Skocz do zawartości

[+-2000zł] Kross Hexagon X9 vs. A3? Który lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Przeczytałem już trochę tematów, i mam pytanie do Was odnośnie kupna nowego (ważne) roweru w granicach 2000zł, ew. możliwa mała dopłata ale obawiam się że może się odbić na jakości dodatków które chciałbym kupić (licznik, oświetlenie, bidon itp.) Mój wzrost do 178cm, +-80kg wagi. Przeznaczenie roweru to ok. 60-70% asfalt, 30-40% leśne dukty, ścieżki itp. Jestem raczej zdecydowany na tę polską markę gdyż jestem w stanie załatwić sobie odrbinę większy rabat, jednak z drugiej strony chętnie wysłucham alternatyw (ale też MTB, XC). 

Z jednej strony wiem, że A3 dysponuje lepszymi podzespołami (szczególnie przedni zawias), z drugiej strony jest już odrobinę bardziej sportowy, przez co mniej komforotwy (patrząc chociażby po siodełku, geometrii) a nie jestem pewnien czy tego właśnie szukam. Z drugiej strony X9 jest tańszy o +- 200zł co mogłbym przeznaczyć na akcesoria, chociażby dobre oświetlenie, a nie mam jakiś szczególnych wymagań wobec przedniego zawiasu. Jednak różnica w wadze to ok. 0,5 kg na korzyść A3.

A może jednak A3 tylko zmienić siodło na to z X9? Warto dopłacić do A3 czy jednak przy moim typowo jednak rekreacyjnym zastosowaniu X9 spokojnie wystarczy? Czy 18-calowa rama w moim przypadku to dobry wybór?

Pozdrawiam!

Napisano

To nie do końca jest tak z tym siodłem a A3,że jest nie wygodne. W w moim A3 wymieniłem "wszystko" ze starego roweru dosłownie została rama i właśnie siodło kwestia ustawienia i naprawde jest ok!Wielkość ramy uważam,że będzie ok a co do wyboru między tymi dwoma modelami raczej wybrał bym A3 ale mogę nie być obiektywny ;)

Napisano

Jak zamierza rozwijać ten rower pózniej to a3, ale jeśli nie to hexagon powinien wystarczyć. Z drugiej strony można się zastanowić jeszcze nad a2, bo vki do lasu i miasta powinny wystarczyć.

A wygoda w a3 to kwestia gustu, mi odpowiada, a siodełko jest dla mnie wygodne.

Gość voytec
Napisano

Poszedłbym na kompromis i jeśli miałbym brać A3 alby jeździć w takim terenie jak opisałeś wybrałbym A2. Powód? X9 (i od A3 oczywiście) ale z lepszym osprzętem. V-ki spokojnie stykną w takimi teremie jaki podałeś. Sam jeździłem na V-kach w nieco cięższym.

Napisano

pajak123, ktt9711

Jestescie posiadaczami A3, możecie mi powiedzieć jak jeździcie, jak użytkujecie ten rower i jaki jest komfort jazdy itp.? Wiem, że to element mocno subiektywny ale jestem ciekaw waszych opinii.

Roweru nie zamierzam rozwijać w ogóle (doposażenie w drobne bajery typu stopka, bidon, licznik, oświetlenie, blokada), ew. wymieniać w razie zepsucia, zużycia. Generalnie ten rower i tak nie będzie dużo eksploatowany, już na pewno nie poźną jesienią i zimą, a i latem ledwie lekreacyjnie a dzienna trasa to max 20-30km.

Wiem, że to podejście czysto amatorskie, "lamerskie" i osoby nie znającej się na rowerach ale A2 odpada ponieważ, miałem pare razy okazję przejechać się rowerem z hamulacmi tarczowymi hydraulicznymi i postanowiłem, że inny w grę nie wchodzi to raz, a dwa jestem estetą, a biało-niebeiskie, albo biało-czerowne malowanie A3 i X9 bije wszystko na głowę :laugh:

Napisano

Ja swojego a3 używam na codzień w mieście i w lesie. Jednakże czasem uda mi się wyskoczyć gdzieś w góry.Nie narzekam na komfort. Na ulice możesz założyć cieńsze opony i będzie ok.

Jak jeżdżę? No dosyć agresywnie, ale nie zawsze.

PS: Na majówce był testowany w Jesenikach i przeszedł test.

A co do tych x9 i a3 to a3 ma lepszy amor, manetki, ramę i hamulce. Gorsza tylna przerzutka, ale to chwyt marketingowy.

"Voytec" nie wiem o co chodzi z tym, że a2 ma lepszy osprzęt skoro to a3 na vkach.

Gość voytec
Napisano

"Voytec" nie wiem o co chodzi z tym, że a2 ma lepszy osprzęt skoro to a3 na vkach.

Kurde zjadło zdanie :/ Chodzi oczywiście o to że jest tańszy od X9 a ma lepszy osprzęt (pomijając hample). Nie miało to nic wspólnego z A3.
Napisano

Coraz bardziej przekonuję się do A3, znalazłem sklep w wwie Krossa, wpadnę któregoś dnia, przymierzę się, i jeśli A3 nie okażę się kozą na której nie da się jeżdzić to właśnie jego kupię, jeśli nie, to jeszcze jest X9. Rozmiar ramy M przy moich 178cm i 80kg będzie ok?

Gość voytec
Napisano

Tak, M-ka będzie dobra.

Napisano

Raczej tak, jak się przymierzysz to będziesz wiedział czy ci wygodnie.

Witam,

podłączę się do tematu, bo mam podobny problem.

Chce kupić rower, ale budżet dość ograniczony, bo 2000 +

Facet, 176 cm, 70 kg,

Codzienny dojazd do pracy - miasto, ale też weekendowe wypady do lasu i sporadycznie górki.

Interesują mnie dwa modele:

Kross Hexagon X9

http://www.kross.pl/.../mtb/hexagon-x9

lub

Kross Level A3

http://www.kross.pl/...mtb-xc/level-a3

Co polecacie do moich potrzeb, lepsze przełożenia w Hexagonie czy rama i widelec w Levelu??

Napisano

Też pytanie, czy chciałbyś "rozwijać" jego osprzęt? Wymieniać na lepsze, bawić się.. Bo jeśli to, to sadzę, że X9 Ci wystarczy. Natomiast nie wiem jak jest z tymi tarczówkami, bo kolega ma X6 czy 7 i przejechałem się.. Stwierdziłem, że moje V-ki przy odpowiednich klockach są naprawdę dobre w porównaniu z jego tarczami.

Kup A2 :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...