Skocz do zawartości

[przerzutka tył sram x0] problem ze śrubą do przykręcenia przerzutki

darecky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zabrałem się za rozkręcanie roweru, którym śmigałem do niedawna i natknąłem się na nietypowy dla mnie problem.

Nie mogę odkręcić przerzutki od haka. Przerzutka to sram x0. Śrubanie chce się odkręcać.Wsadzam imbus 5 i nic. Psikam wd, olejem, lekko stukam i lipa. Mogę odkręcić hak z przerzutką. Hak trochę ( w miarę możliwości rusza się na tej śrubie), ale ona sam w korpusie przerzutki tak jakby była zapieczona.

zdjęcie zapożyczone (http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,sram-vs-sram):

kg3l93_sramvssram_1.jpg

Czy jest może jakieś wyciągnięcie/wybicie/wykręcenie tej "zatyczki" w głębi której tkwi śruba mocująca do haka?

Czy można śrubę od góry potraktować "udarem"?

Znalazłem taki schemat na stronie srama:

x0.JPG

Czyli ta śruba nr 4 to jeden element. Pozostaje pytanie jak to zdemontować/wybić?

No i czy ew. można gdzieś ją dokupić jak ją uszkodzę?

Napisano

Śrubę można zdemontować tylko po odkręceniu przerzutki od haka, od strony haka jest pierścień z drutu trzymający śrubę w korpusie przerzutki.

Najlepiej było by odkręcić hak od ramy, zamocować go w imadle, a następnie porządnym kluczem typu "bit" zamontowanym na "grzechotce" odkręcać w/w śrubę.

Obawiam się, że śrubę można pozyskać tylko w Harfie i to nie nową (może mają coś z rozbiórki), lub dorobić - ja swojego czasu wybrałem to drugie rozwiązanie ...

PS

Niestety czasami ta śruba "zaciera" się w przerzutce ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...