darecky Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Witam Zabrałem się za rozkręcanie roweru, którym śmigałem do niedawna i natknąłem się na nietypowy dla mnie problem. Nie mogę odkręcić przerzutki od haka. Przerzutka to sram x0. Śrubanie chce się odkręcać.Wsadzam imbus 5 i nic. Psikam wd, olejem, lekko stukam i lipa. Mogę odkręcić hak z przerzutką. Hak trochę ( w miarę możliwości rusza się na tej śrubie), ale ona sam w korpusie przerzutki tak jakby była zapieczona. zdjęcie zapożyczone (http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,sram-vs-sram): Czy jest może jakieś wyciągnięcie/wybicie/wykręcenie tej "zatyczki" w głębi której tkwi śruba mocująca do haka? Czy można śrubę od góry potraktować "udarem"? Znalazłem taki schemat na stronie srama: Czyli ta śruba nr 4 to jeden element. Pozostaje pytanie jak to zdemontować/wybić? No i czy ew. można gdzieś ją dokupić jak ją uszkodzę?
Rulez Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Śrubę można zdemontować tylko po odkręceniu przerzutki od haka, od strony haka jest pierścień z drutu trzymający śrubę w korpusie przerzutki. Najlepiej było by odkręcić hak od ramy, zamocować go w imadle, a następnie porządnym kluczem typu "bit" zamontowanym na "grzechotce" odkręcać w/w śrubę. Obawiam się, że śrubę można pozyskać tylko w Harfie i to nie nową (może mają coś z rozbiórki), lub dorobić - ja swojego czasu wybrałem to drugie rozwiązanie ... PS Niestety czasami ta śruba "zaciera" się w przerzutce ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.