedałuje to wtedy są mniejsze opory niż jak łańcuch jest w spoczynku? Czy to normalne czy to wina koła?

Napisano

Aha, dzięki. Dziwne, u mnie zdjęcia są, a raczje były, przed chwilą, teraz już nie ma. Pewnie w cache'u przeglądarki się zachowały.  Następnym razem muszę wrzucić linki do zdjęć, bo coś tu nie działa prawidłowo.

Btw. zeditowałem poprzedniego posta i jeszcze małe pytanko dodałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...